שתף קטע נבחר

 

היועמ"ש ופרקליט המדינה: נאמץ מדיניות שתעדיף שיקום על פני מאסר

במשרד המשפטים הגדירו את מסקנות הדו"ח שהחליטו לאמץ מנדלבליט וניצן עשויות להיות "בשורה של ממש" עבור נאשמים שחזרו לפשע. הצוות שבחן את הנושא הוקם עקב ועדת דורנר שקבעה כי יש לפעול לצמצום השימוש במאסרים

"להעדיף שיקום על פני מעצר או מאסר". אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"להעדיף שיקום על פני מעצר או מאסר". אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן הודיעו היום (ה') כי הם מאמצים את מסקנות דו"ח צוות התביעה לבחינת מדיניות ענישה וטיפול בעבריינים הקובע כי היכן שניתן מבחינת שיקולי מסוכנות, יש להעדיף הליך שיקומי ממשי על פני מעצר או מאסר.

 

ממשרד המשפטים נמסר כי "יישום הדוח עשוי להביא בשורה של ממש לנאשמים שעד כה מצאו עצמם במסלול חיים של חזרה לפשע ולכליאה".

 

בימים אלו פורסם העותק הרשמי של דו"ח צוות תביעה, בראשות המשנה לפרקליט המדינה שלמה למברגר, בנושא מדיניות התביעה בנוגע לענישה וטיפול בעבריינים. הצוות הוקם בהחלטת מנדלבליט כדי לבחון אם יש במסקנות דו"ח ועדת דורנר - שלפיהן יש לפעול לצמצום השימוש במאסרים - כדי להשליך על מדיניות התביעה בעניין זה.

 

עיקר מסקנות הצוות הוא כי ככל שיתאפשר לשלב נאשם בהליך שיקומי ממשי המותאם לו, מחוץ לכותלי הכלא ובכפוף לשיקולי הלימה ומסוכנות, ניתן, ולעתים אף רצוי, להעדיף את ההליך השיקומי על פני מעצר או מאסר.

 

בדו"ח הודגש כי אין בהמלצות אלה כדי לכרסם בעמדת התביעה ובמדיניותה, בכל הנוגע לשיקולי הענישה הקלאסיים של הלימה והרתעה ובעילות המעצר הקבועות בדין.

 

צוות התביעה כלל נציגים שונים של הפרקליטות, התביעה המשטרתית ומחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, ועשוי להביא בשורה של ממש לנאשמים שעד כה מצאו עצמם במסלול חיים של בביקורים חוזרים ונשנים בבתי הסוהר השונים ברחבי הארץ.

 

צוות התביעה סבור כי הסיכוי להעלות נאשמים שכאלה על נתיבי שיקום אפקטיביים, בעלייה על דרך חיובית, נורמטיבית ואופטימית, עשוי להתממש, ככל שניתן יהיה להגשים וליישם את המלצות הדו"ח.

 

נכונות התביעה לנקוט בהליכים שיקומיים ממשיים המותאמים לצרכי העבריין תבוא לידי ביטוי במדיניות התביעה בכל שלב ושלב של ההליך הפלילי: לאחר הגשת כתב האישום, ובמקרים המתאימים אף בהימנעות מהגשת כתב אישום ופנייה למסלול של הסדר מותנה, במדיניות המעצרים, בניתוב התיקים לבתי המשפט קהילתיים, בשלב גזירת הדין ובשלב השחרור מהמאסר.

 

היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, אשר אימצו כאמור את המלצות הדו"ח, מבהירים כי תחילת מימושן של המלצות הצוות תוכפף להקצאת משאבים ותיקנון הגופים באופן מתאים, להסרת החסמים וחיזוק הגופים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
אילוסטרציה
צילום: הרצל יוסף
מומלצים