שתף קטע נבחר

 

תחקיר בארה"ב: "בלאק קיוב היא כמו זרוע פרטית של המוסד"

חברת הריגול העסקי מישראל ממשיכה לסקרן את התקשורת העולמית. על רקע הדיווחים על מעורבותה בהכפשת הסכם הגרעין, גורמים המעורים בנושא סיפרו ל-NBC על דרכי הפעולה שלה. "אף פעם לא תפעל בניגוד לאינטרס הישראלי"

ממשיכה לרתק את העולם: חברת הריגול העסקי הישראלית "בלאק קיוב" עלתה לכותרות בשנה שעברה לאחר שכלי התקשורת בארה"ב חשפו כי המפיק ההוליוודי הארווי וינשטיין, שהסגיר עצמו אתמול (שישי) למשטרה לאחר שהואשם באונס, שכר את שירותיה כדי להכפיש את המתלוננות נגדו.

 

רשת NBC פרסמה הלילה תחקיר מקיף על החברה שעל פי הדיווחים בארה"ב פנתה לגורמים בממשל אובמה ולבני משפחותיהם. החברה, שנוסדה ב-2011 ע"י קצינים לשעבר בצה"ל, תוארה בתחקיר כבעלת קשרים קרובים לקהילת המודיעין הישראלית, ועובדים רבים בה, לפי הדיווח, הם אנשי מוסד לשעבר.

חברת ריגול עסקי ישראלית בלאק קיוב מ ישראל  (צילום: צילום מסך)
אתר חברת "בלאק קיוב"(צילום: צילום מסך)
גורמים המעורים בפעילותה של החברה אמרו ל-NBC כי היא מחולקת לשתי חטיבות: ייעוץ לתאגידים וייעוץ למשטרים ופוליטיקאים. באתר החברה נכתב כי היא "מסייעת ללקוחותיה לגלות את נקודות התורפה של יריביהם ולמצוא הוכחות לאי-סדרים בפעילותם". עוד נכתב כי אחד היתרונות שלה הוא היכולת "לספק את המידע שלא ניתן להשיג". לגבי חלק זה בדיווח, מקור המקורב לחברה אמר ל-ynet כי "אין שום חטיבה ביטחונית בבלאק קיוב. לא הייתה מעולם".

 

לפי הדיווח, פעילותה בקרב ממשלות מורגשת מסביב לעולם. כך לדוגמה דווח לפני כשנתיים על מעצרם של שני עובדי החברה בחשד לריגול אחר התובעת הכללית ברומניה שנאבקה בשחיתות.

 

אדם שמוגדר כמי שהיה "בעל גישה למידע מתוך בלאק קיוב", שביקש להישאר בעילום שם מחשש לנקמה מצד החברה, סיפר על המקרה: "כשהפרשה ברומניה נחשפה נוצר קרע בחברה. היו עובדים שעזבו באותו הרגע". מנגד, גורם המקורב לחברה טען בפני ynet כי "לא היה שום קרע אחרי רומניה ואף אחד לא עזב".

 

אך הכותרות האחרונות עסקו במעורבותה של החברה בפוליטיקה האמריקנית. לפי הדיווחים, "בלאק קיוב" עסקה בהכפשת הסכם הגרעין עם איראן. ב-NBC הדגישו כי פעילותה של החברה מצטלבת לא פעם עם האינטרסים המדיניים והביטחוניים של ישראל.

בנימין נתניהו (צילום: AP)
נתניהו חושף את מסמכי הגרעין האיראניים(צילום: AP)

"הם אף פעם לא יעבדו בניגוד לאינטרסים הישראליים", אמר גורם שמעורה בפרויקט האיראני של החברה והוסיף: "הם כמעט כמו זרוע פרטית של המוסד". עם זאת, הגורם הוסיף כי קיים סיכוי שנתניהו והממשלה לא ידעו על מעורבותה של "בלאק קיוב" בהכפשת ההסכם.

 

הגורם ציין כי החברה החלה לעבוד על הנושא ימים ספורים לאחר ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במאי אשתקד. "העבודה הזאת נעשתה עבור טראמפ", אמר הגורם, אך אין כל הוכחה שהממשל האמריקני היה מעורב בכך. זהותו של הלקוח שהזמין את הפרויקט האיראני נותרה עלומה.

דונלד טראמפ וברק אובמה (צילום: AP, shutterstock)
"למה שמישהו יבזבז על זה זמן אם הוא לא אובססיבי לגבי מורשת אובמה?"(צילום: AP, shutterstock)

"בלתי אפשרי למצוא את שם הלקוח", אמר הגורם שמתעקש שמדובר בטראמפ. "איני יכול להוכיח את זה מעבר למה שנאמר לי. אבל למה שמישהו יבזבז את זמנו וכספו בשביל להציג את ההסכם כעסקה רקובה, אלא אם כן הוא אובססיבי לגבי המורשת של אובמה?", רמז.

 

הגורם ציין כי מהיכרותו עם תחום הריגול העסקי, הדיווחים אודות פעילותה של "בלאק קיוב" בעניין הסכם הגרעין יביאו עמם לקוחות נוספים. "ככל שידברו על זה יותר, הם ירוויחו עוד לקוחות".

 

בתגובה לדברים מסרה "בלאק קיוב" כי לפרויקט אין קשר לממשל טראמפ, ליועציו או למי ממקורביו. הבית הלבן סירב להגיב לדברים.

 

במסמכים שנחשפו ב-NBC צוין כי במסגרת העבודה על הסכם הגרעין, "בלאק קיוב" ריגלה גם אחרי עיתונאים ופעילים למען ההסכם. באחד המסמכים הייתה רשימת עיתונאים שסיקרו את ההסכם, בהם גם ראש דסק החוץ של הרשת אנדראה מיטשל. עם זאת, הגורם המקורב לחברה ששוחח עם ynet הדגיש: "לא דלפו אף מסמכים מהחברה". לטענתו, ה"יועץ" שמוגדר כמקור של NBC הכין בעצמו מסמכים.

 

גם טריטה פרסי, יו"ר עמותה איראנית-אמריקנית שתומכת בהסכם, אמר כי גורם בקהילת המודיעין האמריקנית הזהיר אותו דרך גורם שלישי שהיא נמצאת תחת מעקב. "אמרו לי שיש אנשים שעוקבים אחריי", אמר הפעיל. רשת NBC מחזיקה בהקלטה של שיחת טלפון בין פרסי למרגל מטעם החברה שהתחזה לעיתונאי ולחץ עליו כדי לגלות אם יש גורם בממשל אובמה שההסכם יועיל לו כלכלית. כשפרסי הכחיש הטענות, עובד החברה ויתר על הריאיון עמו.

 

ב-NBC נכתב כי על אף ההכחשה של החברה, הפעולות שנעשו לצורך הכפשת הסכם הגרעין מזכירות עבודות נוספות של "בלאק קיוב". בשנה שעברה דווח כי במסגרת הסיוע לווינשטיין, עובדת בחברה יצרה קשר עם השחקנית האמריקנית רוז מק'גוון שהתלוננה נגד המפיק תוך כדי שהיא מתחזה לבכירה בקרן השקעות בריטית בשם דיאנה פיליפ. שם החברה ש"המרגלת הישראלית" השתמשה בו לצרכי יצירת הקשר עם השחקנים, זהה לחברה שממנה נשלחו המיילים לבני הזוג קהל. 

 

במקרה נוסף, עובד החברה יצר קשר עם שופט בכיר במחוז אונטריו שבקנדה שפסק לרעתו של אחד מלקוחותיה, וניסה לגרום לו להתבטא באופן אנטישמי. הניסיון, כך לפי הדיווח, נכשל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים