אם הילדה שמתה בפעוטון התייפחה בכנסת: "רוצה בכל ליבי שמשהו ישתנה"
אמה של יסמין וינטה, הפעוטה שסייעת בגן הילדים שבו טופלה נאשמה בהריגתה, הסבירה בדמעות בוועדה לזכויות הילד עד כמה חשוב שהחוק ישתנה: "אני יודעת שהילדים זה הדבר הכי חשוב במדינה הזאת"
מקרי ההתעללות בפעוטות שנחשפים השכם והערב, הגיעו היום (ג') לוועדה לזכויות הילד בכנסת. חברי הכנסת הקשיבו לדבריה של דורינה וינטה, אמה של יסמין שנהרגה בפעוטון בפתח תקווה. האם אמרה בדמעות: "תודה רבה שהזמנתם אותי לכאן, תודה מקרב לב. אני יודעת שכעת אנחנו לא יכולים לעשות כלום כדי להחזיר את התינוקת שלנו".
תיעוד מגן בגבעתיים הוביל למעצר סייעת
וינטה הוסיפה: "התינוק כל כך קטן ולא יכול להגיד שהוא לא יכול להיות שם בגלל אלימות. זה מאוד קשה בשבילי. אני רוצה שהחוק ישתנה במדינה הזאת, כי אני יודעת שהילדים זה הדבר הכי חשוב במדינה הזאת. אני נמצאת פה שנתיים, ואני רוצה בכל לבי שמשהו ישתנה במדינה הזאת". לדבריה, "הילדים כל כך קטנים והם לא יכולים לספר. דיברתי עם הרבה הורים והם רוצים שתהיה מצלמה ותהיה שליטה".
הוועדה דנה בשתי הצעות החוק, הנוגעות לפיקוח על כלל הפעוטונים ולהצבת מצלמות בפעוטונים. וינטה אמרה עוד: "בשביל הילדים האחרים, שידאגו להם, שישימו מצלמה בגן ואפשר יהיה לראות כל הזמן מה התינוק עושה. אני רוצה שכל ההורים ימחו ויפגינו. זה כל כך קשה לי. אני רוצה שכולם יתאחדו כדי לשנות את החוק".
גם אביה של יסמין, ולדימיר וינטה, דיבר אל חברי הכנסת. "אני שומע שאתם עובדים על חוק הפיקוח יותר מעשר שנים. לפי הנתונים יש אלפי ילדים שנפגעו בגנים. בגלל שלא היו לנו מצלמות אין שום הוכחות מה היה שם, אנחנו יודעים על מקרי מוות אבל לא יודעים את הסיבה. גם במקרה שלנו אם לא היו מצלמות לא היינו יודעים מה קרה. אלוהים רצה בכך שתלמדו מהמקרה הזה כדי שהוא לא יחזור על עצמו".
לאחר מותה של וינטה בפעוטון נפתחה חקירה, שהעלתה חשד לפיו צאינה סקיבנקו (23) תושבת ארעית מאוקראינה שהועסקה כסייעת בגן, גרמה למותה של הפעוטה סמוך לשעה 14:00 ב-16 במאי, כאשר השכיבה אותה ופעוט נוסף לישון. החקירה חשפה את המקרה אף שעל הגופה לא התגלו סימני אלימות וההתרשמות הראשונית של גורמי הרפואה היתה כי אין חשד לעבירה.
הסייעת הואשמה בהריגתה של וינטה וכן בהתעללות בתינוקות שונים בשמונה הזדמנויות בגן. חוות דעת פתולוגית שצורפה לכתב האישום קבעה כי מותה של וינטה נגרם מחנק.
במהלך בדיקת נסיבות האירוע החל צוות החוקרים לגבות עדויות מצוות הגן, מגורמי רפואה וכן מהורי הפעוטה - נתינים מולדביים. הם הוציאו צו חיפוש לגן, ובמהלך החיפוש התגלה במקום מכשיר מקליט וידאו דיגיטלי (DVR) שאליו היתה מחוברת מצלמת אבטחה שצוות הגן סבר שאינה פועלת. החוקרים צפו בסרטון של המצלמה שחלשה על חדר המשחקים וגילו לכאורה שמהלך ההריגה צולם במלואו. צוות הגן - המנהלת בת ה-50 מפתח תקווה וסייעת נוספת (33) תושבת ארעית מרוסיה נעצרו לחקירה שבמהלכה עומתו עם סרטון האבטחה.
אתמול נחשפה התעללות גם בגן ילדים פרטי בגבעתיים. ההורים הגישו תלונה במשטרה נגד צוות הגן בחשד לתקיפת הפעוטות. מנהלת הגן סירבה להגיב. היא והסייעות נחקרו, מעצרה של אחת מהן הוארך לאחר שמצלמות במקום חשפו את מעשיה. אחד מהורי הילדים בגן, שבו קבוצת פעוטות וקבוצת ילדים לקראת גיל 3, סיפר כי בקבוצת "הגדולים", אחת הפעוטות סיפרה להוריה שהוכתה על ידי הסייעת, ואלו דרשו מהנהלת הגן תשובות. לאחר שהגיעו לגן ודרשו מהמנהלת לצפות בסרטוני האבטחה, שמתעדים באופן רציף את הפעילות במקום, הם הזדעזעו לגלות שבתם הוכתה לפי החשד על ידי אחת הסייעות. צילומים נוספים, כך סיפרו הורים לילדים במקום, חשפו לדבריהם שורה של כמה אירועי אלימות שנעשו על ידי יותר מסייעת אחת.
