אלפים במצעד הגאווה הראשון בכפר סבא: "לכל אחד זכות להיות מי שהוא"
לאחר משוכת הגדר ובג"ץ יצא מצעד הגאווה לדרך. מה שהחל כיוזמה של 50 בני נוער, הצליח להפוך למפגן של אלפים: "היה לנו חשוב להראות שיש קהילה גם מחוץ לתל אביב, מנסים להסתיר אותנו ולשים אותנו מאחורי גדרות"
אלפי בני נוער, תושבים ואורחים - משתתפים היום (ו') במצעד הגאווה הראשון בכפר סבא. המצעד התאפשר בשוך סערה סביב דרישות אבטחה מחמירות ויש שיאמרו פוגעניות שהציבה המשטרה והגיעה לפתחו של בג"ץ. שמונה מצעדים נוספים צפויים בחודשיים הקרובים מבאר שבע ועד חיפה, הגדול והמפורסם בהם ייערך בעוד שבוע בתל אביב.
מאיה חגי, אחת העותרות לבג"ץ, תלמידת י"ב וחניכה ב"איגי", אמרה: "המצעד חשוב לי כי אני יודעת שיש נוער בגיל חטיבה שנמצא בארון. עצם זה שהוא רואה שברחוב הראשי יש מצעד גאווה זה מחזק את הביטחון שלו - כשהוא רואה שיש כל כך הרבה אנשים בעיר שתומכים בו". היא אף ציינה מחקרים שהוכיחו את אפקט מצעד הגאווה בעיר. "אני רוצה לחיות בעיר שאפשר להניף בה דגל גאווה ברחוב. לא יכול להיות שלא יהיה לנו מקום בטוח גם בשרון אלא רק בתל אביב".
אורן בן נתן, בן 18, יצא מהארון בגיל 16: "מגיל 14 ידעתי שאני להט"ב. אם היה מצעד גאווה בעיר שלי בתקופה שבה יצאתי מהארון היה לי הרבה יותר קל. זה קודם כל עניין של נראות, להגיד שאנחנו כאן, אנחנו קיימים". אמו של אורן, אורנה: "הגעתי למצעד כדי לתמוך בבן שלי. לכל בן אדם יש זכות להיות מה שהוא, ואין בכלל משמעות לזהות המינית שהוא בוחר".
ליאם דיאמנט, חניכה בת 15 בצופים וב"איגי", יצאה לפני שנה וחצי מהארון: "תמיד כשחושבים על מצעד גאווה חושבים על תל אביב וכל הריקודים והמשאיות. היה לנו חשוב להראות שיש קהילה גם מחוץ לתל אביב, מנסים להסתיר אותנו ולשים אותנו מאחורי גדרות".
יותם לוי אמר: "אני לא יכול לתאר עד כמה האירוע הזה חשוב עבורי. הנערות והנערים של איגי כפר סבא הוכיחו שעם גרגר של אמונה אפשר להזיז הרים".
נגה פישמן, בת 18, אחת מהמארגנות: "מצעד הגאווה הראשון בכפר סבא הוא הדבר הכי גדול שיצא לי לעבוד עליו. אני מאושרת שהצלחתי יחד עם המשפחה השנייה שלי לשמח כל כך הרבה אנשים ולעשות היסטוריה".
נטע מגידוב, בת 17, סיפרה: "הפרויקט המטורף הזה גרם לי להרגיש הכי שייכת שיש ונתן לי כוח לעמוד מאחורי העקרונות שלי. אני שמחה לשמוע מאנשים שזה עזר להם גם בתהליך שלהם".
דרישה להצבת גדרות ביטחון גררה עתירה
מצעד הגאווה בכפר סבא החל כיוזמה של כ-50 נערות ונערים להט"ב, חניכים בארגון הנוער הגאה "איגי". את ההחלטה לצעוד לראשונה בגאווה בעיר שלהם קיבלו לאחר שאחד מחניכי הקבוצה, צעיר טרנסנג'דר, הותקף באלימות בעת שעשה את דרכו בחזרה מפעילות במועדון, בשל זהותו המגדרית. המארגנים אמרו כי באמצעות המצעד הם מבקשים להקנות לעצמם ולקהילה הגאה בעיר תחושת ביטחון ושייכות במרחב הציבורי.
כשפנו החניכים למשטרה בבקשה לקבל אישור למצעד הגאווה, היא דרשה להציב על חשבונם גידור בגובה שני מטר לאורך מסלול המצעד, וכלי רכב כבדים (אוטובוסים או משאיות) שיחסמו את הצמתים הנושקים לציר התהלוכה. עלות הגידור וחסימת הצומת נאמדו בסכום של כ-24 אלף שקלים.
בעקבות דרישה זו הגישו המארגנים עתירה לבג"ץ נגד מפקד מרחב השרון במשטרה. את העתירה הגישו שלוש חניכות ושני מדריכים ב"איגי" בכפר סבא, האגודה לזכויות האזרח והאגודה למען הלהט"ב, באמצעות עו"ד ספיר סלוצקר-עמראן.
בעתירה נטען כי התנאים שמציבה המשטרה מהווים מעמסה כספית בלתי סבירה ופוגעים שלא כדין בזכותם של בני הנוער לחופש הביטוי והמחאה. עוד נטען כי האחריות להבטיח את שלומם של המשתתפים במצעד ואת זכותם לחופש הביטוי מוטלת על המשטרה, ועליה לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בסידורי האבטחה הנדרשים, ולא להטילן על המפגינים.
יומיים לאחר הגשת העתירה, הודיעה המשטרה כי היא חוזרת בה מדרישותיה כלפי המארגנים וכי תישא בעלויות האבטחה של המצעד. לפיכך העתירה נמחקה והוחלט על קיומו של המצעד, שעמד בפני סכנת ביטול, כמתוכנן.