המאבק בבצורת: יוקמו מתקני התפלה, יוזרמו מים לכינרת
הממשלה אישרה היום תוכנית לשיקום משק המים, אחרי חמש שנות בצורת רצופות. כמות המים המותפלים תוכפל עד 2030, וכ-100 מילון קוב בשנה יוזרמו לכינרת. שבעה נחלים בצפון ישוקמו. השר שטייניץ: "התוכנית תספק פתרונות לטווח הקצר ולטווח הארוך"
הממשלה אישרה היום (א') את הצעתו של שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, לטיפול ברצף הבצורות בישראל ולשיקום הנחלים בצפון. התוכנית מציגה דרכי התמודדות עם הבצורת וקידום פתרונות למשק המים, תוך קביעת יעדי ההתפלה עד לשנת 2030. השר שטייניץ: "תוכנית אסטרטגית זו תיתן מענה להתמודדות עם הרצף החריג של חמש שנות הבצורת האחרונות, שהביאו את משק המים בישראל למחסור במים טבעיים הגדול ביותר שנמדד ב-100 השנים האחרונות, ואת מקורות המים בצפון לשפל חסר תקדים".
התוכנית שהוגשה לאישור הממשלה כוללת ארבעה מרכיבים. הראשון, יעד ייצור המים המותפלים לשנת 2030 ייקבע על סך של 1,100 מיליון מ"ק לשנה. יעד זה מהווה קרוב להכפלה של כושר הייצור כיום. היעד ייבחן מחדש בשנת 2023 בהתאם למצב מקורות המים. ככל שמפלסי מקורות המים לא יגיעו למצב הרצוי, יעד ההתפלה יוגדל עוד ויעמוד על 1,200 מלמ"ק לשנה לפחות, לאחר בחינת מועצת רשות המים.
ו מתקני
בישראל פועלים כיום חמישה מתקני התפלה, המספקים 585 מלמ"ק מים מותפלים בשנה. במסגרת התוכנית הוחלט על הקמה מיידית של שני מתקני התפלה חדשים בגליל המערבי ובשורק, אשר יגדילו את כושר הייצור של המים ב-300 מלמ"ק לשנה. כמו כן, תקודם היערכות לתוספת של 100 מלמ"ק נוספים, כאשר הצורך בתוספת ייבחן בשנת 2020.
מרכיב שני בתוכנית הוא שיקום שבעה נחלים בצפון בעלות של כ-100 מיליון שקל, לאחר שבתוכנית המקורית גויסו רק 70 מיליון שקל. בנחלים געתון ונעמן יושקעו 25 מיליון שקל בכל נחל. בנחלים קישון, חדרה וציפורי יושקעו 20, 19 ו-17 מלש"ח בהתאמה, ובנחלים בצת ועינן תצומצם הפקת המים מהנחל. התוכנית כוללת צעדים מותאמים לכל נחל, שמבוססים על הפסקת השאיבה ממקורות הנחל, הקמת תשתית שתאפשר זרימה לאורכו ואגירת המים במורדו, תגבור אספקת המים לנחל מהמערכת הארצית ועוד. התוכנית תושלם עד לשנת 2023, ותתבצע במימון משותף של משרד האנרגיה, רשות המים והקרן לשיקום שטחים פתוחים.
ויש גם בשורות לכינרת, שנמצאת כיום בשפל חסר תקדים. היא תחובר למערכת הארצית, כך שתתאפשר הזרמת מים מותפלים לאגם, מדרום לצפון, בהיקף שנתי של כ-100 מלמ"ק, לשם שיקום הימה. חיבור זה יסייע להעלאת מפלס הימה ולשיפור איכות המים בה. תוך כשנתיים תיושם יכולת הזרמה של 30 מלמ"ק שיגיעו מהמקורות הקיימים, ובתוך ארבע שנים תיושם יכולת הזרמה של 100 מלמ"ק, בהתבסס על יכולת ההתפלה הנוספת שמוקמת במסגרת ההחלטה. המים יוזרמו דרך נחל ארבל או נחל צלמון, בהתאם להחלטת גורמי המקצוע.
המרכיב האחרון בתוכנית הוא חיבור, עד סוף שנת 2018, של האזורים המנותקים מהמערכת הארצית: מעלה כינרת, הגליל המערבי, העמקים המזרחיים ורמת הגולן. אספקת המים באזורים אלה מתבססת כיום על מקורות מים מקומיים, ללא גיבוי מהמערכת הארצית.
השר שטייניץ אמר היום: "התוכנית גובשה על ידי הגורמים המקצועיים בכדי להתמודד עם מחסור במים, ותספק פתרונות לטווח הקצר ולטווח הארוך, ובהם: הגדלת היקף התפלת המים, שיקום נחלים בצפון הארץ, קידום תוכנית לחיבור האזורים המנותקים מהמערכת הארצית ותוכנית להצלת ימת הכנרת. במקביל, נפעל להסרת חסמים סטטוטוריים לשם זירוז הקמת תשתיות מים וביצוע פעולות להקטנת היקף צריכת המים. אנו דואגים לא רק לאספקת מים לצריכה הביתית, אלא גם להצלת לטבע".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר היום בישיבת הממשלה: "התוכנית שתוצג היום על ידי שר האנרגיה יובל שטייניץ, מביאה כמה דברים חדשניים. בין השאר היא מביאה להקמת שני מרכזי התפלה חדשים ולהגדלת כמות המים המותפלים במדינת ישראל. אבל יש בה שני אלמנטים מיוחדים ולא שגרתיים: אחד, החזרת מים מותפלים לכינרת, זה דבר שלא נעשה עד היום.
"הדבר השני, שיקום של שבעה נחלים. זה מדבר אל לבי - הלכתי בנחלים האלה, אפילו חציתי אותם לא פעם ולא פעמיים. כמובן שכולנו דואבים את המצב שיש שם ביוב, ויש שם דברים אחרים שאנחנו רוצים לתקן. התיקון הזה חשוב לא רק למשק המים, אלא גם לנוף ארצנו", אמר ראש הממשלה.
מהחברה להגנת הטבע, שפנתה ביום חמישי לשרי הממשלה בבקשה לתמוך בהצעה ולהצביע בעדה, נמסר: "מדובר בתוכנית מהפכנית לשיקום זרימת המים בנחלים שיובשו וזוהמו במשך עשרות שנים, תוכנית שתהפוך שבעה נחלים מוזנחים לנחלי איתן, בהם זורמים מים נקיים – להנאת הציבור, ולשמירת הטבע בישראל. החברה להגנת הטבע מברכת את השר שטייניץ על קידומה".