חודש לבחירות, הלירה מסכנת את שלטון ארדואן
אחרי 15 שנה של ניצחונות-בלבד בקלפי עומד נשיא טורקיה מול אתגר ממשי: הלירה הטורקית איבדה כמעט 20% מערכה, בשוק באיסטנבול מריחים משבר כלכלי – ובערך שליש ממצביעי ארדואן הם כבר לא קולות בטוחים. למעריציו האדוקים אין שום ספק: "הכול מזימה של המערב"
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מוצא את עצמו בימים אלה, חודש בדיוק לפני הבחירות לנשיאות ולפרלמנט, מתמודד עם משבר חמור בעקבות הפיחות החד בערך הלירה הטורקית. גם אם לא יודו בכך, בסביבתו של ארדואן חוששים מאוד שהמגמה הזו תרחיק ממנו בוחרים.
ארדואן הציג את עצמו תמיד כמגן הבלתי מעורער של כלכלת טורקיה, והוא נוהג להדגיש דרך קבע את הגידול בצמיחה ובהשקעות שידעה טורקיה ב-15 שנות שלטונו אחרי המשבר הכלכלי שעברה בשנים 2001-2000. אלא שמאז 18 באפריל, אז הכריז ארדואן על הקדמת הבחירות בשנה וחצי כמעט, איבדה הלירה הטורקית קרוב ל-19% מערכה מול הדולר, וכעת נראה שהקלף הכלכלי שארדואן קיווה להסתייע בו כהרגלו – עשוי להפוך לנטל עליו.
מאז עלייתו לשלטון לא הפסיד ארדואן מעולם בקלפי – הוא ניצח בכל מערכות הבחירות, אשתקד צלח משאל עם על הרחבת סמכויות, ואפילו מניסיון להדיחו בהפיכה צבאית הוא יצא דווקא מחוזק. אבל בעצרות הבחירות שאליהן יגיע בשבועות הקרובים יצטרך ארדואן להתמודד עם החששות הכלכליים של מצביעיו הפוטנציאליים.
"מבחינת הטורקים מטבע חלש פירושו כלכלה חלשה, ולכן קשה לראות איך ארדואן ומפלגת הצדק והפיתוח שלו לא ייפגעו, אף שבסיס המצביעים שלהם די נאמן", אומר אטילה יסילדה מסוכנות ייעוץ באיסטנבול. בשנת 2017 הייתה טורקיה המדינה עם הצמיחה המהירה ביותר בקבוצת ה-G20 (7.4%), אבל כעת גובר החשש מגידול בגירעון שלה ומהאינפלציה, העומדת כעת על 10.85%. אתמול הגיע ערכה של הלירה לראשונה בהיסטוריה ל-4.92 לירות לדולר.
ארדואן עצמו עורר דאגה בשווקים כשאמר כי אחרי הבחירות הוא מתכוון להתערב בעצמו ביתר שאת במדיניות המוניטרית למרות העצמאות הנומינלית של הבנק המרכזי. אנליסטים ב-Commerzbank קבעו בהערכה מטעמם כי טורקיה עוברת משבר בכל הקשור למטבע שלה.
זה לא אני, זה העולם
הבחירות ייערכו ב-24 ביוני, והן באות כשבין טורקיה למערב שוררת מתיחות וצבא טורקיה השלים זה עתה מבצע גדול בתוך סוריה. למרות זאת, סקרים מלמדים שהכלכלה היא הנושא שמדאיג כעת את הטורקים יותר מכול. בסקר שנערך החודש אמרו 45% מהטורקים כי הכלכלה היא הבעיה המשמעותית ביותר של טורקיה כעת.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בטורקיה דיווחה אתמול כי גם האמון של הטורקים בכלכלה שלהם הולך ונשחק: מדד האמון של הצרכנים ירד במאי ב-2.8%. יסילדה מעריך: "אם זה יתורגם לביצועים כלכליים חלשים יותר האפשרות שמפלגת הצדק והפיתוח תאבד את השלטון תהפוך למציאות, אם ייערכו בחירות הוגנות".
לאורך השנים נהג ארדואן לעתים קרובות להאשים כוחות חיצוניים בבעיותיה הכלכליות של טורקיה. הוא האשים גורמים עלומים שבשמם לא נקב בניהול "טרור כלכלי" נגד ארצו. אתמול בלילה ניסה ארדואן להרגיע את המשקיעים ודיבר על הצורך במשמעת פיסקלית וביציבות, אבל הוא גם טען כי המשבר של הלירה הטורקית אינו משקף את המצב האמיתי של הכלכלה ואמר כי הוא לא יאפשר לגורמים זרים להרוס את ארצו.
אוזגור קמיס, בעלים של דוכן בגדים באיסטנבול, מעיד כי כבר כעת הוא מתקשה לשרוד כלכלית. מחיר הסחורות שלו עולה מיום ליום, והוא מעריך שהמצב רק יחמיר אחרי הבחירות. מכנסי טרנינג ששוויים כחמישה דולר ושלשום עלו לו 23 לירות – עלו לו אתמול 24.5 לירות. "זו תוצאה של מדיניות שגויה שנקבעה על-ידי הנשיא", הוא אומר. "ואלה עוד הימים הטובים. הדברים רק יחמירו אחרי הבחירות".
הצניחה בערך המטבע הטורקי באה על רקע הדאגה הגוברת מהרצון של ארדואן להפחית את הריבית למרות לחצי האינפלציה. הצהרתו בשבוע שעבר שבכוונתו להתערב ביתר שאת במדיניות המוניטרית רק החריפה את החשש.
"אם הבחירות היו נערכות בעיצומו של משבר כלכלי, נניח בעוד שנה, אז כמובן המצב היה נראה שונה", אומר חליל קרבלי, עורך המגזין Turkey Analyst לענייני מדיניות. "תחושת הבטן שלי היא שרוב המצביעים של ארדואן ימשיכו ללכת איתו. הוא שלט במדינה הזו 15 שנה בהצלחה רבה מנקודת המבט שלהם".
עם ארדואן, עד המוות
מכון הסקרים MAK, הנתפס כידידותי למפלגת השלטון, פרסם אתמול סקר שממנו עולה כי קשה לקבוע מי ינצח בבחירות. במרוץ לפרלמנט זוכים מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן ובעלי בריתה הלאומנים ל-50% מהקולות בדיוק, ובבחירות לנשיאות עומדת התמיכה בארדואן על 51.4%.
כדי לנצח בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות יזדקק ארדואן ליותר מ-50% מהקולות. המועמדים הבולטים ביותר מולו הם מוהרם אינצ'ה מהאופוזיציה החילונית ושרת הפנים לשעבר מרל אקשנר. אם ייגרר לסיבוב שני מול אחד מהם צפויה האופוזיציה להתאחד מול המועמד שיתייצב מולו – ולסכן את שלטונו.
למרות הכול, בשוק קרסמבה באיסטנבול לא חסרים תומכי ארדואן, ויש ביניהם מי שחוזרים על המנטרה של ממשלת טורקיה שלפיה כוחות זרים פוגעים במטבע הטורקי. "הם מעלים את הדולר בניסיון להפיל את ארדואן", אומר אחמט, איש מכירות. "הם לא יכולים להפיל אותו. בעזרת אללה, אף אחד לא ידיח אותו". כשנשאל למי יצביע השיב: "מפלגת הצדק והפיתוח, עד המוות".
כ-42% מהמשתתפים בסקר של MetroPOLL האשימו "משחקים של כוחות זרים נגד טורקיה" בירידת ערכה של הלירה הטורקית. רק 25% השיבו שהבעיה היא "מדיניות כלכלית שגויה של הממשלה".
על כל פנים, נראה שהפעם לארדואן יש סיבה אמיתית לדאגה. מורט גז'יצ'י, העומד בראש מכון סקרים, אומר שהיחלשות הלירה והחששות מהמצב הכלכלי עשויים להשפיע על ההישגים של מפלגת הצדק והפיתוח בבחירות לפרלמנט. הוא מעריך שכשליש ממצביעי המפלגה הם מצביעים לא נאמנים, כלומר מצביעים מהמרכז-ימין שתמכו בארדואן בשל ביצועיה הכלכליים של טורקיה תחת הנהגתו.
"הכלכלה שקעה", אומר קנן, אף הוא מוכר בשוק קרסמבה. "בעבר הצבעתי למפלגת הצדק והפיתוח, אבל לא עוד".