רוצה שלום: אתיופיה מתפייסת עם אריתריאה
בתום מלחמה שגבתה את חייהם של רבבות חתמו אתיופיה ואריתריאה בשנת 2000 על הסכם שלום, אך המשיכו להתעמת. אמש, במסגרת רפורמות פורצות דרך של ראש הממשלה החדש, הודיעה אתיופיה שהיא תיישם את ההסכם: "הסבל של שני הצדדים בלתי ניתן לתיאור, זה חייב להשתנות"
בצעד משמעותי להרגעת המתיחות בגבול אריתריאה הודיעה אתיופיה שהיא מקבלת את תנאי הסכם השלום עם שכנתה במלואם.
ההודעה אמש (יום ג') היא חלק מהרפורמות שמנהיג ראש הממשלה החדש של אתיופיה. במסגרת הרפורמות תפריט אתיופיה חלק מהחברות הממשלתיות במגזרי האנרגיה, התעופה והתקשורת, ותעודד השקעות זרות. הצמיחה הכלכלית במדינה האפריקנית היא מהמהירות בעולם.
הודעת הפיוס עם אריתיראה הגיעה שעות אחרי שראש הממשלה אביי אחמד ביטל את מצב החירום במדינה. אחמד הבטיח לאתיופים שינוי אחרי יותר משנתיים של הפגנות אלימות נגד הממשלה. המפגינים דרשו להגדיל את החופש שניתן לאזרחים, במדינה עם מספר התושבים השני בגודלו באפריקה.
ההודעה על יישום הסכם השלום עם אריתריאה היא המפתיעה ביותר עד כה. הסכם השלום בין הצדדים נחתם בשנת 2000, וסיים מלחמה בת שנתיים בגבול שגבתה את חייהם של עשרות אלפים. למרות ההסכם המשיכו שתי המדינות להתעמת מדי פעם.
אתיופיה סירבה לקבל את תנאי ההסכם שמוסר לאריתריאה יעדים אסטרטגיים, בהם עיירת הגבול באדמה, והמשיכה להחזיק באותם יעדים. כעת מקבלת מפלגת השלטון באתיופיה את ההסכם ללא הצבת תנאים, וקוראת לממשלת אריתריאה לעשות את אותו הדבר.
"הסבל של שני הצדדים בלתי ניתן לתיאור, בגלל שהסכם השלום במבוי סתום", אמר פיטסום ארגה, ראש הסגל בלשכת ראש ממשלת אתיופיה. "זה חייב להשתנות לטובת שני הצדדים". מנציגיה של אריתריאה באדיס אבבה טרם נמסרה תגובה.
אריתריאה היא אחת המדינות המסוגרות בעולם. היא נשלטת על ידי הנשיא איסאייס אפוורקי מאז שזכתה בעצמאות מאתיופיה בשנת 1993 אחרי שנים של מרד. בשנים האחרונות נמלטו אריתראים רבים מארצם והגיעו לישראל, אירופה ומדינות אפריקניות שכונות, בשאעה שארגוני זכויות אדם מודאגים מהחוקים של המשטר הצבאי.
כשאביי אחמד בן ה-42 הושבע לתפקיד ראש ממשלת אתיופיה בחודש אפריל הוא הדגיש את הצורך בפיוס עם אריתראה, ועורר תקוות לשלום. "אנחנו מחויבים לחלוטין לפיוס עם אחינו ואחיותינו האריתריאים ומזמינים את ממשלת אריתריאה להתחיל בדיאלוג ולבסס מערכת יחסים", אמר בנאום ההשבעה לפרלמנט.
מאז שאחמד עלה לשלטון הוא שחרר אלפי אסירים, והמתיחות באתיופיה ירדה באופן דרמטי. הממשלה הזמינה את הפוליטיקאים ממפלגות האופוזיציה הגולות הוזמנו לשוב הביתה, במטרה ליצור קונצנזוס לאומי במדינה שבה חיים קרוב ל-110 מיליון בני אדם.