במהלך הפגנת "די לאלימות": עימותים בין אריתריאים בדרום תל אביב
הפגנה שקטה של מאות אריתריאים, שקראו לממשלת ישראל לגרש את בני ארצם שתומכים במשטר במדינתם, הופרה בגינת לוינסקי על ידי יריביהם. תומכי המשטר תקפו מפגינים במקלות ואבנים ובמקום התפתחו תגרות
הפגנה לקריאה להפסקת האלימות עברה לקראת סיומה לפסים אחרים לגמרי: לאחר ארבעה ימים של מהומות בדרום תל אביב, שהובילו לפציעות ולמעצרים, התכנסו הערב (ד') מאות אזרחי אריתריאה בגינת לוינסקי בקריאה להפסקת האלימות ובמחאה נגד הרודן האריתריאי איסאייס אפוורקי. רבים מהם אף קראו לממשלת ישראל לגרש בחזרה לאריתריאה את תומכי המשטר של אפוורקי. לקראת סוף ההפגנה של הגיעו למקום תומכי משטר עם מקלות ואבנים והחלו להתפרע. במקום התפתחו תגרות. שוטרים שנכחו במקום לא התערבו במהלך הקטטות האלימות.
העימותים פרצו ביום שבת, אז חגגו כמה אלפי אריתראים שחיים בישראל את יום העצמאות של ארצם תחת אבטחה משטרתית כבדה באולם בצומת כנות ליד גדרה. הדבר גרם לכעס רב בקרב האריתריאים שמתנגדים למשטר הדיקטטורי בארצם.
מאז, בכל ערב בשבוע האחרון, מאות אריתראים יוצאים לרחובות דרום תל אביב, בעיקר בשעות הערב, כשרבים מהם זורקים סלעים זה לעבר זה, מנפצים שמשות של חנויות וכלי רכב, ואף משתתפים בתקריות אלימות שמגיעות עד לכדי דקירות. זו לא השנה הראשונה שמתפתחים עימותים סביב יום העצמאות האריתריאי, אך הפעם מדובר במהומות בקנה מידה גדול מבעבר.
המחאה הערב הונהגה על ידי קבוצה של כמה עשרות נשים, שנשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "די לאלימות", "די לדיקטטורה" ו"חיינו בסכנה" וקראו סיסמאות בגנות המהומות.
"אנחנו לא רוצים שיישפך דם של האחים שלנו כאן. אנחנו לא רוצים בלגן אלא שלום", אמרה אחת המפגינים, שמתחה ביקורת על תומכי המשטר. "הם מפריעים לנו. באנו לכאן לא כדי לעבוד אלא בשביל לחיות. עזבנו את המדינה שלנו בגלל הדיקטטור. היא מסוכנת ואנחנו לא יכולים להמשיך לחיות בה. באנו לבקש מקלט".
"הם עושים טרור בנווה שאנן"
"יש לנו חברים שקוראים לעצמם פליטים אבל הם מהגרי עבודה שכל חודש משלמים 2% מס לאריתריאה", אמר אתקליתי אברהם מיכאל, מבקש מקלט מאריתריאה שמתנגד למשטר. "הם עושים טרור בנווה שאנן. כמה מהחברים שלנו קיבלו מכות ונדקרו והם עכשיו מאושפזים בבית החולים. בימים האחרונים אנחנו מפחדים ללכת לעבודה או לפתוח את העסק. נשארים בבית".
אתקליתי טוען כי יש כ-4,000-3,000 תומכי משטר, שאותם הוא מכנה מהגרי עבודה, והם אלה לטענתו שהחלו במהומות. לדבריו, "אנחנו מבקשים מממשלת ישראל שתעיף אותם בחזרה לאריתריאה. אם הם חוגגים את העצמאות של אריתריאה - שילכו לשם. מי שחוגג יכול לחגוג במדינה שלו, לא בישראל. לא מספיק שהיה לנו בלגן באריתריאה, עכשיו יש לנו גם פה".
לדבריו, מתנגדי המשטר רק נוקטים הגנה עצמית מול האלימות של תומכי המשטר. "אחרי שמרביצים לי אני לא יכול לשתוק. בגלל זה אנחנו תופסים סלעים. אבל אנחנו לא מתחילים את הבלגן".
סנאית זרברוק התייחסה גם היא לעימותים בימים האחרונים. "כולנו אריתריאים ואני לא רוצה ללכת נגד האחים שלי, אבל אם הם בעד הדיקטטור זה לא מעניין אותי. לא באנו לכאן כדי לבקש אוכל אלא כדי לשמור על החיים שלנו. אני לא יכולה לחזור למדינה שלי, אבל מי שאין לו בעיה עם המדינה שלו יכול לחזור אליה".
שפי פז, ממובילי המאבק נגד שהות האריתריאים בישראל, הגיעה גם היא להפגנה. "אנחנו חווים פה אינתיפאדה, טרור המסתננים", אמרה. "אנחנו לא מבדילים בין תומכי למתנגדי המשטר וגם הם לא יודעים להבדיל. התרענו על מה שקורה פה כבר מזמן, זה לא שהשבוע זה התחיל, אלא זה קורה בכל שבוע".
עם זאת, פז מתארת מציאות שהחמירה בימים האחרונים. "יש פה התפרצות יום אחרי יום. עשרות אנשים עם אבנים ביד, ואתה כל הזמן חושש מתי האבנים יפגעו בך. כמעט חטפנו כמה. אלה אנשים שהגיעו ממדינה אחרת והביאו את המלחמות שלהם איתם. נשים זקנות מתות מפחד ולא מעזות לצאת מהבית".
בתוך כך, משטרת מרחב יפתח עצרה בימים האחרונים יותר מ-20 אזרחי אריתריאה שהיו מעורבים באירועים האלימים בדרום תל אביב. היום החלה המשטרה בהליך מנהלי להרחקת שמונה מהם למתקן סהרונים בנגב.