גלנט: "פרישת טראמפ עשויה לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית"
שעות לפני הכרזת נשיא ארה"ב, הביע חבר הקבינט תקווה שיודיע על פרישה. "תהיה השפעה לסנקציות חריפות", אמר גלנט לאולפן ynet. ראש המל"ל לשעבר עמידרור: "אין קשר בין ההחלטה לרצון של האיראנים לירות לעבר ישראל"
חבר הקבינט המדיני-ביטחוני ושר הבינוי יואב גלנט (כולנו) הביע הבוקר (יום ג') תקווה שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ייסוג מהסכם הגרעין של המעצמות עם איראן. כמה שעות לפני שטראמפ יכריז אם מדינתו פורשת מההסכם, אמר גלנט בריאיון לאולפן ynet כי "אני מקווה שהוא יקבל את ההחלטה הנכונה, לסגת מהסכם הגרעין ולחדש את הסנקציות".
טראמפ ימסור את החלטתו בשעה 21:00 בערב - ארבעה ימים לפני תאריך היעד שהציב לאירופה לתיקון ההסכם שכינה "הגרוע שנחתם אי פעם". בשבוע שעבר, אחרי פרסום המידע המודיעיני שחשף ראש הממשלה בנימין נתניהו על אודות ארכיון הגרעין האיראני, אמר טראמפ כי "זה מראה שצדקתי ב-100%". עם זאת, הוא לא פסל שיתקיים משא ומתן על הסכם חדש.
השר גלנט הדגיש כי פרישה של טראמפ מההסכם וחידוש הסנקציות על איראן עשויים "להביא את איראן להפסקה מוחלטת של תוכנית הגרעין ובכלל זה גם נושא הטילים, נושא מנגנוני ההפעלה לנשק גרעיני, נושא ההעשרה המוגברת וכמובן פיקוח ברמה אחרת".
-איך אנחנו יודעים שזה לא ידרבן את איראן להמשיך בתוכנית הגרעין בלי פיקוח?
"כדאי להסתכל על המציאות ועל העובדות כפי שהן ולא לעשות שגיאות היסטוריות כפי שנעשו על ידי הבריטים ב-1938, כשחתמו את 'הסכם מינכן' עם הנאצים - דבר שדחה את המלחמה בשנה והם קיבלו אותה בתנאים הרבה יותר גרועים. הדברים ברורים, איראן עוסקת בפיתוח נשק גרעיני ופיתוח טילים שיישאו את הנשק הגרעיני הזה, היא פועלת בכמה מקומות - והעולם עירני לדבר הזה".
גלנט הוסיף כי "מה שאני אומר כאן הוא אמת ידועה, יש כאלה שמעדיפים לטמון את הראש בחול. אני שמח שהנשיא טראמפ שם את הדברים על השולחן. אני אגיד את זה בצורה פשוטה - אני חושב שהאיראנים מבינים שעם טראמפ לא כדאי לשחק. כשהאיראנים יעמדו בפני הברירה של סנקציות חריפות, קרי מי שסוחר עם איראן לא סוחר עם ארה"ב, תהיה לכך השפעה מרחיקה לכת. אני מקווה שהם יחזרו למקומם הטבעי ויהפכו להיות אומה שמתנהגת כדרך העמים ויפסיקו לתמוך בטרור".
ברקע החשש מתגובה איראנית על התקיפה ליד חומס בסוריה שמיוחסת לישראל אמר גלנט כי "אני חושב שחיכוך בין ארה"ב לבין איראן, שהוא סביר, עלול להביא לחיכוך מוגבר בינינו לבין איראן ובאמצעות הסוכן שלהם, חיזבאללה, הם ינסו להפעיל לחץ עלינו וכתוצאה מכך על האמריקנים. כלומר, אם נוצר סכסוך מזוין או חיכוך צבאי בין ארה"ב לבין איראן – הנשק שאיראן תנסה להפעיל כלפי ארה"ב יהיה חיזבאללה נגד ישראל. אנחנו ערוכים לעניין הזה".
-אתה רואה קשר בין ההחלטה של טראמפ הערב להחלטה איראנית לנקום בישראל?
"אני מציע להפריד בין הדברים, יחד עם זה צריך לזכור שאיראן נמצאת במצוקה גדולה. יש מצוקה כלכלית, צריך להסתכל על שער המטבע האיראני ביחס לדולר ומה קורה לו בשנים האחרונות. יש התפשטות איראנית לכיוון המזרח התיכון שמצריכה משאבים גדולים. יש לחץ גובר של ארה"ב שהאיראנים מאוד מודאגים ממנו ויש כמובן את ההתנהגות הישראלית כלפי התוקפנות האיראנית בסוריה. כל אלה יחד מפעילים לחץ על איראן".
שר המודיעין ישראל כץ העריך כי טראמפ יודיע הערב על ביטול ההסכם וחזרה לסנקציות חריפות. לדבריו, "הדבר הזה חשוב ביותר וזאת הדרך היחידה לקידום המדיניות שמוביל הנשיא טראמפ כמו גם מול צפון קוריאה של סנקציות חריפות עד לביטול פוטנציאל הגרעין ובמקרה הזה של איראן. הסנקציות האמריקניות והלחץ של עוד מדינות יוביל לביטול תוכנית הגרעין של איראן, שרק עכשיו נחשפנו אליה דרך פעולת המוסד המזהירה וגם לבלימת איארן באזור הזה כי היא תומכת בארגוני טרור באזור".
