"הלחימה לא הביאה פתרון" מול "נשארנו בני ערובה". חילוקי דעות בעוטף עזה
האופן שבו הסתיים הסבב מול חמאס והג'יהאד האיסלאמי מעורר מחלוקת גם ביישובים סביב הגדר. בראיון באולפן ynet טען אלברט גבאי משדרות: "קיבלנו אקמול". ניר שוחט מניר-עם: "הסבבים הקודמים לא הביאו פתרון"
כיצד הסתיים סבב הלחימה מול חמאס והג'יהאד האסלאמי בעזה ביומיים האחרונים? האם ההתנהלות של ממשלת בנימין נתניהו הייתה אחראית ונכונה? או שמא, כרגיל וכצפוי, רק דחתה את העימות הבא? באולפן ynet התעמתו הבוקר (יום ה') שני תושבי עוטף עזה: ניר שוחט מקיבוץ ניר-עם תומך באופן שבו סיימה הממשלה את הסבב, ומנגד אלברט גבאי משדרות: מתעקש: "נשארנו בני ערובה".
שוחט: "אני מאוד מרוצה כי בסופו של דבר, כמו כולם אני מניח, רצינו קיץ שקט. כמו שמישהי אמרה היום בטלוויזיה: להיות בבריכה ולראות את המונדיאל. אנחנו יודעים מהניסיון שלנו שברגע שההסלמה נמשכת יותר מ-24 שעות אז זה כבר ממשיך. לא צריך למהר כל כך להיכנס ולפעילות צבאית. לא הכול יוצא לתקשורת אבל החלונות של הבית שלנו רועדים הרבה לפני שכל הסיפור הזה התפוצץ. החלונות רועדים כתוצאה מפעולות שצה"ל מבצע, לא מתוצאה של קסאמים".
- אלברט גבאי, גם אתה חווה את זה ככה? "מזל שזה הסתיים, אנחנו לא רוצים עוד קיץ של לחימה".
"ממש לא. מה שרוצה ניר זה אקמול. להרגיש טוב באותו רגע, לראות את המונדיאל בשקט וליהנות מהפאב בניר-עם. אבל הבעיה המרכזית היא שאנחנו בני ערובה כבר 17 שנה. אנחנו סובלים, אני מגדל ילדים וכל הזמן אנחנו בתחושה של היכון. אנחנו בכוננות. יש לי ילדה ששמונה שנים בחרדה. היא מקבלת טיפולים ממרכז חוסן. כל החיים שלה השתנו. אנשים לא רואים את זה".
- מה ציפית שיקרה הפעם?
"זו הזדמנות שארה"ב העוצמתית תומכת בנו יותר מאי פעם. יש נשיא כל כך חזק, יש לנו הזדמנות להמשיך עם זה ולתת את המכה החזקה כדי שהם יבינו. עובדה, האיראנים התקפלו בגלל העוצמה שחיל האוויר הפגין בסוריה. הסורים חוששים בגלל העוצמה הזאת. אבל להתקפל רגע לפני - זה כאילו שחזרנו אחורה. אנחנו בני ערובה של ממשלת ישראל ושל המצב במזרח התיכון".
שוחט: "אני עברתי לפה בגלל הלימודים והתאהבתי במקום. הגעתי לפה בשיא הקלחת, בשנת 2007-8. הרבה תושבי שדרות אומרים שהם בני ערובה. הרי איך אתה יכול לצאת מפה? יש לך נכס, אתה לא יכול למכור אותו בשוויו האמיתי".
גבאי: "אנחנו לא פה מתוך דאגה לנכסים שלנו. תבינו: הנכסים בשדרות עלו, אין להשיג היום כמעט דירות להשכרה בשדרות. העיר פורחת והכול. זה לא מה שמעניין אותנו. מה שמעניין אותנו זה הילדים שלנו והחרדות והחיים בצל הרקטות, זה צריך להיגמר. אם לא עושים משהו על מנת לחסל את זה, אנחנו כאילו משלימים עם המצב.
"גילוי נאות, אני תומך בצד הימני של המפה הפוליטית, ובכל זאת אני כועס על שרים שמדברים כמו שליברמן דיבר לפני שהיה שר הביטחון, '48 שעות הנייה כבר לא יישב בכיסא'. הנייה יושב ויושב טוב כנראה. כל אחד מתאים את עצמו לכיסא שלו".
שוחט: "זה לא שהסבבים והמבצעים האחרונים השיגו פתרון אחת ולתמיד כמו שכולנו משוועים אליו. לכן אני חושב שעם כל האכזבה וכל הצער שבדבר, לא בטוח שזה מה שיפתור את הדברים אחת ולתמיד. אם יש פתרון כזה, בסדר, אפשר לדבר עליו, אבל שלושה מבצעים הוכיחו שאין פתרון כזה".
גבאי: "אבל ההרתעה חשובה".
שטייניץ: "לא בטוח שמכה חזקה הייתה מרתיעה"
באולפן ynet התראיין השר וחבר הקבינט יובל שטייניץ, שהתייחס לאירועים בעזה: "באופן כללי אני חושב שהסבב נוהל נכון, בתקיפות, אבל גם בשכל ושיקול דעת על ידי ראש הממשלה ומערכת הביטחון. ניתנה מכה חזקה מאוד לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי. פגיעה משמעותית בתשתיות הייצור ובמאגרי הנשק, בעיקר הנשק המתוחכם - אם זה רחפנים, סוגים מסוימים של טילים ורקטות, ציוד של קומנדו ימי".
- למה לא פגענו בזה קודם? אם אנחנו יודעים שיש מפעל רקטות למה לא פוגעים בו? זאת מכה מרתיעה מספיק?
" ימים יגידו. אי אפשר לדעת את הדברים האלה. השאלה אם אתה מרתיע או לא קשורה גם להמון התפתחויות פנימיות בתוך עזה ובתוך הרשות הפלסטינית".
- כלומר לא בטוח שהמכה הזאת היתה מרתיעה מספיק?
"לא בטוח שמכה יותר חזקה הייתה מרתיעה יותר. בדברים הללו אין מתמטיקה ואין ודאות אף פעם".
- אתם אומרים גם שגם איראן מפעילה את חמאס. כשאנחנו רואים התעצמות איראנית בצפון אנחנו פוגעים בה. למה לא עושים את אותו דבר בדרום? למה יש בנק מטרות שלא פגענו בו במשך חודשים?
"התשובה מורכבת. אנחנו לא עושים דברים באופן אוטומטי. גם בלבנון יש התעצמות של חיזבאללה ואנחנו לא מפציצים כל שני וחמישי בלבנון. שנית, בעזה אנחנו עושים דווקא הרבה מאוד ובהצלחה. אחד האיומים שהחמאס ניסה לפתח זה המנהרות. אנחנו כבר הרסנו אני חושב עשר מנהרות ואנחנו יוצרים אמצעים שבעצם מאפשרים לנו לגלות מנהרות, לחסום אותן, להרוס אותן. החמאס השקיע בזה מאות מיליונים והוא מאבד את הנשק הזה".
- אז בעצם אנחנו סופרים ימים עד הסבב הבא עכשיו?
"מאוד יכול להיות, אין לדעת בדברים הללו".
- אולי צריך לפתור את נושא עזה בדרכים אחרות? יש איזו תכנית אסטרטגית? חשיבה לפתרון לטווח רחוק?
"אני חושב שפיתרון קבע לטווח ארוך לא עומד על הפרק. אי אפשר לעשות שלום או אפילו הסכמים יציבים עם חמאס לאורך זמן".