אסון הר הגעש בגואטמלה: 69 נהרגו, ישראל מתגייסת לסייע
מניין ההרוגים בהתפרצות הר הגעש "פואגו" במרכז המדינה ממשיך לעלות. הנשיא ג'ימי מוראלס הכריז על שלושה ימי אבל - וישראל מארגנת משלוח הומניטרי לאזור האסון. תושבים מספרים: "הכול נחרב, לא מספיקים לברוח מהלבה"
עובדי החילוץ עדיין מנסים לאתר את הנעדרים וההרוגים בהתפרצות הוולקנית, רובם בכפר אל רודאו שנמצא סמוך להר. אלפי בתים, עצים ושדות של פולי קפה למרגלות ההר התכסו לחלוטין באפר ובבוץ. ההתפרצות של הר הגעש "פואגו" הייתה העוצמתית ביותר מזה ארבעה עשורים, וגרמה לסגירתו של נמל התעופה בגואטמלה סיטי.
"פני הקרקע השתנו לחלוטין בעקבות ההתפרצות, הכל פשוט נחרב", אמר חוקר הרי הגעש הממשלתי גוסטבו צ'ינגה לאחת מתחנות הרדיו המקומיות. "חלק מקרובי המשפחה שלי לא הספיקו לברוח", סיפרה קונסואלו הרננדז לכוחות ההצלה המקומיים. "ראינו את הלבה מגיעה מכיוון שדות התירס ורצנו לגבעה הקרובה. הם כנראה נקברו תחת האפר", אמרה.
יותר מ-3,100 תושבים פונו מבתיהם, ו-1.7 מיליון הושפעו מהתפרצות ההר. הנשיא ג'ימי מוראלס הכריז בעקבות האסון שלושה ימי אבל לאומיים. בעקבות ההכרזה הורידה שגרירות ישראל בגואטמלה את הדגל לחצי התורן.
השגרירות פנתה למשרד החוץ המקומי וביקשה לסייע למפונים הרבים שאיבדו את בתיהם ופונו למקלטים זמניים באזור. ממשרד החוץ נמסר כי השגרירות תארגן כבר היום משאית עם מזרונים, שקי שינה, שמיכות, בגדים, אוהלים, מים לשתייה ותכשירי היגיינה לעיר אסקווילנטה הסמוכה. גם נשיא אל סלבדור, סלבדור סנצ'ז סרן, ונשיא מקסיקו אנריקה פנייה נייטו הביעו את תנחומיהם והציע לשלוח סיוע למדינה השכנה.
הרב הראשי בגואטמלה: "ההר מתפרץ בכל חמש דקות"
במקביל פועלת במדינה הלטינית קבוצה של 45 עובדים בגופי החירום המקומיים שעברו קורס מיוחד של זק"א לצורך מתן עזרה ראשונה לנפגעים. הרב הראשי של גואטמלה, יוסף גרמון, סיפר כי ההר ממשיך להתפרץ מדי פעם וכי אנשי זק"א ממשיכים לפעול בשטח."המצב עדיין לא רגוע, והמסוקים מנסים להביא כמה שיותר סיוע. עשרות עובדי החירום המקומיים שהוכשרו על-ידי זק"א עושים כל שביכולתם כדי לעזור לתושבים. מרגישים כאן את העזרה מישראל".
הרב גרמון סיפר ל-ynet כי גילה על ההתפרצות בזמן שהיה בנמל התעופה בבירה לפני טיסה לקולומביה. "פתאום הודיעו שהטיסה מתבטלת בגלל 'גשם של חול שחור ואבנים'. כל האזור של נמל התעופה התכסה בשחור, זה בהחלט מפחיד".
גרמון הוסיף כי הוא גר בסמיכות להר הגעש. "אני רואה אותו מהבית שלי. זה אתר מאוד פופלרי בקרב תיירים ומטיילים ישראלים. הפעם לא היו שם יותר מדי אנשים. גם אני טיפסתי עליו בדצמבר שעבר, זה אולי אחד המקומות היפים ביותר ביבשת. ההר הזה מתפרץ כל הזמן. כל חמש דקות אפשר לראות ולשמוע את האש המתפרצת. מה שקרה הפעם זאת התפרצות חריגה במיוחד".
ברשויות ציינו כי מלבד הלבה הרותחת, האפר הגעשי שהתפרץ הגיע לגובה של יותר מ-10 קילומטרים, כיסה כפרים שלמים באזור והרוח מאיימת לפזר אותו למרחקים של יותר מ-20 ק"מ.
הרשויות ממשיכות לדחוק בתושבים להתפנות מבתיהם במהירות האפשרית, והזהירו את העריים צ'ימלטנגו, סקאטפקז ואסקווילנטה מפני מפולות ואפר געשי שעלולים להגיע למחוזותיהם. התושבים הונחו להימנע מלנסוע בכבישי האזור, ולוודא שמי השתייה אינם מזוהמים.
מעת לעת כוחות ההצלה עוצרים את פעולות החילוץ, בעיקר לאחר התפרצויות שמציפות את הכפרים בלבה ובאפר ובעקבות מפולות. אחד המתנדבים סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס: "הוצאנו גופות מתוך הבתים, ואז קיבלנו הודעה שעלינו לברוח כמה שיותר מהר. עכשיו נצטרך לחכות שעה וחצי עד שנוכל להיכנס שוב".
ברשת CNN אמרו כי תוצאות התפרצות הר הגעש בקילוואה שבהוואי לאחרונה אינן מתקרבות לממדי האסון בגואטמלה, בעיקר בשל מיקום הכפרים למרגלות ההר. חזאי הרשת הסביר כי הלבה שמתפרצת בשילוב האפר, הסלעים והגזים הגעשיים, מסוגלת לזרום במורד ההר במהירות של מאות קילומטרים לשעה - כך שגם בריחה באמצעות כלי רכב כמעט ואינה יעילה.