שתף קטע נבחר

 

נשקלת הרחבת סמכויות שגריר ארה"ב: "התנגדות למדינה פלסטינית"

בעידודו של השגריר דייוויד פרידמן צפוי להעניק לו ממשל טראמפ סמכויות נוספות שעיקרן נוגע לקונסוליה בירושלים. המתנגדים מזהירים מפני ההשלכות המדיניות: המהלך יתקבל כחתירה תחת השאיפה הפלסטינית למדינה

 

טקס פתיחת שגרירות ארה
השגריר פרידמן בירושלים(צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צפוי להעניק סמכויות נוספות לשגריר בישראל דייוויד פרידמן. כך דיווחו חמישה גורמים בממשל. הבוקר (ו') דווח כי השינוי יתבטא בכך שהקונסוליה בירושלים, האמונה על קשרי הממשל עם הפלסטינים, תוכפף לשגרירות. עד היום שימשה הקונסוליה כאמצעי לקשר ישיר בין הפלסטינים למחלקת המדינה בוושינגטון. השגריר בישראל לשעבר דן שפירו הזהיר כי המהלך יתקבל כחתירה תחת השאיפה הפלסטינית למדינה.  


איוונקה טראמפ טקס פתיחת שגרירות ארה
איוונקה טראמפ בטקס פתיחת שגרירות ארה"ב בירושלים(צילום: EPA)

הכנות בירושלים להעברת שגרירות ארה
(צילום: AFP)

על רקע זעמם של הפלסטינים נוכח העברת שגרירות ארה"ב לבירה, כל שינוי בסמכויות הקונסוליה האמריקנית בירושלים - עלול לייצר השלכות מדיניות. זאת כיוון שעולה מהן הכרה אמריקנית בשליטה ישראלית על מזרח ירושלים ועל הגדה המערבית. מתווספת לכך נטישתו של טראמפ את הקו האמריקני המסורתי שתמך בפתרון שתי המדינות.

 

הדיונים בנוגע לקונסוליה מגיעים לאחר שהשגריר פרידמן החל ללחוץ בעניין מאז תחילת כהונתו. הוא נתון לביקורת בתוך ארה"ב, כיוון שלטענת מתנגדיו הוא מעורב בפוליטיקה הפנימית בישראל. אחד המחוקקים הדמוקרטיים אף הציע להחזירו לארה"ב עקב כך.

 

שפירו התייחס למהלך בהסתייגות והזהיר כי הוא עלול להתפרש כהתנגדות להקמת מדינה פלסטינית עצמאית. זאת כיוון שהוא משקף את ההתייחסות של וושינגטון לרשות הפלסטינית כנתונה לסמכותה של ישראל. "למה מצפים שהפלסטינים ידברו עם ארה"ב באמצעות שליחתה לישראל?", תהה. "הם לא רוצים להתמודד עם שגרירות ארה"ב בישראל כערוץ שלהם, הם רוצים שקולם יישמע ישירות בוושינגטון".

 

שגרירות ארה"ב בי-ם: נאום השגריר פרידמן    (צילום: מזמור)

שגרירות ארה"ב בי-ם: נאום השגריר פרידמן    (צילום: מזמור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לרוב מדווח הקונסול הכללי על המתרחש בתחומו לשגריר במדינה. אך לבעל התפקיד בירושלים הייתה סמכות היסטורית. המקרה הקרוב ביותר לזה, הוא הקונסוליה האמריקנית בהונג קונג, בעלת סמכויות משלה והיא אינה צריכה לדווח לשגריר ארה"ב בבייג'ינג.

 

גורמים רשמיים טענו כי פרידמן מעוניין שהשגרירות בירושלים תחלוש גם על הקונסוליה, אך מחלקת המדינה שללה אפשרות זו. אפשרויות אחרות ששקלו נגעו לסמכויות שיינתנו לקונסוליה בנוגע לבעיות יומיומיות בעוד השגרירות תהיה אמונה על החלטות הנוגעות למדיניות כללית. פרידמן, על פי הדיווח, מייחס להנהגה הפלסטינית חוסר תום לב במאמצי ארה"ב לתווך בפתרון הוגן בסכסוך במזרח התיכון. בסוגיית הקונסוליה נראה כי יש לו בעל ברית בבית הלבן, בדמות היועץ לביטחון לאומי, ג'ון בולטון.

 

עדיין לא ברור מתי השינויים יצאו לפועל. ככל הנראה ממתינים לחלופי הקונסולים, שייערכו בחודש הבא. השינויים בסמכותה של השגרירות בנוגע לקונסוליה עשויים להתקבל כשהנשיא טרמפ ינסח "מכתבי הוראה" חדשים, המאצילים סמכויות על השגריר וראש הקונסוליה בכתב.

 

בכל מקרה צפויה הקונסוליה להמשיך לשמש כנקודת גישה לשירותים שמציעה ארה"ב לפלסטינים הן מעזה והן מהגדה. "הקונסוליה הכללית בירושלים ממשיכה לפעול עצמאית ויש לה מנדט קבוע לטפל בכך", נמסר ממחלקת המדינה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
דיוויד פרידמן בפתיחת השגרירות בירושלים
צילום: עמית שאבי
מומלצים