שוחררו שלושת האמריקנים שהיו כלואים בצפון קוריאה
הנשיא טראמפ הודיע כי מזכיר המדינה פומפאו עושה את דרכו חזרה לארה"ב "עם שלושה בחורים נפלאים שכולם מצפים לפגוש". מצבם של השבויים טוב. משפחת אחד מהם: "הגיע הזמן שיחזרו הביתה". פומפאו: "בימים הקרובים נודיע על מועד פגישת טראמפ-קים"
צפון קוריאה שחררה היום (ד') את שלושת האזרחים האמריקנים שהיו כלואים בשטחה. השלושה שוחררו במהלך ביקורו של מזכיר המדינה מייק פומפאו בפיונגיאנג, בירת צפון קוריאה.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בישר על שחרוררם של השלושה בציוץ בחשבון הטוויטר שלו. טראמפ כתב כי "פומפאו כעת באוויר בדרכו חזרה מצפון קוריאה עם שלושה בחורים נפלאים שכולם מצפים לפגוש. נראה שמצבם הבריאותי טוב". מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר כי בימים הקרובים ניתן יהיה להודיע על מועד פגישת הפסגה של טראמפ ומנהיג צפון קוריאה.
I am pleased to inform you that Secretary of State Mike Pompeo is in the air and on his way back from North Korea with the 3 wonderful gentlemen that everyone is looking so forward to meeting. They seem to be in good health. Also, good meeting with Kim Jong Un. Date & Place set.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 9, 2018
שלושת השבויים האמריקניים ששוחרו הם קים האק-סונג, קים דונג-צ'ול וקים סאן-דוק, שמוכר יותר בשם טוני קים. לפי הבית הלבן מצבם הבריאותי של השלושה טוב והם מסוגלים ללכת על הקרקע ללא סיוע.
סול קים, בנו של טוני קים שפעל רבות לשחרור השלושה, בירך על ההישג של טראמפ: "אנחנו אסירי תודה שהנשיא בחר לדבר ישירות עם צפון קוריאה. אנחנו חושבים שהגיע הזמן שהם יחזרו הביתה". טוני אביו היה פרופסור לחשבונאות באוניברסיטת פיונגיאנג למדע וטכנולוגיה, מוסד פרטי במימון קבוצות נוצריות ממדינות המערב. הוא נעצר באפריל 2017 בשדה התעופה של פיונגיאנג בעת שרצה לעזוב את צפון קוריאה.
קים האק-סונג עבד גם כן באוניברסיטת פיונגאינג למדע וטכנולוגיה ונעצר במאי 2017 בגין "פעולות עוינות נגד הרפובליקה". המוסד הלימודי אמר שקים עשה עבודות פיתוח חקלאי שלא היו קשורות לאוניברסיטה.
האמריקני שהוחזק לפרק הזמן הכי ממושך הוא קים דונג-צ'ול, שנידון לעשר שנות מאסר עם עבודות פרך באפריל 2016 בגין ריגול וחתרנות. בהצהרה פומבית שנשא לקראת משפטו הוא אמר שריגל עבור המודיעין של דרום קוריאה במטרה להפיל את השלטון של קים ג'ונג און ולהפיץ את הדת בקרב הקוריאנים. עם זאת, המודיעין הדרום-קוריאני הכחיש כל קשר אל קים.
ביקור הכנה לפסגה
פומפאו כבר עזב את צפון קוריאה ונחת ביפן. עם נחיתתו הוא אמר כי פגישת ההכנה לפסגה עם צפון קוריאה הייתה טובה. הוא הוסיף כי בימים הקרובים ניתן יהיה כבר להודיע על מועד פגישת הפסגה בין טראמפ לקים ג'ונג און, שתיערך יום אחד בלבד.
טראמפ הכריז על ביקורו של פומפאו בצפון רגעים לפני הודעתו הדרמטית על הפרישה מהסכם הגרעין עם איראן. גורמים רשמיים בארצות הברית אמרו מראש כי פומפאו ילחץ על הצפון לשחרר שלושה אזרחים אמריקנים הכלואים במדינה - מהלך שעליו רמז טראמפ בעבר.
ביקורו של פומפאו מתקיים ימים ספורים לאחר שבצפון קוריאה הביעו מורת רוח מכך שבוושינגטון רמזו כי הלחץ המסיבי מצד ארה"ב גרם לקים לשוב לשולחן המשא ומתן.
פומפאו ביקר בחודש שעבר בפיונגיאנג בטרם אושר מינויו לתפקיד ונועד עם קים. הוא מזכיר המדינה השני בלבד המבקר במדינה, שעמה ארצות הברית עדיין נמצאת במצב במלחמה באופן רשמי. מזכירת המדינה לשעבר מדלן אולברייט ביקרה בצפון קוריאה בשנת 2000 כחלק מניסיון שלא צלח לתיאום פגישה בין הנשיא לשעבר ביל קלינטון ומנהיג הצפון המנוח קים ג'ונג איל.
ביקורו הראשון של פומפאו בצפון קוריאה בוצע תחת מעטה חשאיות. הוא פורסם לראשונה לפני הדיונים באישורו לתפקיד מזכיר המדינה. לאחר שנחשף פרסם הבית הלבן תמונות שלו ושל קים ג'ונג און. לא ברור אם פומפאו ייפגש עם השליט הצפון קוריאני במסגרת ביקורו הנוכחי.
פומפאו אמר לכתבים שטסו איתו לביקור כי הגעתו הראשונה נועדה לבחון את הרצינות של הצפון קוריאנים בנוגע להרגעת המתחים מול הדרום וכי "מטרת הביקור הזה היא יצירת תשתית לפסגה מוצלחת עם הצפון".