דיווח מיוחד לקראת פסגת סינגפור: "טראמפ רוצה לעשות דרמה"
הולכות ונשלמות ההכנות למפגש ההיסטורי. קים כבר נחת בסינגפור ובהמשך יגיע גם טראמפ. הנשיא האמריקני הנמיך ציפיות, אבל להוט להגיע להסכם. מנגד, קים שואף להקלות בסנקציות. על האווירה המתוחה, העצבנות, ההתרגשות ומה ימזגו למנהיגים - שליחת ynet ו"ידיעות אחרונות" בדיווח מיוחד
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און נחת הבוקר (יום א') בסינגפור - שם הוא יערוך בלילה שבין שני לשלישי (שעון ישראל) פגישה היסטורית עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. הנשיא האמריקני יגיע למארחת הפסגה בהמשך היום. אורלי אזולאי, שליחת ynet ו"ידיעות אחרונות" לסינגפור, סיפרה הבוקר בדיווח מיוחד לאולפן ynet כי "יש התרגשות אבל יש גם עצבנות, גם בקרב אנשי הבית הלבן וגם אצל הצפון קוריאנים".
סמוך למלון קפלה, שבו ייפגשו שני המנהיגים, ממוקם מגרש גולף מקצועני. טראמפ, שידוע בתור חובב המשחק, לא יעלה הפעם על המגרש הזה. את שהייתו בסינגפור הוא ינצל למשחק דיפלומטי מסוג אחר: משחק שלפיו הוא זה ששובר את הכללים והוא זה שמכתיב אותם. טראמפ רוצה לעשות דרמה. ברור לו שאם יצליח בכך, לא רק שמדובר במפנה היסטורי במדיניות האמריקנית אלא גם עדות לכך שהוא יכול לעשות טוב יותר מקודמו ברק אובמה.
טראמפ מנמיך ציפיות לפסגה - לא רק כטקטיקה: הוא יודע כי במפגש ראשון יהיה זה בלתי סביר שקים ג'ונג און יוותר על תעודת הביטוח שלו מפני העולם, וזהו כמובן הנשק הגרעיני. לכן טראמפ מציף מחדש את הצורך לסיים את המלחמה בקוריאה שנמשכת עד היום. טראמפ הדגיש בשיחות עם עיתונאים כי הצהרה משותפת על סיום המלחמה זה דבר היסטורי שלעולם יהיה מה להתגאות בו.
הנשיא האמריקני מגיע לסינגפור לאחר שהצליח להרגיז את מנהיגי ה-G7 ולהסתכסך עמם, ועתה הוא להוט וגם נחוש להשיג הסכם עם השלטון בפיונגיאנג, דבר שיכול למצב אותו במקום טוב בזירה הבינלאומית שלא רוחשת לו אהדה מיוחדת. בנוסף, עסקה ברוח זו עשויה לקרב אותו למשאת נפשו בעת האחרונה - זכייה בפרס נובל לשלום.
אלפי עיתונאים מחצי האי הקוריאני נחתו בסינגפור והחלו למקם את המצלמות. אנשי הבית הלבן פתחו במלון מריוט סאותביץ' מרכז תקשורת - שם ייערכו התדריכים לכתבים המלווים את הנשיא טראמפ. הוא עצמו ישהה במלון שנגרילה המפואר ואזור המלון יהפוך לסטרילי. כך יהיה גם עם מלון סנט ריגיס, שיארח את שליט צפון קוריאה.
לפי התכנון, השניים ייפגשו בשעה 9:00 בבוקר שעון מקומי וילחצו ידיים לעיני המצלמות. לאחר מכן יסתגרו טראמפ וקים למשך כמה שעות לשיחה שבה ישתתפו יועציהם. בהמשך מתוכננת גם פגישה בארבע עיניים, אולם קיומה עדיין לא מובטח. ברקע הדברים יצוין כי מפגש כזה מעלה את מפלס החרדה בקרב אנשי השירות החשאי האמריקני, בעיקר לנוכח חוסר האמון רב השנים בין שתי המדינות.
טראמפ המריא אמש מקנדה, שם השתתף כאמור בוועידת ה-G7. לפני צאתו לפסגה אמר טראמפ כי למקבילו הצפון קוריאני יש הזדמנות - הוא הדגיש כי מדובר בהזדמנות חד-פעמית. הנשיא האמריקני טען כי כשתיפתח הפגישה בסינגפור הוא יידע "בתוך דקה" אם קים רציני ומוכן באמת לוותר על הנשק שלו, וכי אם ירגיש שקים אינו רציני - לא יאריך את השיחות: "אדע לפי התחושה. זה מה שאני עושה. ואם אחשוב שזה לא יקרה - אני לא הולך לבזבז את הזמן שלי. אני לא רוצה לבזבז את הזמן שלו".
