מאות בצעדת השרמוטות: "הַפסיקו להפקיר נפגעות תקיפה"
מפגינות ומפגינים צעדו ברחובות ירושלים במחאה על סגירת תיקים פליליים נגד עברייני מין. הם קראו לשינוי הגישה כלפי נפגעות תקיפה מינית: "אלימות כלפי נשים לא נפסקת ואפילו לא פוחתת למרות שאנחנו בשנת 2018"
כ-600 איש משתתפים ב"צעדת השרמוטות" שמתקיימת זו השנה השביעית בירושלים. הצעדה מתמקדת השנה ב"כישלון מערכת אכיפת החוק והמשפט שמפקירה נשים שנפגעו מעבירות מין". על פי נתוני מארגנות הצעדה, בין 80% ל-90% מהתיקים נסגרים בהחלטת הפרקליטות וכלל לא מגיעים לדיון משפטי.
הצעדה החלה בכיכר הדוידקה, תעבור דרך מרכז העיר, ברחובות יפו, קינג ג'ורג', בן יהודה, כיכר ציון, הלני המלכה, והורקנוס ותסתיים בבר "התקליט" שם תיערך במת נואמות פתוחה ויתקיימו מעגלי שיח בהנחיית עובדות סוציאליות.
המפגינות נושאות שלטים שעליהם נכתב בין היתר, "זה לא שאני מתלבשת כמו שרמוטה, אלא אתה שחושב כמו אנס", "אתה אומר שהיא הסכימה, שאלת אם היא רוצה?" ו"תשלוט ביצרים שלך". חלק מהצועדות לבושות באופן חושפני כשכתובות "שרמוטה" מצוירות על גופן.
אנה קליינמן, בת 23, שיתפה בסיפורה האישי: "בגיל 17 נאנסתי על ידי בחור מהשכבה שלי בתיכון. הגשתי תלונה אחרי ארבע שנים והתיק נסגר מחוסר ראיות. אבל זו מכבסת מילים, כי אם לא היו ראיות זה היה נסגר מחוסר אשמה. זה חוסר צדק".
אנה הוסיפה כי הגיעה לצעדה כדי "למחות על האלימות המינית והאשמת הקורבן החברתית והממסדית. נמאס שמוסדות המדינה סוגרים תיקי מין בסיטונאות, מגיעים להסדרי טיעון מבזים ומשפילים ועברייני מין ממשיכים להסתובב חופשי".
לדברי עפרי בייבה, בת 22: "באנו להגיד שאין קשר בין הלבוש של אישה לבין התקיפה המינית שהיא עוברת. אף בגד הוא לא הזמנה לאונס. להתלונן על תקיפה מינית זה אחד הדברים הכי קשים שיש, כמו אונס שני, ולמרות זאת סוגרים תיקים כאילו המתלוננת היא לא חלק מהתהליך".
שני, צועדת נוספת: "כשאישה מוטרדת או מותקפת מינית תמיד מאשימים אותה. כשהיא מתלוננת שואלים אותה מה היא לבשה ולמה לא התנגדה. אנחנו מוחות נגד התפיסה שנשים אחראיות בצורה כלשהי לאלימות המינית שהן סופגות. במקום לטפל בבעיה מאשימים את הקורבן".
מור שטרית האשימה את רשויות החוק בהתייחסות מקלה לעבירות מין: "כל הטיפול בנושא תקוע כאילו אנחנו במאה שעברה. במקום להעניש את התוקפים בחומרה חותמים על הסדרי טיעון עם עונשים מגוחכים. מבקשים מהנשים להוכיח דברים בלתי סבירים, אומרים שזו 'מילה מול מילה' ואין איך להרשיע. לא מאמינים לנשים, למרות שכל המחקרים מראים ששיעור תלונות השווא אפסי. נשים מוטרדות, נאנסות, נרצחות - ודבר לא משתנה".
אילן קפלן, צעיר שהגיע להזדהות עם המפגינות, אמר: "רק אתמול שמענו על עוד רצח מזעזע של שתי נשים. האלימות כלפי נשים לא נפסקת ואפילו לא פוחתת למרות שאנחנו בשנת 2018 ולכאורה מדינה מתקדמת ומתורבתת. נשים מופלות בכל מובן, מוכות, נאנסות ונרצחות. אני פה כדי לומר בשם רוב הגברים - אנחנו לא מקבלים את זה וקוראים לשינוי".
בצעדה שנערכה בתל אביב לפני שבועיים השתתפו אלפי גברים ונשים ובצעדה שנערכה בירושלים לפני כשנה השתתפו יותר מ-700 איש.
במהלך סוף השבוע הקימו מארגנות הצעדה מיצג מחאה מול הפרקליטות בירושלים. המיצג כלל ערימה של עשרות תיקים ושלט גדול שעליו כתמים בצבע אדום. על השלט נכתב בין היתר: "די להפקרות הממסדית של נפגעות אלימות מינית" ו"הפרקליטות נותנת לגיטימציה לאונס הבא ולתקיפה המינית הבאה".
במקביל, בפעולת מחאה של אקטיביסטיות ירושלמיות הן את השלט בכניסה לעיר מ"ברוכים הבאים" ל"ברוכות הבאות". מארגנות הצעדה הירושלמית, אף שלא לקחו בכך חלק, בירכו על המעשה.
צעדת השרמוטות היא חלק מתנועת ה-Slutwalk העולמית, שנוסדה בקנדה לאחר ששוטר מקומי אמר שנשים צריכות "להפסיק להתלבש כמו שרמוטות" אם הן לא רוצות להיאנס. יוזמות ה-Slutwalk הראשון מחו נגד התפיסה שקושרת בין התנהגות ולבוש הנפגעות לבין התקיפה שהן עברו ושהן הביאו זאת על עצמן.