שתף קטע נבחר

 

הסדרות שכובשות את העולם הערבי בחודש הרמדאן

היוצרים מנסים לזכות באחוזי רייטינג בכל דרך אפשרית - סלבריטאים, אקשן, דרמה, טרור וכמובן קומדיה. גם שחקן ליברפול מוחמד סלאח נתפס דבוק לטלוויזיה. ומדוע נגנזה בתוניסיה תוכנית על ישראל?

 

הפרומו לסדרה המצרית "סיג'ן איחתיארי"

הפרומו לסדרה המצרית "סיג'ן איחתיארי"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לא רק חודש קדוש, עטור טקסים דתיים, שמצוין כחודש צום: תקופת הרמדאן מביאה איתה מגוון רחב מאוד של סדרות טלוויזיה שנוצרו במיוחד. הסדרות כובשות את העולם הערבי, גם את ערביי ישראל, ומשודרות לאורך 30 ימי החודש הקדוש למוסלמים. לא פחות מ-28 סדרות מתחרות על אחוזי הרייטינג.

 

עם תחילת חודש הרמדאן, כל חברות ההפקה לא בוחלות באמצעי שיווק סדרותיהן. כך למשל, חברת הפקות מצרית שעומדת מאחורי הסדרה "לדינא אקואל אוחרא (בעברית: יש לנו עוד אמרות)", גייסה את הזמר המפורסם והשנוי במחלוקת, פאדל שאקר, לביצוע שיר הפתיחה. שאקר היה נערץ לפני שהחליט בשנת 2012 לפרוש משירה ולהצטרף לדאעש. הוא הופיע בסרטוני דאעש, השמיע איומים כלפי חיזבאללה, והואשם בלבנון בפרשת "אירועי עברה" שבה נהרגו חיילים לבנונים. אף שבית המשפט הצבאי בלבנון קבע ששאקר חף מפשע, לעולם הערבי היה קשה לשוב ולאהוב אותו. השיר שהופץ לפני כמה ימים עורר סערה רבה, המפיקים ספגו ביקורת קשה - ולבסוף הוחלף שיר הפתיחה. "חזרנו בנו לאחר שקיבלתי מאימהות שכולות תמונות של בניהם שנהרגו בידי דאעש", אמר אחד המפיקים.

פדל שאכר בכרזה לסדרה סג'ן אח'תיארי ()
הזמר השנוי במחלוקת פדל שאכר

כלבש ()
הסדרה "כלבש"

אבו עמר אל מצרי ()
גרמה למשבר דיפלומטי. "אבו עמר המצרי"

עוד סדרה מצרית, "אבו עמר המצרי", גרמה לסערה - אך הפעם מדובר בסערה דיפלומטית מול סודן. לטענת סודן, הסדרה מציגה את המדינה כתומכת בטרור ומעודדת פגיעה באזרחים מצרים. לאחר שידור פרק הבכורה, הודיע משרד החוץ הסודני כי שגריר מצרים בחרטום זומן לנזיפה והוגשה "מחאה רשמית" נגד הסדרה במשרד החוץ המצרי באמצעות שגרירותה בקהיר.

 

עלילת הסדרה עוסקת בעורך דין מצרי, פאחרודין, שנרדף על ידי מנגנוני הביטחון המצריים ומחליט לעבור לגור עם בנו עומר בסודן - שם הוא הופך למנהיג גוף טרור. במכתב המחאה שהגישה הממשלה נכתב כי "אין מעורבות של כל אזרח מצרי בסודן באירועי טרור כלשהם". בעקבות המחאה חברת ההפקה הודיעה במסיבת עיתונאים כי תגנוז חלק מהסדרה, כדי לא לפגוע ביחסים עם סודן. זאת, משום שלדבריהם "אנו מאמינים בחיזוק ובסיסוס היחסים עם סודן ואין לנו כוונה לפגוע בתדמיתם".

 

סדרה נוספת מבית הפקות מצרי, "כלבש", מספרת את סיפורו של השוטר סלים אל-אנסארי שפועל לסיכול פעולות של חוליות טרור. באחת המשימות הוא מאבד את חבריו, ונודר נדר לנקום את מותם. הסדרה עוררה מחלוקות רבות, בתחילה ברשתות החברתיות - ולבסוף בתביעות בבתי משפט. היא עוררה זעם בקרב תושבי מחוז א-פיום במצרים, שם טוענים כי הסדרה מעוותת את האמת כשהיא מציגה את א-פיום כאזור שופע מוקדי טרור.

 

בתוניסיה הופקה תוכנית טלוויזיה תחת השם "שלום". מדובר בתוכנית במתכונת של מצלמה נסתרת, שתכליתה להזמין אורחים למקום לאחר שנאמר להם שהם באים לראיון לערוץ CNN, אבל מגלים בסוף שהגיעו ל"שגרירות" סודית של ישראל. לאחר שהם מגיעים, הם מוכנסים לאולפן שהוכן מראש ומספרים לאורחים שהגיעו ל"אתר סודי של שגרירות ישראל" ומספרים שמי שנמצא בחדר אלה נציגי הממשל בישראל ונציגי המוסד, שמציעים למשתתפים הצעות נדיבות על מנת לקבל את שיתוף הפעולה שלהם.

סדרה ב תוניסיה על ישראל חודש הרמדאן רמדאן ()
הסדרה על ישראל שנגנזה בתוניסיה

האורחים מצולמים במטרה שזה ישודר אחר כך. מפיק התכנית אמר שמטרתה זה "לחשוף את מי שכן היה מוכן לשתף פעולה עם ישראל", אך בסופו של דבר התכנית לא שודרה ועוררה גל מחאות גדול וסערות תקשורתיות.

 

טרנד הסדרות לא פסח על סוריה מוכת המלחמה. הדרמה הסורית "רוזנא" מגוללת את סיפורה של משפחה סורית עשירה מחלב, שנאלצה להימלט מהמלחמה אל הבירה הסורית בעקבות האירועים האלימים שחוותה העיר בשנים האחרונות. בשלב מוקדם מחליטה המשפחה לחזור לחלב ומוצאת כי היא לא כפי שהייתה. המשפחה נאלצת להתמודד עם המצב ולהתגבר על מכשולים רבים שהמציאות החדשה מכתיבה. הבמאי הסורי הסביר בראיון ל- CNN כי "המסר של הסדרה הוא להביא את מה שקרה בסוריה בשמונה שנות המלחמה, לנקודה הרחוקה ביותר בעולם".

 

סג'ן אח'תיארי ()
"סג'ן אח'תיארי" - משדרים ביוטיוב בלי צנזורה
 

אמנים, יוצרים ואנשי הפקה בעולם הערבים מוצאים את עצמם מתמודדים לעתים קרובות מול צנזורה קשוחה במיוחד. על הצנזורה, אחראיות ועדות המבקרים על הסדרות, שלרוב מייצגות את דעת השלטון במדינות שלהן. מה שמאלץ את המפיקים להסיר סצנות או פרקים שלמים מהסדרות, ולעתים גם לגנוז סדרה בשלמותה.

 

במצרים, החליטה הפקת הסדרה "סיג'ן איחתיארי - כלא אופציונלי" לשדר את הסדרה, שהופקה במימון עצמי, ביוטיוב בלבד. זאת, משום שלטענת אחד השחקנים "ברשת אף אחד לא יחייב אותנו לוותר על סצנות מהסדרה". הסדרה מביאה את סיפורה של קבוצת חברים שנפגשת לאחר עשור שלא התראו, ואת הדרמה שמלווה את הפגישה.

סוק עלא אח'ואתק ()
הקומדיה המצרית "סוק עלא אחואתק"

מוחמד סלאח צופה בסדרה סוק עלא אח'ואתק ()
מהאינסטגרם של השחקן סלאח: הסדרה "סוק עלא אחואתק"

 

ויש גם קומדיה: ההומור לא נעלם מהמסך הערבי, למרות המציאות הקשה במזרח התיכון. הפקות קומדיה, סאטירה והומור זכו השנה ללא מעט תשומת לב בקרב הצופים. בין הצופים גם מוחמד סלאח, שחקן נבחרת מצרים וקבוצת ליברפול, ושחקן רמדאן סובחי שמשחק לטובת מועדון סטוק סיטי. השניים פרסמו ברשתות החברתיות את שם אחת הסדרות שהם צופים בהן, "סוק על אחואתק" - קומדיה המספרת את סיפורו של צעיר כפרי פשוט שמגלה שאביו העשיר עדיין בחיים והוא נאלץ פתאום להתמודד עם הון עצום ומפתיע, בנוסף לחיים משותפים עם ארבע אחיות שמעולם לא הכיר קודם לכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סדרה מצרית שהביאה למשבר דיפלומטי מול סודן
מומלצים