לפני פסגת טראמפ-קים: הצפון קוריאנים כועסים על טראמפ
נשיא ארה"ב ובכירים בממשלו טוענים שהמדיניות הקשוחה כלפי צפון קוריאה, הסנקציות עליה והלחץ על סין הם שהביאו את המדינה המבודדת לחזור לשולחן המו"מ. הצפון קוריאנים בתגובה: "ניסיון מסוכן" להרוס את הרגיעה בחצי האי הקוריאני. ברקע: פגישתם הקרובה של טראמפ וקים
עוד כמה שבועות צפויים דונלד טראמפ וקים ג'ונג און להיפגש פנים מול פנים למפגש פסגה, אך בינתיים הצפון קוריאנים לא מרוצים בלשון המעטה מההתבטאויות שיוצאות מהבית הלבן. פיונגיאנג מתחה היום (יום א') ביקורת על הטענות ה"מטעות" שלפיהן מדיניות טראמפ של מקסימום לחץ פוליטי וסנקציות היא זו שהניעה את הצפון קוריאנים לחזור לשולחן המשא ומתן.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
סוכנות הידיעות הרשמית של צפון קוריאה ציטטה דובר במשרד החוץ בפיונגיאנג שהזהיר כי הטענות האמריקניות הן "ניסיון מסוכן" להרוס את הרגיעה המתפתחת בחצי האי הקוריאני לאחר הפסגה בין מנהיגי שתי הקוריאות.
במהלך הפסגה שנערכה בדרום קוריאה הסכים קים ג'ונג און על שורה של צעדים שנועדו לשפר את הקשרים עם הדרום, והצביע על כך שהוא מוכן לדון בפירוק מנשק גרעיני בחצי האי הקוריאני. עם זאת, בדבריו של השליט הצפון קוריאני לא פורט באילו תנאים בדיוק תוותר המדינה המבודדת בעולם על תוכניתה הגרעינית ואם תשמור על הארסנל הגרעיני שנמצא כרגע ברשותה.
טראמפ ובכירים בממשל האמריקני אמרו חזור ושוב שהמדיניות הקשוחה של וושינגטון כלפי צפון קוריאה, לצד הלחץ שהופעל על בעלת בריתה המרכזית סין, מילאו תפקיד מכריע בהפיכה מוחלטת של המצב בחצי האי הקוריאני שבו שררה מתיחות גבוהה. רק לפני שנה, כשקים ג'ונג און ביצע ניסויים בשיגור טילים בליסטיים ארוכי טווח וניהל מלחמת מילים גסה עם טראמפ, זה נראה בלתי מתקבל על הדעת שהנושא של פירוק מנשק גרעיני יהיה על שולחן המשא ומתן.
ההצהרה הצפון קוריאנית היום נועדה ככל הנראה לחזק את עמדתו של קים לפני פגישתו הקרובה עם טראמפ. בפיונגיאנג טוענים כי קים עצמו הוא זה שמנווט את המצב הנוכחי. "ארה"ב מתגרה בכוונה ברפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה בתקופה שבה המצב בחצי האי הקוריאני מתקדם לעבר שלום ופיוס", צוטט דובר משרד החוץ הצפון קוריאני בסוכנות הידיעות הממלכתית.
קים וטראמפ צפויים להיפגש החודש או בתחילת חודש יוני. מקום המפגש ביניהם עדיין לא ידוע, אבל ככל הנראה המפגש ייערך בגבול בין שתי הקוריאות, באותו אזור שבו נפגשו קים ונשיא דרום קוריאה מון ג'אה-אין. טראמפ אמר בסוף השבוע לכתבים שכבר נקבעו מקום ומועד לפגישה המתוכננת עם שליט צפון קוריאה. הנשיא האמריקני אמר שהוא מאמין שהאזור המפורז עשוי להיות מקום טוב לפגישה. במקביל, סינגפור הציעה לערוך בשטחה את מפגש הפסגה בין טראמפ לבין קים.
דובר משרד החוץ הצפון קוריאני גם הזהיר את ארה"ב שלא לפרש את נכונותה של פיונגיאג לשבת לשיחות שלום כסימן לחולשה. הוא גם מתח ביקורת על ה"לחץ ואיומים צבאיים" מתמשכים מצד ארה"ב ועל עמדה של וושינגטון שלחץ מסוג זה לא ייפסק עד שצפון קוריאה תוותר על נשקה הגרעיני באופן מוחלט.
לפני פגישת טראמפ-קים, מקווים בוושינגטון לרשום הישג לזכותם בדמות שחרור שלושה אמריקנים-קוריאנים שכלואים בצפון קוריאה באשמת פעולות נגד המדינה המבודדת. לפי שעה, אין סימן שהשלושה – קים דונג צ'ול, קים האק סונג וטוני קים – ישוחררו כפי שגם רמז הנשיא האמריקני טראמפ, אולם על פי הדיווחים שלושת האסירים הועברו לבירה פיונגיאנג.
הבית הלבן הודיע שטראמפ יפגוש ב-22 במאי בוושינגטון את נשיא דרום קוריאה מון כדי "להמשיך את התיאום הקרוב בהתפתחויות שנוגעות לחצי האי הקוריאני". השניים צפויים ככל הנראה לתאם את עמדותיהם לפני פגישת טראמפ-קים.