שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

טראמפ וקים הגיעו להסכמה - וישראל הרשמית שותקת

יותר מ-12 שעות אחרי הפגישה של נשיא ארה"ב ושליט צפון קוריאה ובישראל הרשמית עדיין לא התייחסו לתוצאות הפגישה. בלשכת נתניהו הסכימו לומר רק שהוא עודכן ועוקב אחרי הדברים. הסיבות האפשריות: רצון לראות את ההסכמות מתבצעות והחשש שהיעד הבא הוא כפיית הסכם שלום במזרח התיכון

ישראל הרשמית נמנעה מלהגיב על תוצאות הפסגה ההיסטורית בסינגפור, שעל פניו נראית מוצלחת מאוד. לשכת ראש הממשלה לא פרסמה תגובה לתוצאות הפסגה והסתפקה באמירה שראש הממשלה עקב אחרי הדיווחים והתעדכן. לא סתם ישראל שומרת על שתיקה.

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: AP)
טראמפ וקים. "נתניהו עוקב אחרי הדיווחים מהפסגה"(צילום: AP)

 

טראמפ וקים בלחיצת היד ההיסטורית    (צילום: רויטרס)

טראמפ וקים בלחיצת היד ההיסטורית    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הסיבה המרכזית לכך שישראל הרשמית עדיין שותקת היא שאף אחד לא יודע מה באמת יצא מהפסגה הזאת, בעיקר לא יודעים מה המשמעויות שלה לגבי מה שמעניין את ישראל - איראן. האמריקנים הצליחו להוציא מציר הרשע רכיב מרכזי - צפון קוריאה, וכעת איראן נשארה לבד ומבודדת.

 

מצד שני, בהסכם נקבע יעד של פירוק חצי האי הקוראיני מנשק גרעיני ובפועל יש פה מימד של הכרה בלגיטימיות של החזקת פצצות אטום בידי פיונגיאנג - כי ברור לכולם שהפירוק הוא ארוך טווח ואף אחד לא יודע את לוחות הזמנים. קים ג'ונג און אמנם הודיע שיפסיק את הניסויים, אבל לאור לקחי העבר - לא ברור עד כמה ניתן לסמוך על הקוריאנים.

 

סיכום מפגש הפסגה בין קים ג'ונג און לדונלד טראמפ    (צילום: רויטרס)

סיכום מפגש הפסגה בין קים ג'ונג און לדונלד טראמפ    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)
חתימות המנהיגים על ההסכם. מעורר דאגה עמוקה באיראן(צילום: רויטרס)

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

האיראנים מאוד לא מרוצים מהפסגה הזאת, ומדובר בהתפתחות טובה מבחינת ירושלים. יש להניח שגם במגעים האינטימיים בין ישראל לוושינגטון הועלו הדאגות משיתופי הפעולה בין פיונגיאנג לטהרן ולדמשק בכל מה שנוגע לגרעין. יש לקוות שבמגעים בין טראמפ למנהיג צפון קוריאה האמריקנים עמדו על כך שצפון קוריאה אכן תנתק את קשריה המסוכנים עם מדינות ציר הרשע.

 

בהנחה שההסכם אכן יצליח - מדובר בבשורה רעה מאוד לאיראנים ובשורה טובה מאודל עולם החופשי, ובמיוחד לישראל. אולם אם שוב צפון קוריאה מרמה - מדובר בבשורה טובה מאוד לאיראנים, שנותנת להם לגיטימציה להמשיך לתחמן במחיר מינימום.

 

החשש: היעד הבא - הסכסוך הישראלי-פלסטיני

הסבר נוסף לשתיקה הישראלית נעוץ אולי בחשש מכך שההצלחה בסינגפור תגדיל לטראמפ את התיאבון והוא ירגיש שהוא יכול לנצל את המומנטום ולפתור את כל בעיות העולם. או במילים אחרות - אנחנו הבאים בתור.

דונלד טראמפ  (צילום: רויטרס)
טראמפ בסינגפור. החשש בישראל: היעד הבא הוא הסכסוך הישראלי-פלסטיני(צילום: רויטרס)

לפי אותו היגיון, טראמפ יכול לחשוב שאם הצליח להביא לפתרון משבר האטום של חצי האי הקוריאני, שנחשב לאבי כל הסכסוכים, אז מה זה בשבילו הסכסוך הישראלי-פלסטיני בן מאה השנים.

 

אולי על הרקע הזה יש להתייחס לדיווחים שהשגריר האמריקני בישראל, דייויד פרידמן, נקרא להתייעצויות בוושינגטון בנוגע לעסקת השלום האולטימטיבית שטראמפ מגבש לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. לא ברור אם אבו מאזן נתפס עוד כפרטנר בעיני האמריקנים בעת הזאת. ייתכן שהם חושבים על מסלול עוקף דרך העולם המוסלמי המתון, כלומר סעודיה ומדינות המפרץ.

 

בכל מקרה, לא מן הנמנע שבקרוב מאוד נראה את טראמפ מנסה לכפות הסדר שלום על ישראל והפלסטינים, למרות ההצהרות האמריקניות שלא יכפו הסכם שכזה. מה אז יעשה נתניהו, אחרי העברת השגרירות האמריקנית לירושלים?

 

"מקווה שההסכם יוביל תהליך דומה באזור"

בניגוד לשתיקת ישראל הרשמית, הפוליטיקאים כן התייחסו לפגישה. שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר: "מאחל בהצלחה לנשיא ארצות הברית דונאלד טראמפ בפגישתו עם מנהיג צפון קוריאה. מניעת נשק גרעיני ממדינות ציר הרשע היא משימה חשובה שתשפיע לטובה על העולם כולו. אני בטוח שמנהיגותו הנחושה והלא מתנצלת של הנשיא טראמפ תביא להישגים גדולים".

 

יו"ר הכנסת, יולי (יואל) אדלשטיין, אמר במהלך פגישה עם שגריר דרום קוריאה בישראל: "זה צעד אדיר לא רק עבור קוריאה הדרומית אלא עבור העולם כולו. זה יהיה תהליך ארוך אבל התוצאה שלו עשויה להיות מהפכנית. אני מקווה שההסכם עליו חתמו היום טראמפ וקים יוביל לתהליך דומה גם באיזורנו. לפני כמה שנים לא יכולנו לדמיין שמשטרים מהסוג הזה יוותרו על נשקם וכוחם, וכולי תקווה שהתהליך הזה שמתחיל היום ייצר רצון לתהליכים דומים במזרח התיכון".

 

השר צחי הנגבי התייחס גם הוא לפגישה בין המנהיגים: "ניצני הפיוס בין ארצות הברית לצפון קוריאה מהווים מכה אנושה לציר הרדיקלי בהובלת איראן. אמנם זו רק תחילתו של תהליך משא ומתן ארוך ומייגע, עמוס במשברים ומחלוקות. אבל השורה התחתונה נכון לעכשיו מבורכת: מדיניותו הכוחנית והבלתי מתפשרת של הנשיא טראמפ מוכיחה את עצמה. בשורה נהדרת לעולם החופשי ולישראל!".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ וקים לוחצים ידיים
צילום: AP
מומלצים