פרקליט המדינה: "מגייסים עדי מדינה רק כשיש הצדקה"
בכנס לשכת עורכי הדין הבהיר שי ניצן כיצד מסייעים עדי מדינה להפליל פושעים שאין דרך אחרת להפלילם. מעורבים נוספים בפרשיות הפליליות המרכזיות של השנים האחרונות הסבירו באיזו זהירות נחתמים הסכמים שכאלה
פרקליט המדינה שי ניצן בולם את ההתקפות על המשטרה. בכנס לשכת עורכי הדין באילת נערך הבוקר (ג') פנאל "עד מדינה", ובהתייחס לנושא הבהיר ניצן: "משטרת ישראל חוקרת עשרות אלפי תיקים בשנה, ובשנת 2017 נחתמו 17 הסכמי עדי מדינה. אז קצת פרופורציה. המהלך נעשה רק אם יש הצדקה לכך". לדבריו, "אמרו שהמשטרה עושה לעצמה חיים קלים. זה לא רציני".
ניצן הבהיר כי לא נחתם הסכם עד מדינה אם ניתן להגיע לאותן תוצאות בלי הסכם כזה. "מי שמאשר הסכמים כאלו זה אנחנו, באישור פרקליט מחוז. אם אנחנו חושבים בתיק של אישיות ציבורית שנגיע לראיות מספקות בלי עד מדינה, אני משוגע לתת חסינות למעורב? אעמיד לדין את שניהם". הוא הוסיף כי גם הסיכונים נלקחים בחשבון: "לפעמים אם לא אחתום על הסכם עד מדינה לא יהיה ראיות נגד אף אחד".
בכנס השתתפו בכירים במשטרה, פרקליטים וסנגורים. ניצב מני יצחקי, לשעבר ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, צידד גם הוא בגיוס עדי מדינה: "עדי מדינה בעדותם חסכו פיצוצים. תזכרו מה היה ברחובות - חסכו אלימות בעבירות מין ובתוך המשפחה, חסכו גזילה של מאות מיליונים מקופת המדינה, סייעו בסיכולים ופיצוח קווי סמים".
עורך הדין אילן סופר ניהל משאים ומתנים לחתימה על הסכמי עד מדינה, בכללם גם ניר חפץ: "עד מדינה זה תענוג מפוקפק. המסלול ארוך ומפותל ומעלה קשיים נפשיים. זה לא פרס אבל לפעמים חשבתי שנכון לחשוד לעשות זאת, בהתחשב במחיר היקר שישלם מול האלטרנטיבה הטובה פחות.
"חפץ חתם על הסכם דווקא בתום ימי מעצרו, והשיקול שלו היה - שלא רצה להיגרר למשפט ארוך. הוא לא קיבל הנחת סלב. הוא קיבל מה שקיבל בגלל התמורה שעדותו עשויה לספק ומאידך, תפקידו הזניח בפרשה".
עורך הדין נתי שמחוני שהנחה את הפאנל ציין כי "עד מדינה זה עד שהמדינה קונה את עדותו לצוד אחרים בכסף, בטובת הנאה כזאת או אחרת".
עורך הדין יוסי קורצברג מפרקליטות מחוז תל אביב אמר כי "הרושם שמתקבל הוא כאילו אנחנו להוטים מאד להחתים עדי מדינה, וזה לא מדוייק. אנו מעדיפים לפענח תיקים בעבודה יותר קשה ולהעמיד לדין את כולם. אבל במקרים שלא ניתן לחדור לארגוני פשע סגורים מאוד, שאין אופציה שאף אחד ידבר, יש הסכם"
.
עורך הדין שוקי אבו טביק, סנגור פלילי: "לא אייצג עדי מדינה. זה גורם נזק לציבור. לעדי מדינה בציבור הדתי ובמגזר הערבי נגרם נזק בלתי הפיך. שהמשטרה תעבוד ולא תגייס עדי מדינה".
עורכת הדין דורית נחמני-אלבק, הסנגורית הציבורית במחוז מרכז, טענה כי במקרים רבים המדינה חותמת הסכם עם עד המדינה ללא ייצוג או מאחורי גבו של הסנגור.
השופט בני שגיא, שופט מחוזי בתל אביב, הביע התנגדות לפיקוח שיפוטי על הסכמי עד מדינה והסביר כי בהמשך המשפט מתחשבים בנסיבות המקרה.
עורך הדין אורי קורב, לשעבר בכיר בפרקליטות, סיפר על ההסכם שנחתם עם שולה זקן במשפטו של אהוד אולמרט. לדבריו, תחילה כלל לא רצו בה כעדת מדינה אך כיוון שלא סיפקה די מידע, אבל בסוף המשפט הביאה את ראיית הזהב נגדו - בדמות הקלטות, והוכיחה את כדאיות המהלך.