האתר הגרעיני הסודי שמסתירה צפון קוריאה
עריק צפון קוריאני מסר מידע על קיומו של מתקן סודי להעשרת אורניום על אדמת המדינה המבודדת מעבר לאתר הידוע ביונגביון. בוושינגטון קיוו שקים ג'ונג און יספק מידע על אתר סודי שמיקומו אפילו אינו ידוע בוודאות לקהילת המודיעין. כעת החשש שקים יאיץ את העבודות בו בשל ביטול הפסגה
טראמפ חושב אחרת ביום שאחרי הביטול
מהו האתר שצפון קוריאה מסתירה? אחרי החלטתו שלשום (ה') של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לבטל את המפגש ההיסטורי שתוכנן ל-12 ביוני בסינגפור עם שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און, בוושינגטון חוששים מפעולות פזיזות שינקוט הרודן מפיונגיאנג.
טראמפ נשמע אמש קצת יותר אופטימי כשאמר שהמפגש עוד עשוי להתקיים, אך גורמים בממשל האמריקני קיוו להשיג תשובות לשאלות רבות עבור קים שהיו אמורות להיות מוצגות לו בפגישה עם הנשיא טראמפ.
אחת השאלות המרכזיות היא סביב קיומו של מתקן להעשרת אורניום במיקום לא ידוע בצפון קוריאה שמוסתר על-ידי השלטון הרודני של קים. לפי גורמי מודיעין מערביים, מדובר במתקן שני במדינה מעבר לאתר בביונגביון, שנסגר בעבר, אך פעילותו חודשה שם.
הממשל האמריקני ביקש לקבל מידע בפגישה גם על מאגרי הנשק הכימי שמחזיק קים ועל מכירת טכנולוגיות גרעיניות ומערכות טילים לסוריה ואף למדינות אחרות, כפי שהיה במקרה של בכור הגרעיני בדיר א-זור שבסוריה שהושמד על-ידי ישראל בשנת 2007.
גורמי ממשל ציינו בשיחה עם ה"וושינגטון פוסט" כי המאמץ הדיפלומטי נועד לקבל תשובות במיוחד בהקשר לאותו אתר סודי להעשרת אורניום, שהמידע עליו התקבל מעריק צפון קוריאני לפני כמה שנים. המידע הזה קיבל משנה תוקף במצגת שהוכנה החודש במכון למדע ולביטחון בינלאומי בוושינגטון, מצגת שלא פורסמה, ובה פרטים על אותו אתר סודי.
באותה מצגת נטען כי האתר הסודי נקרא קאנגסונג. נשיא המכון דיוויד אולברייט, ששימש בעבר כפקח בינלאומי, חיבר את הדו"ח ועבד עליו עם ממשלות מערביות. הוא ציין כי סוכנויות מודיעין העריכו בצורה זהירה את המיקום של אותו מתקן, אך ללא אמיתות מוחלטת. לפי הדו"ח, 6,000 צנטריפוגות יכולות להיות מוצבות במתקן הזה.
צפון קוריאה לא הכחישה את קיומו של האתר ביונגביון, כמה עשרות קילומטרים צפונית מהבירה פיונגיאנג. בשנת 2010 היא אף הזמינה נציגים אמריקנים להגיע למקום והכריזה אז כי אין עוד מתקנים גרעיניים במדינה. עם זאת, בשנת 2012 פורסמו דיווחים כי הפעילות ביונגביון נמשכת.
גורם אמריקני בכיר לשעבר אמר ל"וושינגטון פוסט" כי לא מעט שנים האמינו בקהילת המודיעין האמריקנית שיש עוד מתקנים להעשרת אורניום בצפון קוריאה. "אין באמת תמונה מודיעינית מלאה על תוכנית הגרעין של צפון קוריאה", אמר הגורם.
החלטת טראמפ לבטל את הפגישה, ככל הנראה על רקע העלבונות שהטיחה צפון קוריאה בסגן הנשיא מייק פנס לאחר שקרא לאמץ את המודל הלובי בצפון קוריאה, התקבלה על-ידי אנליסטים כפספוס הזדמנות לקבל תמונה מקיפה יותר על המידע הלא מאומת בנוגע לתוכנית הגרעין של צפון קוריאה.
לפי ההערכות, מספר ראשי הנפץ הגרעיניים שמחזיק הרודן קים בידיו מוערך בין 100-20, אך גם לא ברור כמה אורניום מועשר ופלוטוניום יש בידיים צפון קוריאניות. כעת חוששים בוושינגטון שביטול הפסגה יוביל להסרת הרסן מצידו של קים ג'ונג און שיאיץ את הפעולות באתר הסודי והלא מפוענח.
פורסם לראשונה 25/05/2018 23:01
קים ג'ונג און
צילום: EPA
מומלצים