300 דונם נשרפו בשמורה: "נזק חמור לבעלי החיים"
הנזק שנגרם מהעפיפונים הוא לא רק לשדות החקלאים, אלא גם לבעלי החיים והצמחיה באזורים שנשרפים. הפעם פרצה שריפה בשמורת כרמיה וכשליש משטחה עלה בלהבות. "עיקר הנזק הוא לאוכלוסיית הזוחלים, לחוגלות והאפרוחים שלהם", אומר פקח של רשות הטבע והגנים
טרור העפיפונים מרצועת עזה ממשיך להכות - ופוגע לא רק בשדות של החקלאים. השריפות להן גורמים העפיפונים פוגעות בחורשות, בשמורות טבע ובבעלי החיים באזור. הציפורים מצליחות לברוח, אבל חלק מהזוחלים לא נמלטים מהלהבות, וברשות הטבע והגנים מודאגים מהידלדלות האוכלוסייה של בעלי החיים במקומות שעלו באש.
אתמול (שבת) נגרם נזק כבד מאוד לשמורת כרמיה שבמועצה האזורית חוף אשקלון, כתוצאה מעפיפון תבערה שהופרח מרצועת עזה. ברשות הטבע והגנים סיפרו כי בשעה 8:00 בבוקר התקבל דיווח על שריפה באזור השמורה, אחת השמורות היפות ביותר בנגב. העפיפון גרם לשריפה שכילתה 300 דונם מתוך כ-1,000 דונם בשמורה, וקשה להעריך כמה זמן ייקח לה להשתקם. לאוכלוסיית הזוחלים בשמורה לא היה סיכוי, אך ברשות הטבע והגנים מעריכים כי הצבועים וחתולי הביצות שרדו את האש.
קובי סופר, פקח מישור חוף דרומי, הסביר כי "בין שמורת כרמיה למאגר שקמה יש חפיפה. ומשם הכל התחיל. כשהגעתי לשטח כוחות הכיבוי כבר היו במקום". בגלל הקרבה לגבול, תחילה לא אפשרו למטוסים לעזור בכיבוי האש, ורק בהמשך הם החלו לסייע לכוחות הכיבוי. הפקח הסביר כי "השריפה הייתה באופן יחסי נמוכה, אבל תפסה בעצים. כוחות הכיבוי עשו עבודה מאוד מרשימה באזור. הם פעלו תוך התחשבות בשמורה".
בתקופה הזו יש בשמורה חתולי ביצות, צבועים והגורים הצעירים שלהם, וגם עגורים. "אני מעריך שההורים של הגורים יידעו להוליך אותם מתוך שטח השריפה, אם כי לא תמיד. עיקר הנזק הוא לאוכלוסיית הזוחלים ודוגרי הקרקע, אם זה החוגלות והאפרוחים שלהן. יש ציפורים שנמצאות עדיין בשלב הקינון שלהן. לצבי היבשה ברור שאין סיכוי להתחמק מזה וגם הנחשים שלא תפסו מחסה. אני מעריך שבעומק המחילות לבעלי החיים יש הגנה". בשמורה מקננים גם בזי עצים, אך טרם ברור האם האוכלוסייה נפגעה.
בשמורת כרמיה ישנם מיני צמחים המוגדרים "אדומים", דוגמת שום תל אביבי, וטרם ברור האם וכיצד השריפה תפגע בהם. כמו כן, בתוך שטח השמורה שנשרף יש ריכוז משמעותי של חצבים. "בחודשי ספטמבר ניתן להבחין במטיילים רבים באזור וניתן להבחין במרבד לבן המכסה את פני השטח. כל השיחים הנמוכים יחסית נפגעו", אומר סופר.
בשמורה זיהו בעבר לטאה מסוג כוח אפור, ובעקבות זאת אף הציבו מצלמות באזור על מנת לאתר אותה. מדובר בלטאה הגדולה בארץ שנמצאת בדרך כלל בנגב ובערבה. בימים אלה מקיימת רשות שמורות הטבע ספירה של המין באזור מישור החוף הדרומי, מחולות פלמחים ועד חולות נתיב העשרה. טרם ברור כמה זמן ייקח לשמורה להשתקם. באזור יש עצי שקמה, עצי חרוב, שיזף ועוד, יש עצים שנפגעו ולא ניתן יהיה לשקמם.
"זה נורא. באמצע מאי אני עורך ספירות של יונקים וחלק מהמסלולים שלהם עוברים באזור הזה", אומר סופר. "אם מישהו זורק פה גפרור קשה לכבות את האזור. מדובר בשטח סבוך שהוא חלום של הרבה בעלי חיים ויונקים שמרגישים כאן בטוח. מדובר בשטח רווי בשבילי הליכה של בעלי חיים. זה מקום שאנשים לא מגיעים אליו. נכנסתי לשטח מאגר שקמה וכאב הלב לראות איך השטח נפגע כתוצאה מהשריפה".
שלוש שריפות בשבת
תנאי השטח בשמורת כרמיה, הנמצאת בתחום המועצה האזורית חוף אשקלון, הקשו מאוד על כוחות הכיבוי להשתלט על הלהבות. בשל כך הוזנקו גם ארבעה מטוסי כיבוי, כדי לסייע לכבאים מהאוויר. גם הרוחות העזות הקשו על פעולות הכיבוי. עשן סמיך כיסה את האזור והיה חשש שהאש תגלוש לעבר החממות של חקלאי מושב נתיב העשרה. זו הפעם הראשונה ששריפה בשל עפיפון תבערה פורצת באזור זה.
בנוסף לשריפה בשמורת כרמיה, פרצו בשבת שתי שריפות נוספות כתוצאה מעפיפונים. שריפה אחת פרצה ביער כיסופים, והשתלטו עליה כוחות כיבוי ורכזי ביטחון מהמועצה האזורית אשכול. זמן קצר לאחר מכן התפתחה שריפה בשדה קוצים סמוך לניר עם, שם האש התקרבה מאוד לגדר הקיבוץ. אנשי הכיבוי הצליחו ברגע האחרון למנוע התפשטותה לעבר היישוב.
ברשות הטבע והגנים יודעים שאת מימדי האסון ייקח להם עוד זמן רב להבין ולשקם. "עם קצב כזה של שריפות הלכה כל הצמחייה. חלקים גדולים לא יתאוששו עד הגשם הבא. בית הגידול של החיות הפך לקטן יותר. קצב השריפות הוא כמעט יומיומי. בשנים רגילות יש לנו שריפות פה ושם, אבל השריפה האחרונה בנחל הבשור כילתה כ-3,000 דונם שמורה. זה הולך ומצטבר. זה אומר שהשטח בנחל הבשור גמור עד עונת הגשמים הבאה וכל שטח המרעה לחיות הולך ומצטמצם. השנה אין ספק שאנחנו בכללי משחק אחרים לגמרי. עדיין קשה לדעת מה תהיה ההשפעה על הטבע. אם זה יימשך לתוך הקיץ אנחנו נהיה במצב קשה", אמרו ברשות הטבע והגנים.