שתף קטע נבחר

 

טראמפ צפוי לפרוש מההסכם - והרווח כולו של משמרות המהפכה

שבוע נותר להחלטת נשיא ארה"ב על הסכם הגרעין עם איראן. אם אכן יפרוש מ"ההסכם הגרוע בהיסטוריה", כלשונו, דווקא השמרנים ירוויחו ואילו הנשיא רוחאני יהיה במלכוד. "האיום הישראלי בפעולה צבאית חיזק את משמרות המהפכה, הם יצליחו בקלות להתחמק מהסנקציות"

 

 

נתניהו חשף את "ארכיון הגרעין של איראן"    (צילום: רועי עידן)

נתניהו חשף את "ארכיון הגרעין של איראן"    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עוד שבוע נותר לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להכריע אם להישאר בהסכם הגרעין או לפרוש ממנו - והחלטה דרמטית זו צפויה להשפיע גם על מאזן הכוחות בתוך איראן. מומחים וגורמי ממשל שונים העריכו בשיחות עם סוכנות הידיעות "רויטרס" כי אם טראמפ יבטל את ההסכם, השמרנים באיראן ינסו להכניע את הנשיא חסן רוחאני, ולגרום לו להודות בתבוסה.

 

טראמפ מאיים לפרוש מההסכם שנחתם ב-2015 באמצעות אי חתימה על הארכה של ביטול הסנקציות כשיפוג התוקף ב-12 במאי, אם בריטניה, גרמניה וצרפת לא "יתקנו את הליקויים הנוראיים", כדבריו. גורמים איראנים אמרו כי הדבר צפוי להוביל לחידוש העימותים הפנימיים בתוך הרפובליקה האיסלאמית.

 

ביטול ההסכם יכול לשנות את מאזן הכוחות לטובת השמרנים שמקווים למנוע מהנשיא רוחאני שנחשב למתן יחסית לאפשר למדינה להיפתח למערב. גורם ממשל איראני בכיר אמר כי בזמן שאור הזרקורים מופנה לעבר טראמפ והחלטתו, בטהרן תוצג מראית עין של אחדות. "אבל כאשר המשבר יעבור, השמרנים ינסו להחליש את הנשיא ולדחוק אותו לצד", הוא הבהיר.

דונלד טראמפ (צילום: MCT)
טראמפ בבית הלבן(צילום: MCT)

לצד זאת, מקורב למנהיג הרוחני העליון של איראן - אייתוללה עלי חמינאי - אמר כי רוחאני לא צריך לצפות להיחלשות השליטה של אנשי הדת במדינה כתוצאה מאי הבהירות הסובבת את הסכם הגרעין. המשמעות היא שעבור נשיא איראן תהיה זו "סיטואציה שבה הוא לא יכול לנצח".

 

עבור רוחאני ההימור גבוה. אם העסקה תיפול, הוא עלול לשלם פוליטית על כך שקידם את ההסכם, שלפיו הוסרו סנקציות תמורת עצירת תוכנית הגרעין האיראנית. "הדבר יוביל לתגובת נגד של המתונים והרפורמיסטים שתמכו במדיניות הדטאנט של רוחאני כלפי המערב. כל תקווה להתגברות המתינות מבית בעתיד הקרוב תיגנז", העריך האנליסט הפוליטי חמיאד פרבשיאן. מדובר במצב מורכב - חמינאי יודע שהאיראנים, שרבים מהם יצאו לרחובות בתחילת השנה כדי למחות על מחירי המזון הגבוהים, יתקשו להתמודד עם משבר כלכלי נוסף.

 

אבל ההנהגה לא מעוניינת בפתיחות כלפי המערב, על אף התועלות הכלכליות הצפויות. עם זאת, גם רוחאני מוחלש, שלא יוכל לקדם את המדיניות שלו, צפוי להשלים את הקדנציה שלו, שתסתיים ב-2021. כך לפחות מעריך גורם בכיר אחר. "הדחתו תהווה סימן לחולשת המשטר. היא תפגע בלגיטימיות שלו מבחוץ", אמר הגורם. "אבל הוא יואשם במשבר הכלכלי, והלחץ עליו יגבר".

