האיראנים מחפשים הזדמנות לנקמה קרקעית מדויקת בגולן, צה"ל מסתיר כוחות מקו הגבול
התקיפה שמיוחסת לישראל אולי שיבשה את התוכנית לירי מטח אל בסיס צבאי - אבל בצה"ל לא לוקחים סיכון. לוחמים נערכו, סוללות כיפת ברזל הוצבו ומשגרי טילי תמוז בהיכון - רחוק ככל שניתן מעין סורית. הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגולן. סיור בגזרה הנפיצה ברקע החשש מתגובה איראנית
מטע דובדבנים אחד, טרקטור חקלאי להתזת מים ומשאיות צבאיות חולקים את אותם שבילים בין עצי הבוסר: מעל פני השטח נמשכה היום (ד') שגרת החיים ברמת הגולן. מזג האוויר הסגרירי לפרקים הטריד יותר את המטיילים מאשר המתיחות הביטחונית שהגיעה לשיאה אמש עם ההוראה הצה"לית החריגה לפתוח מקלטים ביישובי האזור. היום בצהריים קיים הרמטכ"ל הערכת מצב בגולן והביע את הערכתו הרבה למנהיגות ולחוסן האזרחי שמפגינים ראשי הרשויות והאזרחים ברמת הגולן.
מאחורי השקט הפסטורלי שצה"ל מנסה בכל כוחו לשמר "עד המטר האחרון", עלתה מהבוקר שוב האפשרות, הפעם עם רלוונטיות עמוקה יותר, לפיגוע נקמה איראני במתווה של ירי מנגד לעבר מטרה ישראלית בגבול. תקיפת הטילים הלילה ליד דמשק, שמיוחסת לישראל, אולי שיבשה את תוכנית הגמול האיראנית לפחות לימים הקרובים.
ואולם, אותו עיכוב עלול לייצר לחץ על הקרקע בגולן הסורי: איתור מטרה ישראלית, עם עדיפות למטרה צבאית, שפועלת ליד גדר הגבול וניתן לתקוף אותה במטח טילי נ"ט או בצרור ממקלעים. צה"ל נערך לאפשרות הזאת, בעיקר בצפון הרמה. המרחב הסמוך לקוניטרה החדשה עדיין נשלט על ידי הצבא הסורי. אמנם מדובר רק בכ-20 עד 25 אחוזים מרצועת הגבול מול ישראל, אך בשנים האחרונות רוב הזליגות והפיגועים בגבול התרחשו במרחב הזה.
שאר השטח נשלט על ידי המורדים - מה שמבטיח שקט יחסי לעת עתה ממקומות אלה. האזור שנשלט על ידי צבאו של אסד כולל את קוניטרה החדשה המקבילה למוצב החרמונית ולעמק הבכא, צפונה עד לנחל סער ופאתי הכפר הסורי ג'ובתא אל-חשב הנושק לגבול הישראלי. באזור פועלות מיליציות פרו-איראניות וגם יועצים של משמרות המהפכה האיראניים, שבימים כתיקונם עסוקים בסיוע לצבא הריבון לכבוש מחדש את הגולן הסורי.
לא מן הנמנע שההנחיה מטהרן הגיעה זה מכבר לאותן מיליציות, ובבסיסה להוציא אל הפועל את פיגוע הנקמה על התקיפות המשמעותיות שמיוחסות לישראל בחודש האחרון. אותן תקיפות כללו יעדים צבאים איראניים, ובראשם בסיס המל"טים ליד העיר חומס.
צה"ל נערך לאפשרות זו אך בחתימה מאוד נמוכה, ובמכוון: הכוחות כמעט ולא נעים בקו המגע, רחוקים מכוונות סוריות, נזהרים מלייצר "במתנה" מטרה נייחת או ניידת לאויב שמנגד. המאמץ המודיעיני בגזרה לייצר הרתעה מספקת לפיגוע שנרקם כמעט והוכפל. סיור הבוקר בגזרה מלמד עד כמה שני פרצופיה של הגזרה מנוגדים אך משתלבים זה בזה.
כאמור, היום בצהריים קיים הרמטכ"ל, רא"ל גדי איזנקוט, הערכת מצב עם מפקד פיקוד צפון, אלוף יואל סטריק, מפקד פיקוד העורף, אלוף תמיר ידעי, מפקד עוצבת "הבשן", תא"ל עמית פישר והמפקדים הערוכים בגולן. כמו כן התקיים מפגש עם ראשי הרשויות בגולן, ובמהלכו עדכנו המפקדים את ראשי הרשויות בעיקרי הערכת המצב ודנו במוכנות הישובים והעורף האזרחי. קק"ל תרמה 70 מיגוניות שהובאו היום ליישובי רמת הגולן.
באותו מטע דובדבנים, מתיז חקלאי דרוזי מים על ענפיהם מהטרקטור שלו. כמה מטרים ממנו, בחסות עצי הדובדבן, לוחמים ולוחמות פרוסים וערוכים לפעולה, אם יידרשו. לא רחוק משם, מציב צה"ל בחסות הגבעות סוללות כיפת ברזל, הכי קרוב לגבול שרק יוכל, ועדיין - הרחק ככל שניתן מעין סורית. בקרבתם הוצבו משגרי טילי תמוז לתקיפה מיידית של מטרה סמוכת גבול.
צה"ל מפיק לקחים ממתיחויות קודמות בצפון, כמו בתחילת 2015, אז חוסלו על ידו לפי פרסומים זרים ג'יהאד מורנייה, איש חיזבאללה, וכן כמה קצינים איראנים, שסיירו מול הגבול ברמה. הפעם צה"ל במכוון לא שולח תגבורי כוחות לצפון, ולא רק משיקולי צורך להקל על גדודי הביטחון השוטף הקיימים.
עודף פלוגות בשטח, בעיקר כאלה שאינן מכירות את הגזרה ועלו מאימון בדרום, עלול לייצר את אותה מטרה שבצד השני מחכים בסבלנות לתקוף. היעדר כוחות תגבור משמעותיים יכול להעיד גם על היערכות של צה"ל לאופי התגובה האיראנית המתבשלת, ככזו שתהיה מדודה, מדויקת, שלא תגרור תגובה צה"לית שתשבור את הכלים ותוביל להסלמה.
בשטח עצמו קבוצות תיירים זרים, בהם אמריקנים, לא נבהלות מהדיווחים בתקשורת ומהנוכחות של הצלמים הזרים בגבול. לעת עתה, לא נראה שהשגרה המתוחה תשפיע על קצב החיים בגולן, אף על פי שאפשרות הפיגוע הקרקעי עלתה הבוקר שוב על השולחן.