שנה אחרי ההוריקן מתברר: "לא 64 מתו, אלא 4,645"
לפי מחקר של הרווארד סופת ההוריקן מריה שהיכתה בפוארטו ריקו גבתה את חייהם של אלפים. רבים מהקורבנות מתו אחרי שהסופה חלפה, כשההרס הרב מנע גישה לטיפול רפואי: "84 ימים בלי חשמל בממוצע בבית"
לפי חוקרים אמריקנים סופת ההוריקן מריה,
שהיכתה בפוארטו ריקו בספטמבר 2017, גבתה את חייהם של יותר מ-4,600 בני אדם – בערך פי 70 מהנתונים הרשמיים של הממשלה.
הערכות קודמות של חוקרים עצמאיים היו שקרוב לאלף איש מתו בגלל הוריקן מריה. לפי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד – 4,645 איש מתו מיום הסופה, 20 בספטמבר 2017, עד 31 בדצמבר באותה שנה. לצורך השוואה, מניין הקורבנות בסופת ההוריקן קטרינה עומד על 1,833 בני אדם.
לפי המחקר, רוב הקורבנות שמתו אחרי שהסופה היכתה במדינה מתו בעקבות מחסור בתרופות, בגלל הפסקות חשמל וכבישים שנחסמו. "כמעט שליש מאלו שמתו אחרי ההוריקן מתו בעקבות עיכוב בגישה לטיפול רפואי או במניעת הגישה", נאמר בדו"ח.
"אנחנו תמיד מצפים שהמספרים האלה יהיו גבוהים ממה שדווח בעבר", אמר קרלוס מרקדר, ראש המנהל הפדרלי בפוארטו ריקו. הוא אמר שהרשויות באי יפרסמו בקרוב מחקר נוסף על מניין ההרוגים, שלו אחראית אוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון. "שני המחקרים יסייעו לנו להתכונן טוב יותר לאסונות טבע בעתיד, וימנע אובדן חיים", הוא הוסיף.
החוקרים עברו מדלת לדלת ב-3,299 בתים שנבחרו רנדומלית בטריטוריה האמריקנית שבה חיים 3.3 מיליון בני אדם. החוקרים השתמשו במדד של המרכז לטיפול במחלות ומניעתן, כדי לקבוע את מותו של אזרח היה קשור להוריקן.
לפי אותו מדד המוות קשור להוריקן אם הקורבן נפגע מהריסות, או מת בגלל ליקויים בטיחותיים ובריאותיים בשלושת החודשים שאחרי הסופה - כולל אובדן של שירותים רפואיים הכרחיים.
החוקרים ערכו את המחקר בחודשים ינואר ופברואר השנה, בתקופה שבה לטענתם "הרבה מהנשאלים היו עדיין בלי מים וחשמל". כדי להימנע מנשאלים שמשקרים, החוקרים לא שילמו להם כסף והדגישו שהתשובות לא יספקו להם שום סיוע נוסף מהממשלה. אם בן משפחה דווח כנעדר הוא לא נחשב כמת במחקר.
המחקר הראה עלייה של 62% בשיעור התמותה בתקופה שאחרי ההוריקן, בהשוואה לתקופה המקבילה שנה קודם לכן. לפי הדו"ח גם הקביעה שבעקבות ההוריקן מתו 4,645 איש עשויה להיות נמוכה בהרבה ממניין הקורבנות האמיתי. לפי הדו"ח ייתכן שיותר מ-5,700 איש מתו בעקבות ההוריקן.
"בממוצע בבתי האב היו 84 ימים בלי חשמל, 64 ימים בלי מים ו-41 ימים בלי קליטה בטלפון הסלולרי", נאמר בדו"ח. החוקרים אמרו שאין ביכולתם להשוות את ההערכות שלהם עם מניין הקורבנות האחרון של הממשלה, מאחר שלא קיבלו גישה לנתונים. ממשלת פוארטו ריקו הפסיקה לפרסם את הנתונים על קורבנות ההוריקן בדצמבר 2017.
"המספרים האלה מדגישים את חוסר תשומת הלב של הממשל האמריקני לתשתיות הרעועות בפוארטו ריקו", נכתב בסוף המחקר.