לדברי שליחתנו, "הצדדים לא יודעים איך לאכול את המפגש הזה. טראמפ אמר שהוא לא צריך להתכונן. הוא מוכן, הוא ישלוף מהמותן. הוא גם הוריד בימים האחרונים את הציפיות, הנמיך אותן מאוד. תחילה הוא דיבר על התפרקות טוטאלית של צפון קוריאה מנשק גרעיני.
"עכשיו הוא כבר מדבר על סיום המלחמה, הצהרה משותפת על סיום מלחמת קוריאה כהישג משום שהמלחמה לא הסתיימה מעולם. זה נגמר בהפסקת אש, והוא טוען שזה יהיה רגע מאוד היסטורי אם יגיעו להכרזה על הפסקת המלחמה. את הנושא הגרעיני הם ישאירו ככל הנראה לשלב מאוחר יותר של השיחות בעתיד כשתהיה הצהרה בכל זאת על הכוונה של צפון קוריאה להיפטר בשלב מסוים מהנשק הגרעיני".
-מה יהווה הצלחה מבחינת שליט צפון קוריאה?
"קים ג'ונג און רוצה להיכנס באופן מסוים למשפחת העמים. הסנקציות המחמירות הרסו את צפון קוריאה, הרעב שם גדול ביותר, אנשים מתים כמו זבובים מהרעב. יש גם גם מחנות ריכוז למתנגדי המשטר. כל זה יוצר תסיסה מאוד קשה אצל הציבור שלו - דבר שיכול בהחלט להביא להפיכה. כדוגמה לפחד של קים מהפיכה אפשר לציין את זה שהוא פיטר לפני הפסגה שלושה בכירים בצבא. הוא צריך להשיג משהו שיביא להקלות בסנקציות כדי להראות לעם שיש להם תקווה".
-עד כמה הציבור האמריקני מתרגש מהאירוע?
"הציבור האמריקני מאוד מתרגש מהנושא הזה, משום שכל הנושא של מלחמות הוא כאוב בארצות הברית. טראמפ הביא מדיניות חוץ מסוג אחר, שאין בה אסטרטגיה ואין בה דוקטרינה. יש בה הרבה רצון לעשות אחרת וטוב יותר ממה שעשה אובמה. הציבור האמריקני בהחלט מתרגש מהאפשרות שתהיה כאן פריצת דרך, ו-28 אלף חיילים שנמצאים בדרום קוריאה יוכלו לצאת משם. אחד התנאים של קים להמשך הדיאלוג זה שהחיילים האמריקנים ייצאו באופן הדרגתי".
בנוגע לאווירה מאחורי הקלעים סיפרה שליחתנו כי "בדרך כלל כששני מנהיגים מגיעים לפגישה - הבכיר נכנס שני לחדר כשהפחות בכיר עומד ליד הדלת. עכשיו הם מצאו חדר שיש בו שתי דלתות, כדי שלפחות למראית עין יהיה מצב של שוויון. היו גם כל מיני דברים מצחיקים, טראמפ למשל לא שותה אלכוהול והוא מצהיר על כך בגלל הסיפור עם אחיו שמת מעודף שתייה. מה ימזגו לכוסות לאחר חתימה או משהו כזה? זה עומד עכשיו בין מיץ תפוחים למיץ אננס.
"לא יודעים איך טראמפ יתנהג, הנשיא הצהיר שהוא לא צריך הכנות למפגש. הוא הרחיק את ג'ון בולטון (היועץ לביטחון לאומי בממשל) מהמשלחת שמתעסקת בתיאומים עם צפון קוריאה, כי בולטון הצליח להרגיז את הצד השני כשאמר שהוא רוצה פירוק של צפון קוריאה מנשק גרעיני לפי מודל לוב. מי שמוביל את התיאומים זה שר החוץ מייק פומפאו, שזוכה לאמון גדול של טראמפ. עכשיו לטראמפ יש הזדמנות להראות לנו מה זאת אמנות העסקה, כפי שנקרא ספר שהוא כתב. זה מרתק את הציבור האמריקני".