נוהרים למרוקו ומחפשים אוצרות מהשמיים
מאות ציידי מטאוריטים משוטטים במדבר של מרוקו, ומנסים למצוא סלעים נדירים בחולות. החום הכבד לא מכניע אותם, והפנטזיה על העושר נותנת להם כוח להמשיך: "לפעמים זה שווה יותר מזהב"
הם משוטטים במדבר בדרום מרוקו, ומנסים למצוא את הפרסים שנופלים מהשמיים. בחום הכבד מחפשים הציידים מטאוריטים, כדי למכור אותם במחירים גבוהים בשוק בינלאומי מתפתח.
אחד הציידים, שמצויד ב"מגנט חזק מאוד" ובזכוכית מגדלת, אומר שהתגליות "יכולות להיות שוות יותר מזהב". מוחמד בוזגרין, מורה לספורט בן 59 שכבר יצא לפנסיה, אומר ששווי המטאוריט "תלוי בכמה שהסלע נדיר, בצורה ובמצב שלו. הסלעים שמגיעים ממאדים יקרים מאוד, לפעמים הם עולים 10,000 דיראם לגרם (כאלף דולר)".
כבר ארבע שנים שבוזגרין מחפש את הסלעים הנדירים בחול. הוא מחפש בהם את סימני הצריבה שקרו במהלך המסע הלוהט באטמוספרה. יומו הגדול של בוזגרין עדיין לא הגיע. מאות ציידים מגיעים למדבר במרוקו, וההצלחה של כמה מהם נותנת לבוזגרין את הכוח להמשיך.
עבדרחמאן, פרמדיק בן 48, יצא לחופשה מהעבודה ומקדיש אותה לחיפוש אחר מטאוריטים. הוא מספר על ציידים שהרוויחו הרבה כסף. "צייד מטאוריטים אחד מכר 600 גרמים תמורת 7,500 דיראם (780 דולר) לגרם", הוא אומר. על תופעת ציידי המטאוריטים הוא מספר ש"משנות האלפיים כל הנוודים התחילו לחפש את הסלעים".
כמה מומחים זרים מצטרפים לחיפוש אחר המטאוריטים במדבר באזור היישובים ארפוד, טאטה וזגורה. האזורים האלה בדרום מרוקו אידיאלים לציידי המטאוריטים. אין צמחייה והרוחות העזות חושפות את הסלעים, שהגוון שלהם כמעט שחור, וקל לזהות אותם בחול הבהיר, שכמעט לבן.
"לפחות חצי מהפרסומים המדעיים בנושא נעשים על בסיס מטאוריטים שנמצאים במרוקו", אומר הגיאוכימאי חסנה שינאווי עודג'יהאן, מאוניברסיטת חסן השני בקזבלנקה. עבור המדענים, הסלעים מספקים מידע יקר ערך על היווצרות מערכת השמש לפני 4.5 מיליארד שנים, על כוכבי לכת וההרכב הפנימי שלהם.
העניין הגדול של המדענים והמומחים במטאוריטים דרבן את הציידים, והעלתה את המחיר בהתאם. ובניגוד למדינות אחרות, שם המדינה דורשת להתחלק בשלל, במרוקו תחום התגליות המדעיות לא מעוגן בחוק ולכן מי שמוצא לוקח.
חיפוש המטאוריטים במדבר הוא מלאכה מתסכלת, ונדרשת סבלנות רבה. 20 ימים מתחילת "החופשה" שלו, עבדרחמאן עדיין לא מצא שום דבר. אבל הוא לא מתייאש. "זה עניין של מזל – זה כמו הגרלת לוטו", הוא מחייך.
עבדרחמאן אמנם לא מצא כלום, אבל הוא יודע בדיוק מה לעשות כשיצליח. "המכירה נעשית בדיסקרטיות, זה הכרחי כדי לזכות באמונו של הספק", הוא אומר. העסקאות גם מתבצעות ברשת, בפורומים של מומחים ובאתרים מסווגים. המטאוריטים היקרים ביותר יגיעו למכירה פומבית בפריז או בניו יורק. "מה שאפשר למצוא בשווקים מקומיים אלא רק השאריות", אומר עבדרחמאן.
מרוב המטאוריטים לא נראה שאפשר להתעשר. סלימאן, סוחר זקן בשוק, יושב באוהל ומוציא מתיק העור שלו כמה מטאוריטים. הוא אומר שהסלעים הקטנים לא יוציאו אותו ממעגל העוני. "הם לא שווים הרבה", הוא מודה, ומרים ידיים לשמיים.