נתניהו הפציר, רגב ניפחה: "ישראל עזרה לקמפיין הפלסטיני לביטול המשחק"
כבר במרץ פנה רה"מ לנשיא ארגנטינה והודיע על היערכות למשחק בירושלים. לטענת גורמים מדיניים, שרת הספורט לא טמנה ידה בצלחת ו"התנהלה כמו פיל בחנות חרסינה". הנהנים היו הפלסטינים שהשלימו קמפיין חסר תקדים. בסביבת רגב מתגוננים: "הארגנטינאים עצמם רצו להגיע לירושלים"
ביטול משחק הכדורגל בין נבחרות ישראל וארגנטינה בירושלים: מאחורי הקלעים נמשכו הבוקר (יום ד') המאמצים למצוא נוסחה שבכל זאת תביא לישראל את נבחרת ארגנטינה, אך בישראל מודעים לכך שהסיכויים אינם גבוהים. אם יש עדיין סיכוי להפוך את ההחלטה, הוא טמון במצבה הכלכלי העגום של התאחדות הכדורגל הארגנטינאית, שנדרשת כעת לשלם לחברת ההפקה הישראלית פיצוי של 7.5 מיליון שקל – סכום שאין לה.
בצהריים הודיע משרד התרבות והספורט כי "במהלך השעות האחרונות, מתנהל משא ומתן בנוגע לקיום המשחק. לכשיסתיים, תמסור שרת התרבות והספורט מירי רגב את הצהרתה. אנו עושים כמיטב יכולתנו על מנת לעדכנכם בזמן אמת, אך מבקשים להיאזר בסבלנות".
ההצעה שהעלו הארגנטינאים לקיים את המשחק בברצלונה אינה מעשית, וספק גם אם העברת המשחק מירושלים לחיפה תרגיע את ליונל מסי וחבריו, מה גם שקשה להאמין שישראל תסכים להשפלה כזאת אחרי פסטיבל העברת שגרירות ארה"ב לירושלים.
אם אכן המשחק לא יתקיים, מדובר בניצחון תודעתי חסר תקדים לרשות הפלסטינית, להתאחדות לכדורגל הפלסטינית ולתנועת ה-BDS, שבו השיגו יותר משהשיגו בכל צעדות המחאה על גבול עזה. גורמים מדיניים בישראל אמרו שנוצר כאן תקדים מסוכן מאוד שעלול להתפשט מעבר לתחום הספורט והכדורגל. אמנם בעבר נרשמו לא מעט ביטולים של הופעות, אולם ביטול הגעתה של נבחרת לאומית בסדר הגודל של ארגנטינה הוא אירוע בקנה מידה שונה.
גורמים מדיניים טוענים שמדובר בקמפיין פלסטיני מוצלח שנהנה מתרומה ישראלית על ידי ניפוח העיסוק במשחק והציפיות ממנו. בעיקר מתייחסים שם לטעות שבהעברת המשחק לירושלים שהחמירה את הבעיה. לדברי גורם בכיר, אם המשחק היה נשאר בחיפה העניין לא היה גורר לחצים כאלה על הארגנטינים. בנוסף, העיסוק בלחיצות הידיים של הכוכב ליונל מסי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם השרה מירי רגב הפכו את המשחק לאירוע פוליטי, דבר שהשחקנים רצו להימנע ממנו.
לדברי אותם גורמים, השרה רגב נהגה כמו פיל בחנות חרסינה, אבל היא לא הייתה לבד. הבכירים בסביבת נתניהו, שתקפו את השרה על העברת המשחק לירושלים, שכחו שב-12 במרץ שיגר ראש הממשלה מכתב לידידו, נשיא ארגנטינה מאוריסיו מאקרי, ובו כתב שהנחה את הרשויות הרלוונטיות להיערך לקיים את המשחק בירושלים – "הבירה הנצחית שלנו".
נתניהו אף שלח למאקרי הזמנה להגיע למשחק כאורח הכבוד שלו. "זה יהיה כבוד גדול עבורי לארח אותך בירושלים ולאשרר את הידידות הגדלה בין שתי המדינות שלנו. אני מקווה לראות אותך בקרוב", כתב. לדברי גורמים בסביבתה של רגב, המכתב של נתניהו הוביל את מאקרי להתערב ולשכנע את הנבחרת הארגנטינאית לשחק בירושלים.
נתניהו גם היה מעורב אמש בניסיונות לפתרון המשבר ושוחח עם מאקרי פעמיים, אבל זה הבהיר לו שאין לו יכולת להשפיע בנושא - תשובה תמוהה בהתחשב בזה שהייתה לו השפעה על ההחלטה לשחק בירושלים. מה גם שלא סביר שלנשיא מדינה אין יכולת להשפיע על התאחדות הכדורגל שלו, שהחלטה שלה עשויה להתפרש ככניעה לטרור ופוגעת קשות ביחסים הידידותיים עם מדינה אחרת. יתכן שהדבר קשור לעובדה שמאקרי מתכונן השנה לבחירות, ולא רוצה להצטייר כמי שלחץ על הנבחרת שלו ופגע בסיכויי ההצלחה שלה במונדיאל.
בישראל טוענים שמי שליבה את האיומים הוא ראש התאחדות הכדורגל הפלסטינית ג'יבריל רג'וב. היום אחרי הצהריים תגיע התשובה מיו"ר התאחדות בישראל, עופר עיני, שצפוי להודיע על הגשת תלונה רשמית בהתאחדות הכדורגל הבינלאומית (פיפ"א) נגד רג'וב בטענה שהלהיט ארגוני טרור וטרוריסטים לאיים על שחקני כדורגל לא להגיע לישראל.
מקורבי רגב: היא לא אשמה
בסביבתה של השרה רגב מתעקשים שההחלטה של הנבחרת הארגנטינאית לא קשורה כלל להעברת המשחק לירושלים ודוחים את הניסיון להטיל עליה את האחריות. לדבריהם, הלחצים והאיומים על השחקנים החלו מהיום הראשון שנודע שהנבחרת תגיע למשחק הידידות בישראל - עוד לפני העברתו מחיפה לירושלים. לטענתם שחקני ארגנטינה (למשל חאבייר מסצ'ראנו) והמשפחות שלהם (אביו של מסי), קיבלו איומים אישיים על חייהם ונשלחו להם סרטונים ותמונות של גופות ילדים פלסטינים.
אנשי השרה דוחים בכעס את הנסיונות להטיל את האחריות על רגב בגין התעקשותה להעביר את המשחק לירושלים, כמו גם בשל הדיון הציבורי סביב סוגיית לחיצת היד למסי וביקורו בכותל.
"הניסיון להטיל את האחריות על השרה בגלל העברת המשחק לירושלים ולחיצת היד למסי פשוט תלושות מהמציאות", הוסיפו. "נבחרת ארגנטינה היא זו שרצתה להגיע לכותל ודרשה לסגור אותו. היא זו שרצתה להגיע לכנסיית הקבר כדי לקבל ברכה לפני המונדיאל. היא מעולם לא הציגה דרישה שנתניהו או רגב לא ילחצו ידיים למסי".
ככלל, בסביבתה של רגב טוענים שהגורם המרכזי שקיבל את ההחלטה לבטל את ההגעה לישראל הוא מסי בעצמו: הוא האיש החזק בנבחרת, הוא קובע את הסגל, הוא מאשר את לוחות הזמנים. "הנשיא מאקרי צריך את מסי יותר משמסי צריך את הנשיא מאקרי", אמרו שם.
מנכ"ל משרד התרבות והספורט, יוסי שרעבי, מגדיר את ביטול המשחק פיגוע טרור ממדרגה ראשונה: "יש כאן כניעה לטרור שרעה לספורט. ירושלים מעולם לא הייתה הבעיה. הם מאוד רצו להגיע לירושלים. ההבדל בין הג'ירו לאירוע הזה זה ניסיון ההפחדה האישי של השחקנים והמשפחות שלהם".
האם אחרי ביטול המשחק בישראל גם האירוויזיון בירושלים בסכנה? מוקדם לדעת, אבל על פניו זה בהחלט אות אזהרה לכך שעודף מעורבות פוליטית מחריף את הבעיה. טוב יעשה ראש הממשלה אם יקבל החלטה להרחיק את הפוליטיקאים מהתחרות. לא רגב ולא איוב קרא. עדיף שיראו את התחרות בטלוויזיה או מקסימום שישבו בקהל. טוב לא יצמח מהמעורבות שלהם.