שתף קטע נבחר

 

לישון אצל האויב: ביאכטה של סדאם

אחרי מסע ברחבי העולם נמצאה יאכטת הפאר הענקית של הרודן בריביירה הצרפתית, ושבה הביתה. עיראק ניסתה למכור אותה ב-30 מיליון דולר, נכשלה והחליטה לארח בה את הקברניטים המקומיים

ביאכטה המפוארת של סדאם חוסיין הכול היה מוכן לבואו: המיטה הענקית, וילונות המשי וחדר האמבטיה שמצופה זהב. אך הרודן מעולם לא עלה על סיפונה של "רוח בצרה", יאכטת פאר באורך 82 מטר שנבנתה עבורו ב-1981. כעת יוכלו ליהנות ממנה הקברניטים שמגיעים לנמל בבצרה, העיר הגדולה בדרום עיראק.

ה יאכטה של סדאם חוסיין נמל בצרה עיראק (צילום: רויטרס)
ביאכטת הפאר "רוח בצרה"(צילום: רויטרס)

סדאם חוסיין שלט בעיראק עד 2003, שנת הפלישה האמריקנית. שלוש שנים אחר כך הוא הוצא להורג על פשעים נגד האנושות. כמו נכסים אחרים שהותיר אחריו, גם במקרה של היאכטה התקשתה הממשלה שהחליפה אותו למצוא לה שימוש הולם.

 

מאז שעיראק השיגה בחזרה את הבעלות על היאכטה ב-2010, אחרי מאבק משפטי ושלושה עשורים של מסעות בחו"ל, היאכטה עגנה רוב הזמן ריקה בנמל בצרה. היא מצוידת בסוויטה נשיאותית, חדרי אוכל ומרפאה, 17 חדרים לאורחים, ו-18 חדרים לאנשי הצוות ומרפאה.

ה יאכטה של סדאם חוסיין נמל בצרה עיראק (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
ממשלת עיראק הציעה את היאכטה המפוארת למכירה תמורת 30 מיליון דולר - ולא מצאה קונה. בשנתיים האחרונות שימשה היאכטה בעיקר את אוניברסיטת בצרה, והתארחו בה חוקרים ימיים שיצאו להפלגות.

 

"היאכטה הנשיאותית במצב טוב מאוד. שני המנועים והגנרטורים שלה מתפקדים", אמר עבדול-זהרה עבדול-מאדי סאלח, הקפטן של היאכטה. "היא רק צריכה תחזוקה תקופתית", הוא הוסיף.

ה יאכטה של סדאם חוסיין נמל בצרה עיראק (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

כעת החליטו הרשויות שהיאכטה של סדאם תעגון באופן קבוע בנמל בבצרה ותהפוך למלון ולבית הארחה עבור המלחים שמגיעים לדרום המדינה, שרבים מהם גרים רחוק מהנמל. "הנמל צריך שהספינה תעגון כדי שהקברניטים יוכלו לנוח בה", אמר דובר נמל בצרה, אנמר א-ספי.

 

היאכטה של סדאם נבנתה במספנה בדנמרק בזמן המלחמה בין עיראק לאיראן. משם היא הועברה לסעודיה – אז בעלת ברית של סדאם – כדי להגן עליה מתקיפות אוויריות בבצרה. סעודיה, שניתקה מגעים עם סדאם אחרי שעיראק פלשה לכוויית ב-1990, העבירה אחרי הפלישה את הספינה לירדן.

ה יאכטה של סדאם חוסיין נמל בצרה עיראק (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

בעיראק לא יודעים היכן הייתה הספינה מהרגע שהועברה לירדן, ועד שהיא אותרה בניס שבריברייה הצרפתית. עיראק עתרה לבית המשפט - שקבע שהיא רשאית לקבל אותה בחזרה.

 

"רוח בצרה" שרדה את הטלטלות של משטר סדאם אך יאכטה אחרת של סדאם, "אל-מנצור" (שגם עליה לה עלה הרודן), סבלה מגורל אחר. "אל-מנצור" שקעה בנהר שט אל-ערב שעובר בבצרה, אחרי שנפגעה ממטוסים אמריקניים. סדאם הורה להוציא את הספינה מבצרה לנמל באום קסר ב-2003 כדי להימנע מתקיפות.

סדאם חוסיין שוחה ב 1997 (צילום: AP)
סדאם שוחה בחידקל, בתמונה מ-1997(צילום: AP)
  

"אמרתי לקפטן של היאכטה, שהוא תת אלוף, להיפטר מהמדים של הצוות, מהנשק ומהתחמושת, ולהתחזות לספינה אזרחית במקרה שהם נתפסים על ידי ספינות אמריקניות", אמר עלי חוסין, קברניט מאום קסר שהנחה את אנשי היאכטה באותה תקופה.

 

למרות הכוונה להפוך את היאכטה למלון, במוזיאון בבצרה עדיין לא ויתרו על היאכטה. במוזיאון מקווים שהנמל יאפשר להציג את היאכטה לצד פריטים אחרים באחד מארמונותיו לשעבר של סדאם, שמשקף על השט אל-ערב. "הדורות הבאים יכולים לראות את הדיקטטור חי", אמר ג'וואד עבדול קדים, סגן מנהל המוזיאון.


פורסם לראשונה 22/05/2018 22:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים