שתף קטע נבחר
 

אין נשים ברשימה? לא תקבלו כסף

על רקע הבחירות המתקרבות לרשויות המקומיות יש צורך לקחת את חוק מימון מפלגות צעד קדימה. במקום רק לתגמל סיעות הכוללות נשים, הגיע הזמן לחייב ייצוג נשי בכל הרשימות. כי אנחנו נמצאים ונמצאות בעידן חדש

 

ארכיון (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
ארכיון(צילום: אבי רוקח)

הרשות לקידום מעמד האישה פתחה בימים אלה בקמפיין לעידוד נשים להתמודד בבחירות לרשויות המקומיות בסתיו הקרוב. מדובר במהלך מבורך המצטרף לפעילות של קואליציית "מקומיות 2018" הכוללת עשרות ארגונים הפועלים לצמצום הפער המגדרי בשלטון המקומי. נקודת המוצא היא שנשים מכירות מקרוב את צורכי הישוב ואתגרי המקום, ולכן הן חייבות להיות חלק מקבלת ההחלטות וקביעת המדיניות.

 

 

אנחנו בעיצומו של תהליך צמיחת אקלים פוליטי חדש שבמרכזו מאמץ לביטול ההדרה והאפליה של נשים בכל תחומי החיים. בתהליך זה הנשים לוקחות אחריות, ויש יותר ויותר מהן המעוניינות ומוכנות להיכנס לפוליטיקה. אבל אי אפשר להפיל את כל האחריות על הכתפיים שלהן בלבד. יש צורך להסיר חסמים ולהבין שהאחריות היא לא רק של הנשים, אלא של כל האזרחים, ובכלל זה גם של מפלגות, רשימות ומקבלי החלטות. למעשה, נדרש שינוי מבני ותרבותי, ואחד הכלים שיאפשרו זאת היא הבטחת ייצוג. במקרה שלנו, אפשר לעשות זאת באמצעות חוק מימון מפלגות.

 

מדובר באחד החוקים היותר דמוקרטיים שיש שלנו, שנועד לאפשר לקבוצות שונות להתארגן ולא משאיר את הפריבילגיה רק בידי בעלי הממון. מימון מפלגות בא מכספי מהמסים שכולנו משלמים, וכאשר נשים לא מיוצגות באופן שוויוני התוצאה היא שאנחנו - האזרחים והאזרחיות, משלמי ומשלמות המסים - מממנים אי שוויון.

 

בכל המדינות בעולם שבהן הוחל הסדר הבטחת ייצוג השתפר מעמדן של נשים בפוליטיקה באופן דרמטי. מחקרים מצביעים על כך שככל שהשנים חולפות נתפסת הבטחת ייצוג הנשים כדבר טבעי והמחויבות לכך כבר לא תלויה בחוק אלא בנורמה המתמסדת. יתרה מכך, התברר המובן מאליו: נשים הן פוליטיקאיות שלא נופלות ביכולותיהן מגברים.

 

 

המחוקקים בישראל, חברי הכנסת, הבינו שיש צורך בייצוג הוגן של נשים ברשויות המקומיות, אבל הם לא הלכו רחוק מספיק: אין חיוב ייצוג בפועל אלא רק עידוד במושגי תגמול. התיקון לחוק הרשויות המקומיות – מימון בחירות סעיף 7(א)3, קובע שסיעה או רשימה שלפחות שליש מבין חברי המועצה שנבחרו ומכהנים מטעמה הן נשים, תקבל תוספת מימון מפלגות של 15%. יש בתיקון היגיון של שילוב אינטרסים שלפיו כל הצדדים יוצאים נשכרים - גם תוספת מימון, גם קידום נשים וגם העלאת איכות המועצה – ועם זאת, נדרשת חקיקה אחרת. מחייבת.

 

לנשים בפוליטיקה המקומית יש ערך מוסף ומחקרים שנערכו בחו"ל (לצערנו טרם נעשה מחקר דומה בנושא בישראל), נשים המחזיקות בתפקידי מפתח רגישות יותר לנושאים חברתיים, הקשורים לעתים קרובות גם עם אינטרסים של נשים. נמצא כי ברוב המקרים נשים מביאות דפוסים אחרים: הן מנהלות אחראיות, ענייניות, לומדות, מקבלות החלטות שקולות, אמינות, קשובות לצורכי הציבור ומחוברות לאוכלוסייה בשטח. הן נשות ביצוע.

 

בכל היישובים בארץ פועלים ארגונים ועמותות מקומיים וארציים, ונשים פעילות בהם מאוד. מדובר בתחומי חברה ורווחה, נוער וילדים, קשישים, אנשים עם מוגבלויות, חינוך, בריאות, תעסוקה, הורים שכולים, בעלי חיים ועוד. זהו כוח אלקטורלי בלתי מבוטל.

 

ראוי לחזור ולהבהיר לנבחרי הציבור המכהנים, למועמדים ולבוחרים שאנו נמצאות בעידן חדש. הסקרים מלמדים שיש מודעות גוברת בקרב נשים וגברים לאי השוויון. יש יותר מודעות ציבורית להעדיף רשימות שיש בהן ייצוג נשים במקומות ריאליים. יש יותר מועמדות לראשות רשויות ויותר נשים הרצות למועצות המקומיות. סקר אחרון שנעשה עבור "מקומיות 2018" על ידי "פאנל פרויקט המדגם" מצא ש-41% לא יצביעו לרשימה שאין בה ייצוג לנשים ו-80% אמרו שהן רוצים יותר נשים במועצות. אלה נתונים שאי אפשר להתעלם מהם.

 

  • פרופ' חנה הרצוג מאוניברסיטת תל אביב היא מנהלת שותפה במרכז "שוות" וחברת קואליציית "מקומיות 2018"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים