שתף קטע נבחר

 

חשיפה: טורקיה קנתה ציוד אלקטרוני שיוצר בישראל, ומכרה לאיראן

בניגוד להחלטות מועצת הביטחון, העבירה טורקיה לאיראנים ציוד אלקטרוני שעלול להיות קשור לפעילות גרעינית. כך נודע ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet. הציוד עצמו יוצר בירושלים ונמכר לטורקיה - והאו"ם ביקש גם מישראל לחקור. החברה: "אם המשלוח הגיע לאיראן, הרי שהקונה הטורקי רימה אותנו"

 

איראן טורקיה חברת סלם (צילום: רויטרס)
נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן(צילום: רויטרס)

האו"ם פתח בחקירה נגד טורקיה בחשד שמכרה לאיראן ציוד אלקטרוני שמופיע ברשימת החומרים האסורים לייצוא לרפובליקה האיסלאמית במסגרת החלטת מועצת הביטחון 2231 משנת 2015, שאוסרת על העברה לאיראן של מוצרים וטכנולוגיות שקשורים לגרעין. ל-ynet ול"ידיעות אחרונות" נודע כי האו"ם גם פנה לישראל בבקשה שתפתח בחקירה, לאחר שהתברר כי מי שייצר את הציוד האלקטרוני שנשלח לאיראן דרך טורקיה היא לא אחרת מאשר חברה ישראלית שיושבת בירושלים ונחשבת ליצרנית גדולה של קַבָּלים אלקטרוניים.

 

מי שהובילה לפתיחת החקירה היא ממשלת איחוד האמירויות, אשר תפסה ביולי 2017 משלוח של ציוד אלקטרוני שנשלח מטורקיה לאיראן. במשלוח זיהו רשויות הביטחון של איחוד האמירויות קבלים אלקטרוניים שאסור היה להעביר לאיראן על פי החלטת מועצת הביטחון של האו"ם.

טורקיה מכרה לאיראן ציוד שנמצא ברשימת הטכנולוגיות שקשורות לגרעין. הכור בבושהר (צילום: AP) (צילום: AP)
טורקיה מכרה לאיראן ציוד שנמצא ברשימת הטכנולוגיות שקשורות לגרעין. הכור בבושהר(צילום: AP)

בפנייה של מזכירות האו"ם לישראל נכתב כי המוצרים האלקטרוניים יוצרו בישראל בחברה שנקראת "סלם פאוור קפאסיטורס", שהמטה שלה יושב בירושלים. מזכירות האו"ם ביקשה מישראל לחקור את הנושא.

 

בתוך המשלוח המוחרם היו קבלים מדגם CSP 180-300 שיוצרו, כאמור, על ידי החברה הישראלית. "נודה לכם אם ממשלתכם תספק בהקדם מידע רלוונטי על הנושא", נכתב בפנייה של מזכירות האו"ם, שהיא הגוף שאמור לבדוק הפרה של החלטות מועצת הביטחון.

 

חברת סלם היא אחת החברות הגדולות בישראל לייצור קבלים אלקטרוניים. בחברת סלם היו אמש (ד') בהלם מהפנייה של מזכירות האו"ם, ומסרו בתגובה כי אכן מכרו משלוח של קבלים לחברה טורקית לאחר שביצעו בדיקת מהימנות וקיבלו את כל הכסף מראש.

 

בתגובה נכתב כי לחברת סלם לא היה כל מושג שהקבלים יישלחו לאיראן. "נשתף פעולה עם כל בדיקה שתיעשה. אנחנו נוכיח שמכרנו את זה לטורקיה לחברה מסודרת. אנחנו לא מוכרים למדינות אויב. רוב המכירות שלנו הן לאירופה ולארה"ב, אבל טורקיה אינה מדינת אויב ואין מניעה לסחור אותה. בכל מקרה, אם אכן המשלוח הגיע לאיראן, הרי שהקונה הטורקי רימה אותנו", נמסר מהחברה.

הקבל שנתפס במשלוח מאיראן לטורקיה (צילום: אתר חברת סלם  )
הקבל שנתפס במשלוח לאיראן שנשלח מטורקיה ונתפס על ידי איחוד האמירויות(צילום: אתר חברת סלם )

הזהב האסור

בעבר הואשמה טורקיה שניסתה לסייע לאיראן לעקוף את הסנקציות הגרעיניות. במרץ 2016 נעצר בארה"ב אדם בשם ראזה זראב (34) – סוחר זהב טורקי איראני שנשוי לכוכבת פופ טורקייה ידועה. הוא נעצר על ידי הבולשת הפדרלית האמריקנית (ה-FBI) בחשד שהיה מעורב בהפרת הסנקציות הבינלאומיות נגד איראן והלבנת הון.

 

הוא נעצר ביחד עם מהמט האקאן אטילה (47), סגן מנהל "האלקבנק" - בנק טורקי בבעלות ממשלתית, שלטענת התביעה בארה"ב היה מעורב בפרשה. זראב הודה בבית משפט בארה"ב באישומים נגדו והסכים לשתף פעולה עם הרשויות בארה"ב. הוא הפך למעשה לעד מדינה והחל להעיד נגד אטילה ונגד עוד שבעה חשודים נוספים שהם בכירים בממשלת טורקיה ובמערכת הבנקאית הטורקית.

 

למעט זראב ואטילה, שאר החשודים אינם עצורים בארה"ב. בין הנאשמים גם שר הכלכלה הטורקי לשעבר זעפר קגליאן, שמואשם שקיבל מזראב שוחד של 50 מיליון יורו.

 

איראן מוכרת לטורקיה גז, אך בגלל האמברגו אסור לטורקיה לשלם לה במזומן והכסף הופקד ב"האלקבנק". חקירת ה-FBI העלתה שזראב סייע לאיראנים לעקוף את האמברגו בכך שהקים חברות קש שקנו באופן פיקטיבי מוצרים עבור איראן, ובאמצעות החשבוניות הפיקטיביות ביצעו משיכות מהחשבון והעבירו את הכסף לאיראנים.

 

כמו כן נטען בחקירה שזראב העביר לאיראנים מטילי זהב כדי לעקוף את האמברגו. זראב העיד בחקירתו שנשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ידע מהכול ואישר את הכול.

נחקר אם ארדואן הציע לו כסף כדי שיביא לביטול האישומים נגד זראב. מייקל פלין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נחקר אם ארדואן הציע לו כסף כדי שיביא לביטול האישומים נגד זראב. מייקל פלין(צילום: EPA)

עוזר התובע האמריקני דיוויד וויליאם דנטון אמר בבית המשפט: "אטילה והשקרים שלו מילאו תפקיד קריטי בלאפשר לאיראן גישה לדולרים אמריקניים ולבנקים אמריקניים. איראן לא הייתה צריכה חיילים. איראן הייתה צריכה בנקאים".

 

ארדואן זעם על החקירה שמתנהלת בארה"ב וטען שמדובר בקשירת קשר במטרה לפגוע בכלכלת טורקיה. רשת NBC האמריקנית אף דיווחה בעבר שהחוקר המיוחד רוברט מולר חקר אם ארדואן הציע למייקל פלין, שהיה היועץ לביטחון לאומי של הנשיא דונלד טראמפ, 15 מיליון דולר כדי שיביא להסגרתו של יריבו פתהוללה גולן לטורקיה, וכדי שיבדוק אם ניתן להביא לביטול האישומים נגד זראב. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ארדואן ורוחאני
צילום: רויטרס
מומלצים