הוא מחליט, הוא מנווט - והוא לא מתנצל: השנה המקיאוולית של מקרון
נשיא צרפת מסכם שנה בארמון האליזה: למרות גילו הצעיר הפגין ביטחון רב בהתנהלותו וקידם רפורמות בקצב מסחרר. אלא שכמה מתומכיו כועסים על הבטחות שלא מקוימות ועל ריכוז כוח בידי "הנסיך" ומקורביו - רובם גברים
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
שנה עברה מאז בחירתו והדברים לא התגלגלו כפי שהבטיח, וקבוצה הולכת וגדלה של תומכי הנשיא מביעים את תסכולם על סגנון מנהיגותו של מקרון שהוא אינו תמיד מכיל - ואפילו הוא מודה בכך.
כשהוא מוקף בחבורה קטנה של יועצים קרובים, מקרון דוחף שורה של רפורמות שנויות במחלוקת ולא נוהג להתייעץ לגביהן כפי שהיה נהוג עד כה בצרפת, שחוקתה מעניקה לנשיא סמכויות רחבות.
"אדם היפראקטיבי שזקוק לקצת שינה"
מקרון בן ה-40, שמתואר על ידי אחד מיועציו כאדם היפראקטיבי שזקוק לקצת שינה, מגן בתוקף על שיטות העבודה שלו. "אני לא מתנצל בכלל על אנוכיות הכוח", אמר הנשיא הצרפתי לעיתון הספרותי La Nouvelle Revue Franancaise. "אני גאה בבחירות שנעשות, ואני שונא את ההליך שבו אתה צריך להסביר כל הזמן את ההיגיון מאחורי החלטה".
דבריו של מקרון מכעיסים את קורין לפאז', שרה לשעבר בממשלתו השמרנית של ז'רק שיראק, שהייתה אחת הפוליטיקאיות המוכרות הראשונות להצטרף לקמפיין הבחירות של מקרון ב-2016. היא סיפרה שנשבתה בקסמו של מקרון הצעיר, בכריזמה ובהבטחתו לעשות פוליטיקה בדרך שונה. לדבריה, התוכנית של מקרון נכתבה מאחורי דלתות סגורות על ידי אותה קבוצת אנשים שכעת מנהלים את העניינים בארמון האליזה בפריז.
"מה שגיליתי מהר מאוד זו סתירה מביכה בין הגישה מלמטה למעלה שהובטחה ונמכרה לצרפתים לבין המציאות", אמרה לפאז' לסוכנות הידיעות רויטרס. "זה צנטרליזם (ריכוז סמכויות בידי אדם אחד) דמוקרטי, הדרך הסובייטית. אנכית לגמרי וגם מאוד גברית", היא אמרה.
תומכי מקרון מאוכזבים: הרעיונות שלנו לא מגיעים לפריז
השרה לשעבר סיפרה שתומכים רבים של מקרון מתחילת המרוץ שלו לנשיאות צרפת, שהקימו אלפי ועדות ברחבי צרפת עבור תנועת "קדימה" של הפוליטיקאי הצעיר, התנערו ממנו כשהבינו שהרעיונות שלהם לא מגיעים לפריז.
בשעה שלא נראה שמקרון ישנה את דרכו, שיעורי הפופולריות שלו צנחו לרמה הנמוכה ביותר מאז שנבחר לתפקיד עם רק 40 אחוזי תמיכה. כך לפי סקר אחרון. אחת הסיבות לירידה בתמיכה בנשיא הצרפתי היא התפיסה הציבורית שמקרון הוא נשיא יהיר שדואג לעשירים.
למרות העובדה שהוא הנשיא הצעיר ביותר בתולדות הרפובליקה הצרפתית, מקרון הפגין עד כה ביטחון רב בהתנהלותו וזוכה לגיבוי של קבוצה קטנה של מקורבים - רובם גברים ומכונים "ילדי מקרון".
שלטון עם ביטחון עצמי גדול
אלכסיס קוהלר, שבדומה למקרון הוא בוגר בית הספר הלאומי למינהל (ENA), מוסד אליטיסטי נחשב בצרפת, עומד בראש צוותו של הנשיא הצרפתי והיה גם ראש הצוות שלו כשכיהן בתפקיד שר הכלכלה תחת הנשיא פרנסואה הולנד. הצוות כולל כתריסר אנשים שאחראים על קידום תוכנית הרפורמות של מקרון, תוכנית שמתקדמת במהירות מסחררת.
תוך שנה אחת בלבד הצליח להקל את ההליך של העסקה ופיטורים בצרפת, חתך במיסוי לעשירים, הוציא לפועל שינוי גדול במערכת החינוך, חשף תוכניות לצמצם את מספר המחוקקים והתעמת עם איגודים מקצועיים בנוגע לרפורמה במערכת הרכבות עמוסת החובות.
"זה התחיל כמו ריצת ספרינט, אבל בקרוב זה יהפוך למרתון", אמר קוהלר בן ה-45 לסוכנות הידיעות רויטרס במשרדו שנמצא בסמוך ללשכתו של הנשיא הצרפתי. "אנחנו עובדים על בסיס היכולת שיש לנו לבצע רפורמות", הוא אמר. הביטחון העצמי הזה - במדינה שבה לאורך שנים רבות נאלצו ממשלות לעצור או לרסן רפורמות בעקבות התנגדות פוליטית ומחאות ציבוריות - מגיע מריכוזיות של כוח שנמצא ברובו בידי גברים.
חברי הקבינט - טכנוקרטים אלמוניים
רוב חברי הקבינט של מקרון הם טכנוקרטים שעדיין לא ממש מוכרים לציבור. ראש הממשלה אדואר פיליפ, לשעבר ראש ממשלה שמרן, היה צריך לחלוק את יועציו - רובם תומכים של מקרון - עם הנשיא.
באופן מפתיע, הנשיא שזכה לשבחים כמושיע הערכים הפרוגרסיביים באירופה הוא זה שלשכתו מסרה שתוציא מארמון האליזה את חדר התקשורת - סמל לשקיפות ולאחריותיות.
שולט בפרלמנט
זמן קצר לאחר בחירתו זכה מקרון ברוב גדול בפרלמנט, הודות למערכת בחירות שעוצבה במיוחד למנהיג שארל דה גדול כדי למקסם את עצמאות הנשיא מהפרלמנט. המחוקקים במפלגתו של מקרון, רובם חדשים בפוליטיקה, העבירו רפורמות בחריצות, לרוב באמצעות צווים משפטיים שנועדו להאיץ את הדיון בעניינן.
מבחינת המשקיעים, היכולת להוציא לפועל בצרפת תוכנית מודרניזציה היא דבר חיובי לכלכלת המדינה ולגוש האירו בכלל. אבל סגנון השליטה של מקרון טומן בחובו גם סיכונים.
חוק ההגירה - סיבוב פרסה בעמדת הנשיא
אחד הסדקים בפופולריות של מקרון הורגש כשהעלה הצעת חוק בנושא ההגירה - הצעה קשוחה להגבלת ההגירה לצרפת שסותרת את העמדה שהציג הנשיא במהלך קמפיין הבחירות. מחוקק אחד ממפלגתו של מקרון הצביע נגד ההצעה ו-14 נוספים נמנעו. המחוקק ה"מורד", הסוציאליסט לשעבר ז'אן-מישל קלמו, אמר שקיימת סכנה שצרפת נסחפת לעבר מצב שהוא "השליטה הפרלמנטרית לא קיימת".
"מדוע הייתי היחיד שהצביע נגד הצעת החוק הזו כשכולם חשבו שהיא רעה? משום שהם לא משיבים לשאלה", הוא אמר לסוכנות הידיעות רויטרס. "האם זה אומר שהזרוע המבצעת מבצעת אחיזת חנק בזרוע המחוקקת? אני חושב שכן".
קלמו אמר שטיוטת הרפורמה החוקתית לקצץ במספר המחוקקים תטה עוד יותר את מאזן הכוחות לעבר הנשיא והממשלה ותחליש את הפרלמנט.
הסיכון גבוה מבחינת מקרון. אם המצביעים יחליטו שהוא בסך הכול עוד אחד בשורה של פוליטיקאים מהזרם המרכזי שאכזבו אותם, המרוויח הגדול עשוי להיות הכוחות הקיצוניים. "האנשים המאוכזבים ביותר לא יתנו פעמיים את קולותיהם לנשיא. כשיש לך את מרין לה פן (ימין קיצוני) עם 21 אחוזים וז'אן-לוק מלנשון (שמאל קיצוני) עם 20 אחוזים, הכול יכול לקרות מחר", אמר קלמו, איש מפלגתו של מקרון.
יועציו של מקרון הודפים את הביקורת נגדו. "הוא (מקרון) אומר שהטעות הגדולה של ניקולא סרקוזי ופרנסואה הולנד הייתה למלא את תפקיד האימא של הצרפתים", אמר אחד מיועציו של מקרון בהתייחסו לשני הנשיאים הקודמים. "אתה חייב לקבל את הצד האבהי של הלשכה, עם כל חוסר הפופולריות שבה עמה. משום שאב הוא גם דמות שנואה".