שתף קטע נבחר

 

"אולימפיאדת הנ"ט": גבעתי מול צבאות זרים

בצה"ל ערכו לפני כשלושה שבועות תחרות בינלאומית ראשונה מסוגה, שבה תורגל ירי בגרסה החדשה של הטיל הוותיק "גיל" מתוצרת רפאל. מי זכה?

 

תיעוד: התחרות הבינלאומית של טיל ה"גיל"    (צילום: רועי עידן)

תיעוד: התחרות הבינלאומית של טיל ה"גיל"    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפני כשלושה שבועות נערכה בבית הספר למ"כים ומקצועות החי"ר בצה"ל תחרות בינלאומית ראשונה מסוגה, שבה זכה צוות לוחמי נ"ט מצבא הולנד בתחרות ירי טילים נגד טנקים מסוג "גיל". בתחרות, שאורגנה על ידי זרוע היבשה בצה"ל וחברת רפאל – יצרנית הטיל שבו משתמשים כיום מעל 30 צבאות ברחבי העולם – זכה הצוות הישראלי במקום הרביעי בשל העובדה שהוחרג מהדירוג הסופי באמצעות שיטת ניקוד שונה "כדי לאפשר לנציגי הצבאות האורחים לבצע את הירי האמיתי בטיל בתום התחרות".

 

מדובר באולימפיאדה ראשונה מסוגה ללמידה הדדית בין כ-30 לוחמי נ"ט משבעה צבאות שהגיעו לתחרות. לפי קציני זרוע היבשה, הולנד סיימה ראשונה, בלגיה שנייה וספרד שלישית.

תחרות טיל גיל (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)
תחרות טיל גיל (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)
 
תחרות טיל גיל (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

הצוות הישראלי, שזכה קודם לכן במקום הראשון בתחרות ה"גיל" הכלל-צה"לית, כלל ארבעה לוחמים מפלוגת "עורב" של גדוד הסיור בחטיבת גבעתי. טרם ירי הטיל עצמו, שהיווה למעשה תצוגת תכלית ולא נכלל בניקוד הסופי, התמודדו הלוחמים ביניהם במגוון תרחישי לחימה של צוותי נ"ט. בין היתר, הם נדרשו להקים עמדות נ"ט מוסוות, לאתר איש את חברו ו"להילחם" בסימול טורי ה"גיל" המתקדמים.

 

"הראינו לאירופים מה לוחמי גבעתי יודעים לעשות"

בשטח עצמו, בלילה חשוך ונטול ירח, התמודדו לוחמי גבעתי מול מקביליהם מספרד, לטביה, הולנד, בלגיה, פולין וסלובניה, והפגינו יכולות מבצעיות מרשימות מחד, ומאידך התרשמו מטכניקות קרב ותפעול אחרות של האורחים מאירופה. באקט הירי עצמו, לוחמי גבעתי, והאורחים מחו"ל שזכו בתחרות, פגעו במטרה: רכב שהועמד בטווח של 4 ק"מ. הטיל שנורה היה הטיל ה-30 אלף שרפאל יצרה מאז ומעולם בפס הייצור של ה"גיל" בן ה-20.

 

"תרגלנו סגירות מעגל ומציאת איתורי אויב", סיפר ל-ynet סמל נועם שי, אחד מלוחמי גבעתי שהשתתף בתחרות. "באחד התרגילים התמקמנו על שני כיפות סמוכות במטרה למצוא כמה שיותר אויב מבלי להתגלות. ייצגנו בכבוד את ישראל והראנו לאירופים מה לוחמי עורב גבעתי יודעים לעשות". חברו ליחידה, סמל יגאל עונג, הוסיף: "הראינו להולנדים איך מסתכלים על השטח ומנתחים אותו. אצלם זה שונה". ראש ענף סיוע קרבי בזרוע היבשה, סא"ל אופיר טל, ציין כי "הצוות הישראלי בלט לטובה , גם בתרגילי הירי הדו-צדדי ובלחימת נ"ט בשטח בנוי".

תחרות טיל גיל ()
מתאמנים על המערכת

תחרות טיל גיל ()

תחרות טיל גיל ()
 

התחרות נערכה לאחר שנים בהם נערך בנאט"ו כנס שנתי של הצבאות המשתמשים בטיל הישראלי, שבמהלכו למדו הקצינים על דרכי השימוש באמצעי הלחימה, אך בתום הכנס האחרון בבלגיה הוחלט לשדרגו לתחרות של ממש, שנערכה לראשונה כאמור בישראל בחודש האחרון.

 

בכנסים אלו מתארגנות לעיתים גם קבוצות רכישה בין צבאות זרים כדי לקנות יחד מרפאל כמות גדולה של טילים במחיר מופחת. במקביל לתחרות, נערך הכנס השנתי בישראל בהשתתפות 20 מתוך 30 הצבאות שמשתמשים בטיל והתארחו בו כ-100 קצינים זרים. חלק מהצבאות הללו משתמשים בטיל "גיל" גם בפלטפורמות אוויריות וימיות, דוגמת ספינות מלחמה ומסוקי קרב - ולא רק בתצורתו היבשתית.

 

"גיל 2": בעל טווח משופר וחודר בונקרים

טיל ה"גיל", ממשפחת טילי ה"ספייק", זוכה בחודשים אלה לגרסה חדשה ומשודרגת שפותחה ברפאל, תחת השם "גיל 2". הוא בעל טווח משופר של בין 5.5 ל-6 קילומטרים, בניגוד לקודמו, שטווח הירי שלו עמד על ארבעה קילומטרים בלבד. "גיל 2" מגיע עם ראש קרב חדיש שיודע לחדור ולהשמיד לא רק רכבים משוריינים – אלא גם בונקרים עשויים מבטון מזוין בעובי של 20 סנטימטרים.

 

הטיל החדש חודר למעשה את הקיר העבה ומשחיל לתוך החלל הפנימי מטען - שמתפוצץ בתוכו. הגרסה החדשה מאפשרת גם לשנות את ראש הקרב של הטיל בעודו באוויר, אם המטרה היא חוליית מחבלים שמסתתרת והכוח רוצה להמטיר עליה מאות רסיסים. "בכך, הטיל הופך להיות רב-משימתי, עם יכולת חדירות משופרת ב-30% מול שכבות מיגון של כלים משוריינים", הסביר גורם ברפאל.

 

"מערכת הטיל יכולה גם לקחת נקודת ציון מגורם שלישי, לדוגמה ממל"ט, ולשגר את הטיל גם ללא קו ראייה ישיר של הלוחמים למטרה. בכך הכוח לא חושף עצמו והטיל עף במרום קשתי לגובה של 240 מטרים עד לפגיעה מפתיעה ביעד". משקלו הכולל של הגיל הוא 13.2 ק"ג, וגרסתו החדשה מפחיתה כמות קטנה יחסית ממשקלו, כמה מאות גרמים, למרות מקצה השיפורים שעברה המערכת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
שיגור הטיל
צילום: רועי עידן
מומלצים