שבדיה מדריכה את האזרחים למלחמה: "לעולם לא נוותר"
המדינה הסקנדינבית חוששת מהתוקפנות הרוסית באזור, שגרמה להחזרת גיוס החובה ולהעלאת תקציב הביטחון. עכשיו, לראשונה מאז 1961, שולחת הממשלה חוברת לאזרחים ומדריכה איך לפעול במקרה של מלחמה
שבדיה תנחה בשבוע הבא את אזרחיה כיצד לנהוג במקרה של מלחמה, בתקופה שבה המדינה מתמודדת עם הנוכחות הרוסית בים הבלטי.
20 עמודים יש בחוברת הממשלתית, "אם יבואו משבר או מלחמה". היא מייעצת לשבדים כיצד להשיג מים נקיים, לזהות חומרי תעמולה שקריים ולמצוא מקלט שיגן מפצצות. מדובר בקמפיין הראשון מסוגו מאז 1961.
את החוברת כתבו אנשי סוכנות שפועלת תחת משרד ההגנה, ואחראית לתרחישים לאומיים. היא לא מפרטת מהיכן עלולה להגיע הסכנה. "אפילו אם שבדיה בטוחה מרוב המדינות האחרות, האיומים קיימים", אמר ראש הסוכנות, דן אליאסון, לעיתונאים.
שבדיה ומדינות אחרות באזור נמצאות בכוננות גבוהה מאז שרוסיה סיפחה את חצי האי קרים במרס 2014. שבדיה האשימה את רוסיה בחדירות חוזרות ונשנות למרחב האווירי שלה – האשמות שמוסקבה הכחישה, או העדיפה להתעלם מהן.
בעבר התעקשו בקרמלין שרוסיה לא מתערבת בענייני הפנים של מדינות זרות, והאשימה את מעצמות המערב בניסיון לגרום ל"רוסופוביה".
התוקפנות הרוסית היא הסיבה ששבדיה נקטה כמה צעדים ביטחוניים בשנים האחרונות, בראשם החזרת גיוס החובה והצבת כוחות באי הבלטי גוטלנד. ב-2016 החליטה שבדיה להגדיל את תקציב הצבא, אחרי שנים של ירידות בתקציב הביטחון.
החוברת מזהירה שבתקופה של משבר יהיה מחסור קשה באספקת המזון, התרופות והדלק. בחוברת מופיעים כמה מוצרי מזון שאותם יכולים השבדים לאגור במקרה של מצב חירום: חלב שיבולת שועל, קופסאות שימורים של רוטב עגבניות, כדורי סלמון, טורטיות וסרדינים.
בנוסף מתארת החוברת איך תישמע מתקפה אווירית על המדינה. החוברת השבדית תישלח ל-4.8 מיליון בתי אב במדינה הסקנדינבית.
שבדיה לא נקלעה למלחמה כבר יותר מ-200 שנה, מאז המלחמה עם נורבגיה ב-1814. באופן רשמי היא נשארה ניטראלית במהלך מלחמת העולם השנייה.