שתף קטע נבחר

 

השגרירות האמריקנית בירושלים: מבנה זמני בלבד

לפני שההתרגשות מגיעה לשיאה הדרך לפתיחת בניין השגרירות בבירה ארוכה מאוד. מחלקת המדינה כבר ציינה כי כינון מבנה קבע עלול לקחת עד עשור. האם נשיא אחר יוכל לבטל את ההחלטה ואיך קידמו את התהליך בישראל?

 

הצצה לשגרירות בירושלים    (שגרירות ארה"ב)

הצצה לשגרירות בירושלים    (שגרירות ארה"ב)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פתיחת השגרירות האמריקנית בירושלים היא ציון דרך מרשים עבור ממשלות ישראל וארצות הברית, אולם מדובר בינתיים בצעד סמלי בלבד: בניין השגרירות שייפתח היום (ב') הוא מתקן זמני, ודוברת מחלקת המדינה האמריקנית הבהירה כי תהליך איתור בניין הקבע והקמת השגרירות יכול לקחת 7 עד 10 שנים.

 

בעוד פחות משלוש שנים יתקיימו בחירות לנשיאות בארצות הברית, ואם ייבחר נשיא מהמפלגה הדמוקרטית וטראמפ לא יזכה בכהונה נוספת, הכול יכול להשתנות. כפי שטראמפ החליט לפתוח שגרירות בירושלים, כך יכול נשיא אחר לעצור תקציבים, להפוך את ההחלטה או למצוא פתרון ביניים, כגון שהמתקן בירושלים ישמש כקונסוליה בלבד והשגרירות תמשיך לפעול מתל אביב.

בניין הקונסוליה האמריקנית בשכונת ארנונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בניין הקונסוליה האמריקנית בשכונת ארנונה(צילום: רויטרס)

כבר בשנה הקרובה יועמד לרשות השגרירות בירושלים מבנה משרדים נוסף כדי להעביר אליו פקידים מהשגרירות בתל אביב, אולם מחלקת המדינה ציינה כי גם בניין משרדים זה יהיה זמני. "תהליך פתיחת שגרירות הוא ממושך", מסרו בסוף השבוע גורמים במחלקת המדינה. "אנחנו כבר התחלנו בהליך של חיפוש אתר מתאים למבנה הקבע. אנחנו בודקים את כל הנכסים שבבעלותנו באזור, או נכסים שבשכירות אצלנו. עם זאת, תהליכי חיפוש, תכנון, עיצוב, רישוי, בנייה והתאמה אורכים. מדובר בתהליך שיכול לקחת בין 7 ל-10 שנים".

בנימין נתניהו שרה נתניהו ג'ארד קושנר איוונקה טראמפ טקס משר החוץ שגרירות ארה
(צילום אבי אוחיון לע"מ)

בנימין נתניהו דיוויד פרידמן (צילום: אוהד צויגנברג)
תהליך מזורז. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן(צילום: אוהד צויגנברג)

איוונקה טראמפ ג'ארד קושנר (צילום: אוהד צויגנברג)
איוונקה טראמפ וג'ארד קושנר הגיעו לחניכת השגרירות(צילום: אוהד צויגנברג)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
נאומו בטקס החניכה יוקרן בוידיאו. הנשיא דונלד טראמפ(צילום: רויטרס)
שגרירויות אמריקניות בכל העולם, ובוודאי במקומות רגישים במזרח התיכון, משמשות לא רק בניין משרדים המעניק שירותים קונסולריים ותמיכה לביקורי דיפלומטים, אלא הן משמשות גם, ובעיקר - תחנות ריגול אזוריות. לכן, תהליך הכשרת מבנה או בניית מבנה חדש הוא ממושך. יש צורך להתקין מערכת לוויינים, מערכות האזנה ותצפית, לייבא מארצות הברית באמצעות דואר דיפלומטי מתקנים חדשניים שיכולים לעקוב אחרי הנעשה. מערכות המעקב אמורות לא רק לפעול על שטח ישראל אלא במרחב כולו.

 

בנוסף, ארצות הברית לא נוהגת תמיד להשתמש בכוח עבודה מקומי לבניית מתקנים רגישים כמו השגרירות שלה. לרוב מובאים המהנדסים, המתכננים ואפילו פועלי הבניין מארצות הברית, זאת לאחר שכל אחד נבדק ומקבל את רמת הסיווג הנדרשת.

 

כבר בחודש פברואר, חודשיים אחרי שהנשיא טראמפ הכריז כי הוא מכיר בירושלים כבירת ישראל וכי יעביר את השגרירות לירושלים, אמרה דוברת מחלקת המדינה הת'ר נוירט כי "התכנון והביצוע יקחו זמן רב". במחלקת המדינה הופתעו מהאופן שבו טראמפ האיץ את התהליך וביצע אותו בפרק זמן קצר ביותר, ועל כן הוחלט על פתרון ביניים - שגרירות זמנית.

 

בסוף השבוע חזרה מחלקת המדינה על דברים אלו וצויין כי תהליך איתור המבנה לשגרירות קבע כבר החל, אבל עדיין מדובר בפרקי זמן של שנים. כאשר הבית הלבן פנה למחלקת המדינה בבקשה להגיש תוכניות לפתיחת השגרירות, קיבל טראמפ הצעות שעלותן כמיליארד דולרים והערכת זמן ביצוע של לפחות שבע שנים. את הפתרון סיפק לו שגריר ארצות הברית בישראל, דייוויד פרידמן, שרצה בזמן כהונתו לחנוך את השגרירות והציע להתחיל במבנה זמני תוך איתור מבנה קבע.

 

בשל הרצון בממשל האמריקני לקדם באופן כלשהו את תוכנית השלום של הבית הלבן, ייתכן בהחלט כי כחלק מהתוכנית תכריז ארצות הברית במקביל על פתיחת שגרירות במזרח ירושלים, בנוסף לשגרירות הנוכחית, וזאת כדי להעניק פיצוי כלשהו לפלסטינים. זה כמובן יקרה רק אם הצדדים ייענו לתוכנית השלום האמריקנית, אם זו תוצג, ויביעו נכונות לפתוח במשא ומתן. אפשרות שנראית כרגע רחוקה כתמיד.

הכנות מעבר שגרירות ארה
הכנות למעבר(צילום: עידן ארבלי)

הכנות מעבר שגרירות ארה
(צילום: עידן ארבלי)

הכנות מעבר שגרירות ארה
(צילום: עידן ארבלי)

 

הסחבת הבירוקרטית שנעלמה כלא הייתה

במשך שנים מחכה המגרש בפינת הרחובות דרך חברון וינובסקי להחלטת ממשלת ארצות הברית לבנות בו את מבנה השגרירות החדש. ממשלת ארצות הברית חוכרת את המגרש בעלות של שקל לשנה. בשנת 2010 הועברה פעילות הקונסוליה האמריקנית למבנה חדש בשכונת ארנונה, שנבנה במקום שהיה בעבר שטח הפקר בין ישראל לירדן וכך הממשל האמריקני נמנע מהבעת עמדה פוליטית במיקום הקונסוליה החדשה.

 

בתחילה הוערכה עלות העברת השגרירות לירושלים במיליארד דולרים, אך בהמשך החליטו האמריקנים להשקיע במבנה הקונסוליה הקיים בשכונת ארנונה בעיר, לרכוש את מלון "דיפלומט" הסמוך, המשמש כמרכז קליטה לעולי יוצאי ברית המועצות, ולהכשיר את המקום כשגרירות. כך, הוזלו בצורה דרסטית עלויות המעבר. במקום נדרשו שינויים משרדיים וכן הקמת כביש גישה מהכביש הראשי המחבר בין שכונת תלפיות לארמון הנציב, וכן הקמת חומה מעל מבנה הקונסוליה מסיבות ביטחוניות.

 

רשויות התכנון הישראליות ידועות בסחבת המלווה את אישורי הבנייה, אך הן התגייסו לאשר את התוכניות במהירות. עמותת "עיר עמים" הגישה עתירה לבג"ץ נגד הליך התכנון החפוז - והעתירה נדחתה. גם עיריית ירושלים נרתמה למאמץ ואישרה במהירות תקציב של למעלה מחמישה מיליון שקלים למימון סלילת כביש הגישה לשגרירות.

 

נתניהו בטקס קבלת המשלחת האמריקנית    (צילום: גיל יוחנן)

נתניהו בטקס קבלת המשלחת האמריקנית    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אמש נערך טקס קבלת פנים למשלחת האמריקנית שהגיעה לקראת טקס פתיחת השגרירות, שבה נמנים בתו של נשיא ארה"ב איוונקה טראמפ, בעלה - יועצו של הנשיא ג'ארד קושנר, שר האוצר האמריקני סטיב מנוצ'ין, סגן מזכיר המדינה האמריקני ג'ון סאליבן, השליח המיוחד של טראמפ לענייני המזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט וכן סנאטורים, חברי קונגרס, רבנים ואנשי ממשל.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא דברים: "החלטתו של הנשיא דונלד טראמפ להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים מאשרת עובדה פשוטה: ירושלים הייתה הבירה של העם היהודי 3,000 שנה, ושל מדינתנו שבעה עשורים, ותישאר בירתנו לנצח". נתניהו פנה לחברי המשלחת האמריקנית ואמר: "אין תומכים יותר גדולים מכם לישראל על פני כדור הארץ. זה רגע גדול. טראמפ עושה היסטוריה. העם שלנו יודה לעד על ההחלטה האמיצה שלו להזיז את השגרירות לירושלים".  


פורסם לראשונה 13/05/2018 22:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בניין הקונסוליה בירושלים
צילום: רויטרס
מומלצים