שתף קטע נבחר
 

פרדו, נתניהו וההאזנות: מה זה "כל הכלים שיש לך"

היחסים נעכרו בדיעבד, כאשר רה"מ לא בחר את יורשו המועדף של ראש המוסד. קיצור תולדות הסכסוך - ומה אמר ראש השב"כ בפגישה שהולידה את "פרשת ההאזנות"

בין נתניהו לבין ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו שרר אמון. התקיימה ביניהם פתיחות רבה. הייתה להם מחלוקת על אופן הטיפול בגרעין האיראני, אך נתניהו לא היה סגור על עצמו והייתה לו מחלוקת גם עם עצמו. אנשים שנהגו לשוחח עם כל אחד מהם שמעו משניהם תיאור זהה של מערכת יחסיהם. נתניהו אפילו הסמיך פעם את פרדו להיפגש עם עיתונאים כדי לבקש מהם למתן את המקלדת ולהוריד ווליום בעניין האיראני. נתניהו התיר לפרדו לרמוז להם שאין מקום לדאגה, שלא היה כלום ולא יהיה כלום. לקראת המפגש הוא תידרך את פרדו לדבר עם העיתונאים בפתיחות וברגישות: " דבר איתם פתוח, חופשי; רק עצתי לך, אל תעשה דבר אחד: אל תשמיץ את קודמך (את מאיר דגן)".

 

יחסיהם נעכרו בדיעבד, כאשר נתניהו לא בחר את יורשו המועדף של פרדו. הדפוס הזה מוכר מימים ימימה, מכל תחומי החיים, מכל המסגרות והארגונים. למוריש (דגן) הייתה הסתייגות מהיורש (פרדו), ואחר כך לפורש (פרדו) היה מועמד משלו והסתייגות מהיורש (יוסי כהן). זו דרכו של עולם. לא התכנסנו כאן כדי לשנות את טבע האדם.

 

על מנת למסגר ולמקם נכון את הקשר בין נתניהו לפרדו, צריך לחזור לסתיו 2010. דגן עמד לסיים, והתפקיד עמד להתפנות. הסתיו ההוא היה מעונן. עננים כבדים של פרשת "מסמך גלנט" שהייתה לפרשת "מסמך הרפז" – שלא פוענחה עד היום – רבצו בשמיים והעיבו ואיימו לסכל את מינויו של פרדו, על לא עוול בכפו. פרדו השתייך לקבוצת אשכנזי, איזנקוט, גנץ, מנדלבליט, אל"מ ד"ר סיבוני ואחרים, שראו או התוודעו למסמך בטרם פורסם. שר הביטחון דאז, אהוד ברק, שהיה עיוור מזעם, כינה אותם "חבורת הפבריקנטים". ברק לחץ לחסום את מינויו של פרדו. נדרשה עבודה סוציאלית נגדית של רבים וטובים, שפעלו בחריצות כמו נמלים ובעדינות של רקימת תחרה כדי להרגיע את נתניהו ולהניח את דעתו. נדמה לי שהשתדלנים, שוחרי טובת פרדו, הגיעו עד לפרופ' בן־ציון נתניהו ז"ל. אחרי או לפני הכל, פרדו היה אחיו לנשק של יוני ז"ל.

 

עכשיו נדלג שנים קדימה, אל 2013 והפרויקט המדובר. היו שם מאות רבות של שותפי סוד, מצה"ל ומהמוסד, ממשרד הביטחון וממשרדים ממשלתיים אחרים, מהאזרחות ומהאקדמיה הטכנולוגית. נתניהו חשש, אולי בצדק, שקיימת דליפה. הוא פנה ליורם כהן, אז ראש השב"כ, והביע חרדה מדליפה. הוא ביקש ממנו להקים צוות מיוחד שיגביר את הפיקוח על שותפי הסוד. "תשתמש בכל הכלים שיש לך", אמר. כהן הסביר ש"הכלים שיש לך" פירושם האזנות ומעקבים. לא אתחקה אחר קולגות, אמר, מה גם שאין חשד כלשהו נגד מישהו ובית המשפט בחיים לא יאשר האזנות במקרה כזה.

 

בפגישה, או בהמשכה, השתתפו היועמ"ש דאז יהודה ויינשטיין, עוזרו רז נזרי והמזכיר הצבאי של ראש הממשלה אייל זמיר. נתניהו אמר שכוונתו להרתיע את שותפי הסוד, לא לבלוש אחריהם חלילה. יורם כהן, אדם הגון ומושל ברוחו, משוכנע שהמהומה שנוצרה בעקבות התוכנית "עובדה" היא על לא מאומה.

 

פרדו הוא איש ביון מקורי ויצירתי, אבל להתראיין לתקשורת הוא אינו יודע. היום הוא יודע שהוא אינו יודע. להלן דוגמית אחת מתוך רבות: כשהוא נשאל, היית באיראן? הוא השיב “לא בתור תייר”. הצופים הבינו שהוא היה באיראן בתור סוכן חשאי. האמת היא שהוא לא היה באיראן, לא בתור תייר, לא בתור דייר ולא בתור בלדר. לא היה.

 

כמה מאוהדי נתניהו התקשרו אליי בימים האחרונים ואמרו "כל הכבוד, הוצאת אותו טוב". הבעיה עם נתניהו שבסוף הוא מוציא רע, את עצמו ואת כולנו. הבליץ בישיבת הממשלה על פרדו, שדיבר בהומור עצמי על המוסד כ"ארגון פשע עם רישיון" - היה דמגוגי ומרושע. הוא רמז שפרדו בוגדני וחתרני. הוא כנראה פוחד למצוא אותו מככב נגדו בתעמולה ערב הבחירות. זו חרדת שווא. כמו כל חרדותיו.

 

אמנון אברמוביץ' הוא עיתונאי חברת החדשות

 

הטור פורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון,לע"מ
נתניהו ופרדו
צילום: קובי גדעון,לע"מ
מומלצים