משמרות המהפכה. "האפשרות למתינות תיגנז" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
משמרות המהפכה. "האפשרות למתינות תיגנז"(צילום: EPA)

 

חמינאי העניק את הגיבוי שלו לרוחאני כשפתח את הדלת לדיפלומטיית הגרעין עם המעצמות, במטרה לסיים את הבידוד הכלכלי והפוליטי של איראן. אבל שנאת המנהיג הרוחני העליון לארצות הברית נותרה כשהייתה, והיא מהווה מכשול לכל פתרון דיפלומטי כעת. לכן, עזיבה של טראמפ את ההסכם "הגרוע בהיסטוריה", כדבריו, תקשה על רוחאני לנסות להוביל להתחממות יחסים עם המערב. "הפוליטיקה הפנימית תקשה על רוחאני להוביל לדטאנט עם המערב ולבצע פשרות תמורת הישגים כלכליים", אמר בכיר ממשל איראני אחר.

 

המדינות האירופיות שחתמו על ההסכם מנסות לשכנע את טראמפ לא לעזוב כי הן רוצות להמשיך ולסחור עם איראן. על אף איומים איראניים לנטוש את ההסכם אם טראמפ יפרוש ממנו, כמה בכירים איראנים אמרו כי "כל עוד טהרן לא ממודרת ממערכת הבנקאות והפיננסים העולמית", היא עשויה בכל זאת לכבד את ההסכם.

 

אבל חברות זרות רבות כבר מהססות לסחור עם איראן כעת, מחשש לסנקציות אמריקניות שיוטלו עקב הפרת זכויות אדם, תמיכה בטרור והתפקיד הדומיננטי של משמרות המהפכה בכלכלה האיראנית. זהו עוד תחום שבו רוחאני חשוף. הוא ניסה ללא הצלחה למתן את הפעילות הכלכלית של משמרות המהפכה כדי למשוך משקיעים זרים, אבל הארגון שכפוף לחמינאי מנע כל ניסיון כזה.

חסן רוחאני נאום ב תבריז איראן (צילום: AFP)
רוחאני. יאשימו אותו במשבר הכלכלי(צילום: AFP)

עלי חמינאי המנהיג העליון של איראן (צילום: AFP)
חמינאי. ימנע מרוחאני להתקרב למערב(צילום: AFP)

אם הסכם הגרעין יקרוס, האפשרות של רוחאני להגביל את המעורבות הזו תקטן עוד יותר. זו תהיה זריקת מרץ לשמרנים, שרוצים לראות את כוחו של הנשיא קטן. מאז הסרת הסנקציות הנוגעות לגרעין, משמרות המהפכה השתמשו בחברות ללא קשר אליהן כדי שישמשו כצינור למשקיעים שחוזרים לאיראן. אם יוטלו סנקציות נוספות כתוצאה מקריסת ההסכם, למשמרות המהפכה תהיה דרך פשוטה יחסית לעקוף אותן.

 

"בהתחשב ברשת העסקית הרחבה שלהם ובהשפעה הפוליטית והצבאית, משמרות המהפכה יצליחו במהירות להתחמק מהסנקציות, כפי שעשו שנים רבות בעבר", אמר דיפלומט מערבי המוצב בטהרן. ב-2012, כאשר ארצות הברית והאיחוד האירופי הטילו סנקציות כבדות על איראן, וחברות נפט אירופיות נטשו פרויקטים הנוגעים לאנרגיה - משמרות המהפכה התערבו. "הם נכס בשביל איראן. הם מגינים על כל מה שאיראן צריכה. הם הצילו את הכלכלה כשהאויבים רצו לרסק אותנו עם הסנקציות", אמר פוליטיקאי המשויך לזרם השמרני.

 

ברקע, וביתר שאת אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו חשף את המבצע ללקיחת "הארכיון הגרעיני האיראני", נמצא האיום הישראלי בפעולה צבאית נגד מתקני הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית. דווקא חשש זה מפעולה, העצים את משמרות המהפכה, שאחראים על הבטיחות והביטחון מבית ומחוץ.

 

אבל מומחים סבורים כי אפילו תחת המטרייה של משמרות מהפכה חזקות, השמרנים יהססו לבצע מדיניות נוקשה - מחשש לחידוש המהומות נגד הממשל שהתרחשו לאחרונה בינואר השנה. אותן מהומות הראו כי המשטר פגיע לזעם עממי שמתודלק על ידי קשיים כלכליים.


פורסם לראשונה 04/05/2018 22:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים