במגזר שובתים, תלמידים "הבריזו" מהמיצ"ב: "להמשיך במאבק"
רשויות מקומיות, בתי ספר ובתי עסק פתחו בשביתה כאות הזדהות עם תושבי עזה. רבים מתלמידי כיתות ח' ביישובי המגזר לא התייצבו לבחינת המיצ"ב בטכנולוגיה. "לא נסתפק בשביתה", אמרו תושבים
כאות הזדהות עם תושבי עזה, שבתו היום (ד') מרבית בתי הספר, בתי העסק והרשויות המקומיות במגזר הערבי. השביתה הוכרזה על ידי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל בעקבות מותם של 61 מפגינים פלסטינים ופציעתם של יותר מ-1,200 בני אדם. במהלך היום צפויות הפגנות ביישובים ערביים וביום שישי הוכרז יום זעם.
"לא נסתפק בשביתה, יש להמשיך במאבק חזק עוד יותר, עד שהממשלה תבין שהיא אחראית לפשע מלחמה. היא רוצחת אנשים חפים מפשע, קורבנות שחיים תחת סגר וכיבוש", אמר עלי גנאיים, תושב בקה אל-גרבייה. תושבת הגליל הוסיפה כי האירועים האחרונים יובילו ל"מאבק קשה שהממשלה תהיה אחראית לתוצאותיו".
לפנות בוקר מחו עשרות פעילים של מפלגת חד"ש מנצרת ועד סכנין כאות הזדהות עם תושבי עזה. הם הניפו דגלי פלסטין וקראו "אנחנו כאן כדי להשמיע את זעקתנו". אתמול התקיימו כמה הפגנות נוספות באום אל פחם, חיפה, טייבה, רהט ועוד.
הבוקר התקיימה בכיתות ח' בבתי הספר בחינת המיצ"ב במדע וטכנולוגיה, ועל רקע השביתה הכללית במגזר הערבי – הורים רבים החליטו לא לשלוח את ילדיהם לבחינה. בנוסף, תלמידים החליטו באופן עצמאי שלא להתייצב בחינה וזאת במחאה על האירועים הקשים בגבול רצועת עזה בימים האחרונים.
"רוב ההורים החליטו לא לשלוח את הילדים לבחינה", אומר מוחמד חליל, מנהל תיכון המקיף בכפר בענה שבגליל. "מתוך 120 תלמידים הגיעו אולי 40. אנחנו מהבוקר מתקשרים להורים ואומרים להם שאי הגעה לבחינת המיצ"ב עלולה לפגוע בילדים שלהם, הוסיף. עם זאת, יש לציין כי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל החריגה את בחינת המיצ"ב והורתה לתלמידים להשתתף בה.
"אנחנו התנגדנו לשביתה אבל ההורים החליטו שהם צריכים לתמוך בה", אומר מוחמד לוטפי, יו"ר הנהגת ההורים בג'סר א-זרקה וציין כי גם הוא הסביר את חשיבותה להורי התלמידים: "אנחנו מדברים עם ההורים כל הזמן ומסבירים להם שהשביתה פוגעת בילדים, אבל אין תשובות משכנעות מצידם. חלק מהילדים רוצים לעשות את הבחינה וחלק רוצים לכבד את העם שלנו ואת המגזר הערבי".
באום אל פחם מדווחים כי לבחינה הגיעו יותר מ-65 אחוזים מהתלמידים. גורם במערכת החינוך בעיר אמר כי "אי אפשר להתעלם ממה שסובב אותנו ובוודאי כשמדובר בתלמידים. לתלמידים הללו יש רגשות, והתחושות היום הן מאוד קשות. עשרות בני אדם נהרגו רק כי היו בהפגנה בגבול הרצועה". הגורם הוסיף כי חלק מהתלמידים שנעדרו מהבחינה הם תלמידי מצטיינים שהתכוננו אליה במשך זמן רב, אך בשל חומרת האירועים ברצועת עזה החליטו לבסוף שלא לגשת אליה.
מנגד, בעיר סכנין התייצבו מרבית התלמידים כרגיל לבחינה. "פורסמה הודעה בכל האתרים הרלוונטיים שתלמידי כיתות ח' יתייצבו לבחינת המיצ"ב. בשאר הכיתות אין לימודים, אך המורים והמנהלים מתייצבים בבתי הספר", אמר יו"ר ועד ההורים בעיר, ד"ר ג'מאל גנאיים.
מנתונים רשמיים שהגיעו ל-ynet עולה למשל, כי בבית הספר "ג'וזיף" בנצרת הגיעו 56 תלמידים לבחינה מתוך 111, בעוד שבבית הספר "מסאר", גם כן בנצרת, לא הגיע ולו תלמיד אחד לבחינה. באחד מבתי הספר בסכנין הגיעו 155 תלמידים לבחינה מתוך 230, ובבית ספר אחר בעיר הגיעו 59 תלמידים בלבד מתוך 138. בערים המעורבות נרשמה היענות גבוהה יותר: בבית הספר "טרה סנטה" בעכו הגיעו כמעט כל התלמידים לבחינה, ובבית הספר "אגיאל" ביפו התייצבו 52 מתוך 59 תלמידים.
תגובת משרד החינוך: "מדיווחים שנאספו מבתי הספר במגזר הערבי עולה כי שיעור הנוכחות של כלל התלמידים במבחן המיצ"ב במדעים וטכנולוגיה היה יותר מ-70 אחוזים. עם זאת, המשרד יקבל תמונה מדויקת יותר על אודות שיעור ההשתתפות של תלמידי המגזר עם תום בדיקת מחברות הבחינה".
בחינות המיצ"ב (מדד יעילות וצמיחה בית ספרית) נערכות בבתי הספר בסבבים אחת לארבע שנים בכיתות ה' ו-ח'. בכיתות ה' נבחנים התלמידים באנגלית, בשפת האם ובמתמטיקה, ובכיתות ח' מתקיימת בחינה נוספת במדע וטכנולוגיה. מדובר על בחינה חשובה במיוחד אשר משפיעה בצורה משמעותית על המדדים להם זוכה בית הספר מבחינת משרד החינוך, והוא בוחן את הישגי התלמידים, כמו גם את האקלים הבית ספרי. בתוך כך, נשאלים התלמידים שאלות על האווירה בבית הספר, רמת האלימות והיחס לו זוכים מצד הצוות החינוכי.