הח"כים: "להתעורר לפני שהפעוט הבא ישלם בחייו"
יו"ר הוועדה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), אמרה בפתח הדיון: "מה שקרה בשבוע האחרון זה שיסמין חתמה בדמה את חשיבות קידום חוק הפיקוח על המעונות וקידום חוק המצלמות. אם לא הייתה מצלמה בגן, זה היה נגמר בקביעה של מוות בעריסה, והיו לא מעטות כאלה בשנתיים האחרונות. ישבו כאן הורים וסיפרו שהביאו ילד חי בבוקר וקיבלו אותו מת בערב, ולא יכלו להוכיח כלום.
"הפעם, בזכות המצלמה, אנו יודעים שמדובר ברצח, אף שכתב האישום הוא על הריגה. היו גם מי שאמרו מוות ברשלנות – זה מה ששווים הילדים שלנו?! היום ברור פה לכולם, הורים, אנשי צוות, אנשי מקצוע, מקווה שגם משרד החינוך יצטרף – אי אפשר להמשיך ולתת לשטח ההפקר הזה להמשיך להתקיים".
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד): "לא נתפס שהמדינה צריכה פעוטה שמשלמת בחייה כדי להתעורר. יותר מדי תהליכים מיותרים מונעים מהצעת החוק להתקדם. יש לי בעצמי תינוק שיתחיל מעון בספטמבר הקרוב. כולנו חוששים. קל לפתוח מעון לתינוקות שלנו יותר משקל לפחות כל חנות פלאפל. כל אדם עם דופק יכול לתקוע שלט ולקבל ילדים. אנחנו חייבים פיקוח. חייבים לדעת מי הם העובדים, מהם תנאי קבלה, מה המינימום לקבלת רישיון ופיקוח שוטף. המקרה הבא כבר נמצא פה. כדאי שהממשלה תתעורר לפני שהפעוט הבא ישלם בחייו".
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני): "הילדים שלנו נמצאים בשטח הפקר. בעיניי ללכת ולסגור אתמול את הגן - זו הייתה פעולה פופוליסטית. את שערי הגהינום היה צריך לסגור הרבה קודם ואם היה פיקוח היו יודעים שמדובר במפלצת".
מנכ"לית המועצה לשלום הילד, עו"ד ורד וינדמן, מחתה על כך שבדיון לא השתתפו שרים בממשלה: " כמה שנים אומרים שלוקחים בחשבון? כמה שנים עורכים דיונים? מה עוד צריך לקרות? הורים יוצאים לרחובות על החיים של הילדים שלהם. השרים צריכים להגיע לכאן ולתת תשובות לילדים, להורים, לחברי הכנסת ולציבור".
ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) האשימה את הממשלה כי היא נמנעת מלקדם את חוק הפיקוח משיקולים תקציביים: "לצערנו המדינה מפקחת איפה שהיא מרוויחה כסף, והפיקוח על הילדים שלנו מצריך ממנה להוציא כסף ולכן הם בורחים מפיקוח על מעונות. הם שכחו שהילדים שלנו הם החשובים יותר מכל דבר אחר. צריך להפסיק להשמיע קול מבקש ולהתחיל להשמיע קול שדורש ביטחון פיזי ונפשי לילדים שלנו. ליסמין ולילדים רבים אחרים זה מאוחר כבר".
ח"כ איילת נחמיאס ורבין התנצלה בפני הוריה של יסמין וינטה שהמדינה לא פעלה בזמן בשביל למנוע את האסון. "ב-12 בפברואר 2017 נפטרו שלושה ילדים קטנים ולהורים נמסר שזה כתוצאה ממוות בעריסה", סיפרה. "להורים אין יכולת להוכיח אחרת כיוון שבאותם הגנים אין מצלמות והם נאלצים לקבל את סיבת המוות ללא יכולת לבדוק את נכונותה. מדינת ישראל אינה מדינת עולם שלישי וגם כיום ישנן דרכים לצמצם את מקרי המוות בעריסה, אך כיוון שאין פיקוח אין ביכולתנו לדעת האם המטפלות הוכשרו לכך".
ח"כ עליזה לביא מיש עתיד אמרה כי "הילדים שלנו בגנים ובמעונות לא מוגנים ונמצאים בשטח הפקר, אם היה לנו חוק שיגן עליהם אולי לא היינו יושבים כאן היום. אין תירוץ תקציבי או טיעון משפטי שיצדיק עוד עיכוב ועוד מריחה. חייבים למנוע את האסון הבא".
גם ח"כ איל בן ראובן מהמחנה הציוני הוסיף: "כולנו נכשלנו. הוויכוח שנערך פה על האיחור של הרפורמה בעשור מדגיש את גודל הכישלון".