שתף קטע נבחר

 

טראמפ לקראת העברת השגרירות: "שבוע גדול לפנינו!"

הנשיא שהכריז על הצעד ההיסטורי יברך על המהלך ביום שני באמצעות הווידאו - והלילה כבר שיגר ציוץ נרגש. אבו מאזן חוזר מאמריקה הלטינית, שם קיבל תמיכה מנשיא קובה החדש. כוננות ותגבור במערכת הביטחון: בעזה מאיימים המונים לפרוץ את הגדר, חשש ממהומות גם ביהודה ושומרון

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייחס הלילה (שבת) להעברת השגרירות האמריקנית לירושלים. "שבוע גדול לפנינו, השגרירות בישראל עוברת לירושלים. ברכות לכולם!", כתב בטוויטר. ביום שני, בטקס עצמו, טראמפ צפוי לשלוח ברכה מצולמת בסרטון וידאו.

 

בתו של טראמפ, איוונקה, שתגיע לטקס העברת השגרירות, כתבה בעמוד האינסטגרם שלה: "בשמחה רבה אני חוזרת לירושלים. יש לי הכבוד לעמוד בראש המשלחת שמייצגת את נשיא ארה"ב טראמפ, ממשלו והעם האמריקני בטקס פתיחת השגרירות האמריקנית  בירושלים". עוד כתבה, כי "הקשר בין ישראל לארצות הברית אינו ניתן להתרה".

 

הצצה לשגרירות: פרידמן לקראת הטקס    (שגרירות ארה"ב)

הצצה לשגרירות: פרידמן לקראת הטקס    (שגרירות ארה"ב)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

התקנת שלט חדש לשגרירות ארה
התקנת שלט חדש לשגרירות ארה"ב בירושלים(צילום: רויטרס)
 

ארוגות פרחים לכבוד העברת שגרירות ארה
(באדיבות עיריית ירושלים)

ארוגות פרחים לכבוד העברת שגרירות ארה
(באדיבות עיריית ירושלים)

בארצות הברית ובישראל מתכוננים לטקס, שאליו תגיע משלחת בראשות שר האוצר של טראמפ מנוצ'ין, וכן בתו איוונקה וחתנו ג'ארד קושנר. לירושלים יהיו נשואות גם עיניים רבות בעולם. כוחות הביטחון נערכים בכוננות גבוהה מחשש למהומות, בדגש על ניסיונות פריצת הגדר בעזה.

 

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן מסיים היום מסע באמריקה הלטינית, שבו, בין היתר, נפגש עם מנהיגי צ'ילה וונצואלה. הוא קרא לכל המדינות שלא ללכת בעקבות הצעד האמריקני. אמש הוא התקבל בהוואנה אצל הנשיא הטרי של קובה, מיגל דיאז קאנל, וזה הביע התנגדות "להחלטה החד צדדית של ארצות הברית להכיר בירושלים כבירת ישראל ולהעביר את השגרירות".

 

בעיתון הבריטי "גרדיאן" הביאו מדבריו של הפלסטיני הבכיר נביל שעת', ולפיו טראמפ "מצדד לחלוטין בכיבוש הישראלי ובסילוק עמנו מירושלים". בעיתון הנחשב "פייננשל טיימס" צוטט גורם פלסטיני המקורב לאבו מאזן, הטוען כי טראמפ "נסוג מתהליך השלום ומפתרון שתי המדינות".

 

 

האמריקנים מדגישים שהעברת השגרירות דווקא תוכל לתרום לשלום. אתמול אמר שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן כי "יש אנשים ששמחים עם ההחלטה ויש מי שלא שמחים. מוקדם מדי למדוד תגובות. לטווח ארוך אנו משוכנעים שההחלטה יוצרת הזדמנות ופלטפורמה להמשיך עם תהליך השלום על בסיס המציאויות יותר מאשר פנטזיות. אנו אופטימיים למדי שההחלטה תיצור יציבות גדולה יותר".

 

התפרעויות פלסטינים גבול רצועת עזה (צילום: EPA)
התפרעויות בעזה. ארכיון(צילום: EPA)

התפרעויות פלסטינים גבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התפרעויות פלסטינים גבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ההערכה: 100 אלף יגיעו לגדר בעזה

עם זאת, החשש ממהומות הוביל להיערכות יוצאת דופן במערכת הביטחון בישראל. אמנם בגדה המערבית לא נראים סימנים להתפרעויות בהיקף נרחב, אך כל פיגוע יכול להצית את השטח. "זה משהו שאי אפשר לחזות או לצפות", צוטט הבכיר הפלסטיני ב"פייננשל טיימס", "ביום עצמו יכול להיות שכלום לא יקרה, אבל כל המרכיבים קיימים כדי שאנשים יתנגדו למה שהם רואים מסביב, כשאתה חונק את התקווה בלבבותיהם".

 

ההיערכות הגבוהה במיוחד תהיה סביב רצועת עזה לקראת השיא בקמפיין "צעדת השיבה" שאמור להגיע ביום שני, במקביל להעברת השגרירות, ולמחרת, 15 במאי, ב"יום הנכבה" ("האסון") הפלסטיני לציון הקמת מדינת ישראל.

 

אתמול, ביום השישי האחרון לפני השיא, נרשמה עלייה בכמות הפלסטינים שהשתתפו בהפרות הסדר סמוך לגדר - כ-15 אלף. אדם אחד נהרג מאש צה"ל, ובהמשך השחיתו והציתו מאות פלסטינים כמה מוקדים בצדו הפלסטיני של מעבר הסחורות בכרם שלום. הם פגעו בצינורות המובילים גז מישראל לרצועת עזה, צינורות שאמורים לשרת דווקא את הפלסטינים ולדאוג לרווחתם.

 

"אנחנו מצפים לנהירה הגדולה ב-14 וב-15 בחודש - כל העם הפלסטיני יהיה ברחובות פלסטין", אמר אתמול מנהיג חמאס איסמעיל הנייה, שהשתתף בהפגנה. "עמנו ינהר ממחנות הפליטים בלבנון אל הגבול הצפוני של פלסטין, וגם אנשינו בירדן ינהרו לפאתי פלסטין". לפי ההערכות בישראל, יגיעו כ-100 אלף איש לסביבת הגדר ביום שני, וייתכנו ניסיונות המוניים לחציית הגדר תוך ביצוע פיגועים.

 

בימים הקרובים יישלחו לאוגדות איו"ש ועזה גדודי תגבור משלוש חטיבות, בהן של הנח"ל וגבעתי. גם במשטרה עיבו משמעותית את הכוחות בגזרת ירושלים, ושוטרים וכוחות משמר הגבול הוקפצו מגזרות וממחוזות אחרים. מלבד יום העברת השגרירות וה"נכבה", בהמשך השבוע צפוי להתחיל חודש הרמדאן, שעלול להחריף את המתח הביטחוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים