שתף קטע נבחר

 

תיעוד: הכוח נחשף וירה בנער הפלסטיני שמת

כמה ימים לאחר שהפרקליטות החליטה לבטל את כתב האישום נגד שני לוחמי השריון שגרמו למותו של נער פלסטיני, חושף ynet את התיעוד המלא של התקרית. מחציית גדר ההפרדה, דרך חשיפת הכוח, הירי ומותו של הנער הפלסטיני

 

 

תיעוד: הפלסטיני חוצה את הגדר ונורה    (צילום: דובר צה"ל)

תיעוד: הפלסטיני חוצה את הגדר ונורה    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

תיעוד התקרית בבודרוס נחשף: ימים ספורים לאחר החלטת הפרקליטות לבטל את כתב האישום נגד שני לוחמי שריון לשעבר, נחשף הערב (יום ד') ב-ynet התיעוד המלא של התקרית שבסופה נהרג סמיר עווד, פלסטיני בן 16, בכפר שליד רמאללה. התקרית אירעה בינואר 2013, ורק לאחר שהשתחררו הוחלט בפרקליטות המדינה להגיש נגד הלוחם והקצין שביצעו את הירי כתב אישום בגין "מעשה פזיז ורשלנות".

 

השבוע נחשף ב-ynet כי בשיאו של המשפט הוחלט בפרקליטות לבטל את כתב האישום ושמם של שני הלוחמים מגדוד 71 של השריון נוקה לחלוטין. כעת, כמה ימים לאחר שבית המשפט אישר את ביטול כתב האישום, נחשף התיעוד המלא של התקרית

 

לפי התיעוד, הכוח שבפיקודו של מפקד המחקלה זיהה בשעה 10:00 קבוצת נערים פלסטינים שהתקרבו לגדר ההפרדה, שהורכבה מגדר רגילה, גדר נוספת המכונה "גדר בהמות" ושתי שורות של תלתליות בצד הפלסטיני. באותו הזמן הכוח היה במארב נגד פלסטינים שניסו באופן תדיר לחבל בגדר. החיילים זיהו את עווד חודר לתווך שבין שתי הגדרות, אז השתבש המארב והכוח נחשף.

סמיר עווד עובר את גדר הגבול ברצועת עזה (צילום: דובר צה
עווד אחרי שחצה את הגדר(צילום: דובר צה"ל)

כוח השריון יורה בנערים הפלסטינים לאחר חציית גדר הגבול ברצועת עזה (צילום: דובר צה
עווד מטפס על הגדר בחזרה לצד הפלסטיני(צילום: דובר צה"ל)

כוח השריון יורה בנערים הפלסטינים לאחר חציית גדר הגבול ברצועת עזה (צילום: דובר צה
הלוחמים יורים וזורקים רימון הלם(צילום: דובר צה"ל)

עווד, שלא היה חמוש, זיהה את הכוח וקפץ חזרה מעל הגדר הפנימית לצד הפלסטיני. בשלב זה החלו הלוחמים בנוהל מעצר חשוד מהיר שכלל ירי באוויר וירי לעבר פלג גוף תחתון, גם לאחר שהפלסטיני החל במנוסה חזרה לכיוון כפרו והשתחר מהתלתלית שבה נתקע. במהלך האירוע הושלך לעברו גם רימון הלם, שככל הנראה היה אמור להיות מושלך בתחילת התקרית, לפי התוכנית המבצעית.

 

שני הלוחמים שהואשמו הם השניים שירו - מפקד המחלקה ולוחם שהיה בפיקודו. בתוך פחות מדקה, מחוץ לשטח מצלמות התפית, נפל עווד בזמן שברח והתמוטט מפצעיו. כוח צבאי ניסה לסייע לו, אך קרוביו שהגיעו למקום פינו אותו לבית חולים פלסטיני סמוך ושם נקבע מותו. במהלך התיעוד ניתן לשמוע את התצפיתנית אומרת: "הכוח נחשף".

הקצין והלוחם בבית המשפט. כתב האישום בוטל ושמם נוקה לחלוטין (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
הקצין והלוחם בבית המשפט. כתב האישום בוטל ושמם נוקה לחלוטין(צילום: אבי מועלם)

התיק נגד השניים כלל רצף בעיות ראייתיות, בהן הקושי להשיג מידע מהימן מהפלסטינים בנוגע לתוצאות בדיקת גופתו של עווד וכן שינויים בגרסאות של חלק מהעדים. בנוסף לא ניתן היה לקבוע מי מבין שני הלוחמים שירו גרם ישירות לפציעה הקטלנית שגרמה למותו של עווד.

 

לאחרונה דרשו סנגוריהם של הלוחמים, רס"ן במיל' עידן פסח ורס"ן במיל' שלומי רכבי מהסנגוריה הצבאית, מבית המשפט לחייב את הפרקליטות הצבאית להציג בפניהם את כל 110 חוות הדעת הצבאיות-משפטיות שבעטיין נסגרו ללא כתב אישום חקירות מצ"ח שחקרו מות של פלסטינין חשודים על ידי לוחמי צה"ל, בנסיבות דומות, בעשור האחרון.

עורכי הדין עידן פסח ושלומי רכבי (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
עורכי הדין עידן פסח ושלומי רכבי(צילום: אבי מועלם)

בית המשפט נטה לקבל את הבקשה החריגה, שהוגשה בטענה לאכיפה בררנית. המהלך היה עשוי לפתוח תיבת פנדורה שהייתה חושפת מדוע בצה"ל לא האשימו במרבית המקרים לוחמים שירו בפלסטינים לא חמושים. בסופו של דבר הפרקליטות משכה את כתב האישום ובסביבת שני הלוחמים הרגישו שתם עינוי הדין שנגרם להם.

 

בתחילת השנה נחשפו ב-ynet עדויות הקצינים הבכירים בגזרה באותה התקופה, שחלקם עדיין משרתים בתפקידים בכירים בצבא. הם גיבו את שני הלוחמים, ואחד מהם אף יצא נגד ההחלטה להאשימם. הסנגור הצבאי הראשי, אל"מ רן כהן, הוסיף: "מזה כשלוש שנים אנו מנהלים מאבק לזיכויים של קצין וחייל צה"ל שנקלעו לסיטואציה מלחמתית ופעלו כפי שציפו מהם מפקדיהם ובהתאם להנחיות שהועברו להם קודם שיצאו למארב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
הפלסטיני מטפס על הגדר
צילום: דובר צה"ל
מומלצים