על החשש מתגובה איראנית בישראל אמר כץ: "תושבי ישראל צריכים לסמוך על כוחות הביטחון שעושים פעולות הרתעה מודיעין ומניעה ואם צריך גם בפעולות. אנחנו מקווים שלא נידרש לסבב אלימות. האיראנים מאיימים, אבל ישראל קבעה קו ברור שלא לאפשר לאיראן להתבסס בסוריה ולא לייצר חזית צפונית שתאיים על העורף הישראלי ואנחנו עומדים בקו הזה. ראש הממשלה נועד עם הרוסים למנוע חיכוך בפעילות שלנו שם - רק אנחנו עם עצמנו נמנע את ההתבססות הזאת".
אלוף במיל' יעקב עמידרור, לשעבר ראש המטה לביטחון לאומי, התייחס גם הוא לנושא. על השאלה האם החלטת טראמפ הערב עלולה להוביל להתלקחות באזור, השיב עמידרור כי "חשוב מאוד לראות את הלשון המדויקת של מה שהוא יאמר ולהבין את המשמעות המיידית ואת המשמעות ארוכת הטווח. זה יותר מקרה של עימות ישיר בין ארה"ב לאיראן כי מדובר בהחלטה אמריקנית".
עמידרור אמר עוד כי "זה לא נוגע לרצון של משמרות המהפכה להחזיר לישראל כגמולה על ההפצצות שנעשו בסוריה נגד אנשיהם. אלה שני דברים שהם בסוף מתחברים כי החלטות מתקבלות בטהרן, אבל אלה שני דברים שונים - שני מישורים של עימות מול האיראנים. עימות בין ארה"ב והאיראנים לגבי הסכם הגרעין ועימות בינינו לבין האיראנים דרך משמרות המהפכה בניסיון שלנו לעצור את בניית מכונת המלחמה האיראנית בסוריה".
בהתייחס לאמירות באירופה שלפיהן פרישה של טראמפ מהסכם הגרעין תוביל לכאוס באזור אמר עמידרור כי "אם משמרות המהפכה יחליטו לירות על ישראל - זו החלטה שהתקבלה כבר ונובעת ממה שעשינו בשביל למנוע את בניין הכוח הצבאי האיראני בסוריה. זה לא קשור להחלטה של הנשיא טראמפ. אני גם לא חושב שתהיה לזה השפעה מיידית על ההחלטה, כי אם התקבלה כבר החלטה בטהרן לבצע את הירי אז ההחלטה של הנשיא טראמפ לא תאיץ את זה ולא תאט את זה".
לדברי עמידרור, "הירי שהם מתכוונים לבצע נובע מאירוע מאוד קונקרטי ולא נכון לחבר את זה בשלב הזה להחלטה של הנשיא טראמפ. כשאומרים ש'יהיה בלגן' אני חושב שמתכוונים יותר לכך שלא ברור מה תעשה איראן בתחום הגרעיני ופחות למאבק בינינו לבין האיראנים ברמת הגולן. בנוגע לאזור הזה האיראנים הצהירו שהם חייבים לנו פעולת תגמול והם כנראה נחושים לבצע אותה".
הריאיון עם השגריר לשעבר שפירו
העולם הערבי מגב לאמירה של שטייניץ
דן שפירו, לשעבר שגריר ארה"ב בישראל בממשלו של ברק אובמה, אמר כי "אני לא מסכים עם הטענה שהממשל הקודם אחראי לכל מה שקרה במזרח התיכון. יש מיתוס שארה"ב יכולה לגרום או למנוע כל התפתחות בכל פינה בעולם. זה פשוט לא נכון. יש דברים שאולי הממשל היה עושה יותר טוב, אני יכול להסכים עם זה, אבל להגיד שארה"ב בכלל, תחת כל ממשל, אחראית על כל התפתחות בכל פינה בעולם זה פשוט לא נכון".
בהתייחסו להודעת טראמפ הערב אמר שפירו כי "אני מצפה שהוא יבטל או ייסוג ממהסכם. אחרי זה אני לא חושב שההסכם יתמוטט מיד. אני חושב שאיראן, הדבר הכי אסטרטגי שהיא יכולה לעשות זה להישאר בהסכם ולנסות לעשות הפרדה בין ארה"ב לבין בנות הברית שלנו באירופה. החברות באירופה שרוצות לעשות עסקים באיראן יתקשו לעשות כך בגלל הסנקציות מארה"ב".
שפירו הזהיר כי "גם החברות וגם המנהיגים הפוליטיים באירופה יהיו תחת לחץ וגם באיראן יהיה לחץ לחזור לתוכנית הגרעין. הם ישתחררו מהמחויבויות שלהם בהסכם אחרי שארה"ב תצא ויש להם גם איזשהי גאווה לאומית שקשורה לתוכנית הגרעין. לאט לאט, אחרי שישה חודשים או אולי יותר מהר, הם יחזרו להעשרת אורניום ויהיו על סף יכולת לפרוץ לפצצה. אני מצפה שפחות או יותר תוך שנה איראן תהיה באותו מצב שהייתה לפני ההסכם – זאת אומרת חודשיים-שלושה מפריצה לפצצה".
השגריר לשעבר הוסיף כי "ההסכם הוא לא מושלם. אני אישית אף פעם לא טענתי כך, אבל ההיגיון של ההסכם עדיין במקום. לעומת כל אופציה אחרת, ההסכם ימנע מאיראן להשיג נשק גרעיני הרבה יותר זמן וישאיר אותם במרחק הרבה יותר גדול מכל אופציה אחרת – לפחות שנה מיכולת לפרוץ לפצצה".