ברנרד לואיס, מגדולי חוקרי המזרח התיכון, הלך לעולמו בגיל 101
הפרופסור היהודי, שנחשב לאחד מגדולי חוקרי המזרח התיכון, מת בביתו שבניו ג'רזי. "עבור חלק מהאנשים אני גאון ועבור אחרים אני השטן בהתגלמותו", סיפר בעבר על הביקורת שהוטחה כלפיו
הפרופסור היהודי הנודע ברנרד לואיס, שנחשב לאחד מגדולי חוקרי המזרח התיכון, הלך לעולמו אמש (שבת) במרכז לדיור מוגן שבו התגורר בניו ג'רזי שבארצות הברית והוא בן 101.
עבודתו האקדמית הענפה של לואיס, שפרסם במהלך השנים יותר מ-30 ספרים ומאות מאמרים, השפיעה רבות על תפיסת המערב את אזור המזרח התיכון - כולל החשש מפני "התנגשות ציוויליזציות". מנגד, מבקריו טענו כי עמדותיו נוטות להצדיק את ההתערבות המערבית.
ברנרד לואיס נולד ב-31 במאי 1916 בלונדון למשפחה יהודית ממעמד בינוני. תקופה זו הייתה שיאה של מלחמת העולם הראשונה - שהשלכותיה כללו עיצוב מפה חדשה לאזור בו התמחה, מחורבותיה של האימפריה העות'מאנית. כבר בילדותו גילה לואיס עניין רב בשפות ובהיסטוריה ולאחר בר המצווה שלו ביקש להמשיך בלימודי העברית. בתקופה זו כבר למד לטינית וצרפתית והבין איטלקית הודות לאהבתו של אביו לאופרה.
כשגדל, למד בבית הספר ללימודי המזרח ואפריקה באוניברסיטת לונדון. הוא השלים דוקטורט בשנת 1939 - כשהיה בן 23 בלבד. בתקופת לימודיו, לא הסתפק לואיס בהכרת המזרח התיכון מספרים בלבד, ויצא למסעו ראשון באזור וביקר באלכסנדריה שבמצרים.
כשפרצה מלחמת העולם השנייה, גויס לואיס לצבא הבריטי ושירת ביחידת שריון. "לא נשארתי שם זמן רב, או בגלל נטייתי לשפות או בגלל אי-נטייתי לטנקים", סיפר על שירותו. לאחר מכן הוא הועבר ליחידת מודיעין. לואיס נישא ב-1947 לרות אלן אופנהיים ולזוג נולדו בת ובן. הם התגרשו בשנת 1974.
"עבור חלק אני גאון, עבור אחרים - השטן בהתגלמותו"
עם תום המלחמה חזר לואיס לאקדמיה וניהל מחלקה חדשה בבית הספר ללימודי המזרח ואפריקה באוניברסיטת לונדון. מאוחר יותר עבר לארצות הברית ללמד באוניברסיטת פרינסטון בניו ג'רזי. ב-1982 הוא קיבל אזרחות אמריקנית.
הנחת היסוד של לואיס, שחי בתקופה בה עבר המזרח התיכון תהפוכות רבות, הייתה כי חיכוך ותחרות בין עולם האיסלאם לעולם המערבי הינם דבר בלתי נמנע - זאת על רקע התחזקותם של הזרמים הקיצוניים באיסלאם. לואיס השתמש במונח "התנגשות הציוויליזציות" שנתיים לפני שהפך לפופולרי על ידי הפרופסור סמואל הנטינגטון.
לואיס טען בנוסף כי מקור הבעיות במזרח התיכון הינו פנימי בעיקרו - ואינו נובע בהכרח מקולוניליאזם והתערבויות חיצוניות. הוא שיבח את האסלאם כדת אך טען כי היא נחטפת בידי כעס ואי-סובלנות.
טיעוניו של לואיס עוררו כלפיו לא רק הערכה אלא גם מתנגדים עם השנים. בשנת 2012 סיפר כי "עבור חלק אני גאון גדול. עבור אחרים, אני השטן בהתגלמותו".