איראן תודיע: "נגדיל את היקף העשרת האורניום"
דובר סוכנות הגרעין מסר כי ארצו תעדכן את הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על כוונתה להתחיל בתהליך, על רקע פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין. אתמול הורה האייתוללה חמינאי על קידום התהליכים לקראת העשרת האורניום
"במכתב שיגיע לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית איראן תכריז על תחילת תהליך העשרת אורניום שש פלואורי (המשמש להעשרה ולייצור נשק ודלק גרעיני) ביום שלישי", אמר קמלוונדי. אורניום שש פלואורי משמש כחומר הזנה לצנטריפוגות. הצעד של האיראנים אינו מהווה הפרה של הסכם הגרעין, אבל נתפס כמעין איתות לאירופים, שעליהם לשמור על הסיכומים.
בצהריים אמר עלי אכבר סאלחי, ראש הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית, כי איראן החלה לעבוד על תשתיות לבניית צנטריפוגות מתקדמות במתקן בנתנז. הוא הדגיש כי פעולותיה של איראן ימשיכו לתאום את שנקבע בהסכם הגרעין עם המעצמות ב-2015.
שליטה העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, אמר אתמול כי הוא הורה להחל בהכנות להגדלת היקף העשרת האורניום אם הסכם הגרעין יקרוס בעקבות החלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לפרוש ממנו בחודש שעבר. "בדבריו, התכוון המנהיג העליון להאצת חלק מהתהליכים הקשורים להיקף עבודתנו בתחום הגרעין, כדי שנוכל לקדמה במהירות במידת הצורך", הוסיף דובר סוכנות הגרעין.
מדינות אירופה החתומות על ההסכם נותרו מחויבות לו למרות החלטת טראמפ, אך בו זמנית הביעו דאגה בנושא תוכנית הטילים הבליסטיים של איראן והשפעתה במזרח התיכון. מנגד איראן מסרה כי שני הנושאים הללו אינם נתונים למשא ומתן.
טראמפ הודיע לפני כחודש על פרישת ארצו מהסכם הגרעין. בנאום דרמטי אמר הנשיא האמריקני שההסכם הנוכחי לא מונע מאיראן לפתח נשק גרעיני, ולכן ארה"ב יוצאת ממנו - ומחדשת את הסנקציות נגד איראן.
"ארה"ב כבר לא מאיימת איומי סרק. כשאני מבטיח אני מקיים", אמר הנשיא שהתחייב לפרוש מההסכם אם לא יבוצעו בו תיקונים משמעותיים. "תוך כמה רגעים אני אחתום על צו נשיאותי שיתחיל את חידוש הסנקציות הגרעיניות של ארה"ב על המשטר האיראני".
ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד אמש עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל והעלה בפגישתם את האיום האיראני בהשמדת יהודים. נתניהו אמר: "אני חושב שהאתגר הגדול ביותר שניצב בפני העולם המתורבת הוא הסכנה ממדינות איסלאם קיצוניות שדבקות בדרך הטרור ושואפות להשיג נשק גרעיני. הסכנה הגדולה ביותר טמונה באיראן". הוא אמר כי ישראל מפתחת קשרים עם מדינות ערב בין היתר בשל הדאגה המשותפת מאיראן. נתניהו אמר את הדברים בתום הפגישה בין השניים בברלין, והדגיש כי "שנינו מסכימים ששאלת השפעתה האזורית של איראן מדאיגה, בייחוד לביטחון ישראל".
"כפי שאמרה הקנצלרית מרקל, חלקנו עם הממשלה הגרמנית ועם המומחים הגרמנים מידע שהשגנו מארכיון הגרעין האיראני הסודי. אנו מסכימים עם הדברים שאמרה הקנצלרית מרקל, שחשוב שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית תחקור את איראן בהתבסס על המידע החדש הזה, מידע רב שישראל סיפקה גם לסבא"א. חשוב גם שנמנע מאיראן להשיג נשק גרעיני. אנו מתחייבים לכך ואני מתחייב שוב שלא נאפשר לזה לקרות".
נתניהו אמר כי הסכם הגרעין הוא "הסכם רע מאוד", ואינו עונה לאיום הטילים הבליסטיים. נתניהו אמר כי ישראל מכבדת את הממשלה הגרמנית ואת מדיניותה של הקנצלרית, אך הוא לא מסכים עם כמה משיטותיה. "הבעיה בהסכם הייתה שבתמורה לאי-העשרת אורניום לפצצה כיום, היא תוכל להעשיר כמויות בלתי מוגבלות של אורניום למאה, מאתיים פצצות בתוך שבע, שמונה שנים, עשר שנים".
מרקל ציינה כי "גרמניה תומכת בזכותה של ישראל לשמור על ביטחונה, ואמרנו זאת לאיראן בכל הזדמנות. המטרה המשותפת של גרמניה וישראל היא למנוע מאיראן להגיע לנשק גרעיני, וכעת נותר להתמודד עם השאלה כיצד להשיג זאת".
דובר סוכנות הגרעין האיראנית, ברהוז קמלוונדי, אמר הלילה (ג') כי ארצו תעדכן את הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על כוונתה להתחיל בהגדלת היקף העשרת האורניום שלה. קמלוודני אמר לסוכנות הידיעות ISNA כי לאיראן הייתה היכולת להגדלת היקף ההעשרה בצנטריפוגות שברשותה.