איטליה: "לא נהיה מחנה הפליטים של אירופה"
שר הפנים החדש סלביני, מנהיג מפלגת הימין "הליגה", קרא רק אתמול למהגרים להתחיל לארוז: "הטיול נגמר". הוא דורש להגביר את קצב הגירוש – אשתקד סולקו רק 6,500 מבקשי מקלט: "ככה זה ייקח לנו 80 שנה". שגריר ישראל לשעבר: "הממשלה החדשה – כמו קואליציה בין מרצ לבית היהודי"
סלביני בא לסיציליה בניסיון לגייס עוד תמיכה למועמדים מטעם מפלגתו בבחירות לרשויות המקומיות שייערכו החודש – וכך להרחיב את התמיכה ב"ליגה" בדרום העני של המדינה. הוא ביקר בעיר הנמל פּוֹצָלו, שאליה מגיעים המוני מהגרים, ובעיר קטניה, שם הצהיר: "סיציליה לא תמשיך להיות מחנה הפליטים של אירופה. אין בתים ועבודה לאיטלקים".
סלביני, שאנשי שמאל האשימו אותו כי הוא רוצה להטביע פליטים בים, הדגיש כי הוא אינו רוצה במותו של איש וכי משרד הפנים בהנהגתו לא ינקוט יד קשה – אלא ינהג בהיגיון. הוא אמר כי הוא מדבר בראש ובראשונה כבעל וכאב: "מי שחושב שאני רוצה שאנשים ימותו בים – לא הבין כלום. המהגרים לא צריכים לצאת בכלל לדרך. אפעל עם הממשלות של מדינות אפריקה כדי להפחית את מספר המהגרים שבורחים מהן".
איטליה היא שער הכניסה הראשי של מסתננים ליבשת. מאז 2013 נכנסו אליה יותר מ-700 אלף מבקשי מקלט, ומאז תחילת השנה הגיעו אליה יותר מ-13,500 כאלה. רק ביום שישי, ממש כשסלביני הושבע לשר הפנים, הגיעו לפוצלו עוד 158 מהגרים, בהם ילדים. משמר החופים האיטלקי הציל אותם בלב ים. מנגד הגירוש של מבקשי מקלט שנקבע כי הם אינם זכאים למעמד של פליט מתנהל בעצלתיים. בשנת 2017 גירשה איטליה רק 6,500 מהגרים. "בקצב הזה נפתור את הבעיה רק בעוד 80 שנה", אמר היום סלביני.
כדי להגביר את קצב הגירוש יצטרך סלביני להגדיל את מספר מרכזי המעצר לפליטים ולחתום על הסכמים עם המדינות שמהן הם מגיעים – מדינות שרבות מהן אינן רוצות לקלוט אותם בחזרה. ביום שלישי הקרוב יבקר סלביני בלוקסמבורג וישתתף בישיבת שרי הפנים של האיחוד האירופי, ושם צפויים השרים לדון בחוק השנוי במחלוקת של האיחוד שלפיו מבקשי מקלט צריכים להגיש את בקשתם למקלט במדינה הראשונה באיחוד שאליה הם נכנסים. החוק הזה פוגע קשות באיטליה, משום שהיא שער הכניסה הראשי של מהגרים ליבשת.
מאיפה יקחו את הכסף?
אבי פוזנר, שהיה שגריר ישראל באיטליה, התארח היום באולפן ynet והסביר כי הטלטלה הפוליטית האיטלקית גדולה הפעם אפילו במונחים של ארץ המגף, שרגילה לחוסר יציבות פוליטי. "יש ממשלה שהרכיבו מצד אחד מפלגה שמאלנית פופוליסטית, 'חמשת הכוכבים', ומהצד השני מפלגה ימנית די קיצונית, 'הליגה' – וזה כמו שבארץ יעשו קואליציה בין מרצ לבית היהודי וכך ינסו למשול", הסביר פוזנר. "אני לא רואה את הממשלה הזו מחזיקה מעמד הרבה זמן, אבל היא מסוכנת".
גורמים במפלגת הליגה הואשמו לא פעם באנטישמיות, אבל פוזנר אומר שנטייתה הטבעית היא לתמוך בישראל. "חמשת הכוכבים לעומת זאת היא מפלגה שבין שריה יש כאלה שהביעו תמיכה ב-BDS", הסביר. עם זאת, פוזנר מדגיש כי יש לזכור ששר החוץ האיטלקי החדש הוא איש מקצוע וראש הממשלה הוא איש אקדמיה חסר ניסיון פוליטי.
אחת הסיבות לכך שפוזנר אינו רואה את הממשלה שורדת זמן רב היא הבטחת "חמשת הכוכבים" לשלם 800 אירו בחודש לכל איטלקי עני – ובה בעת לקצץ דרמטית את המסים. "מאיפה יקחו את הכסף?", שאל, "זה עולה 160 מיליארד אירו".