דרמה באו"ם: העצרת גינתה לראשונה את חמאס - אבל ההצבעה נפסלה
מדיניות ארה"ב הובילה להצבעה יוצאת דופן: ברוב של 58:62, אימצה העצרת הכללית את ההצעה לגנות את חמאס, אך נשיא העצרת פסל זאת בנימוק שדרוש רוב גדול יותר. במקביל: 120 מדינות גינו את ישראל, רק 8 התנגדו. היילי: "לתקוף את ישראל - ספורט מועדף". אלו המדינות שהצביעו לצדנו
הצבעה דרמטית ויוצאת דופן בעצרת הכללית של האו"ם: לראשונה אי פעם היה רוב בהצבעה בעצרת הכללית להצעה נגד חמאס. זאת, בעקבות המדיניות האמריקנית החדשה - הפיכת כל הצבעה נגד ישראל להצבעה מקבילה נגד חמאס. אבל אף שלתיקון האמריקני היה הלילה (יום ה') רוב של 62 תומכים לעומת 58 מתנגדים, כש-42 מדינות נמנעו, פסל נשיא העצרת הכללית את התיקון, בנימוק שיש צורך ברוב של שני שלישים כדי שהוא יעבור.
שגרירת ארצות הברית באו"ם ניקי היילי, שנשאה מוקדם יותר נאום תקיף נוסף נגד האו"ם והגנה על מדיניות ישראל בעזה, עלתה לדוכן ואמרה כי אינה מקבלת החלטה זאת. היא ביקשה מנשיא העצרת לקבוע שהתיקון עבר, ובעקבות זאת התקיימה הצבעה נוספת. באותה הצבעה עמדת נשיא העצרת התקבלה ברוב דחוק יחסית של 66:73.
בהצבעה הבאה, וכצפוי מראש, גינתה העצרת את ישראל ברוב גדול וקראה להגין כוח בינלאומי שיגן על עזה. 120 מדינות גינו את ישראל, ורק שמונה התנגדו. 45 נמנעו בהצבעה זו. פרט לארצות הברית ולישראל, שש המדינות הנוספות שהתנגדו לגינוי ישראל הן אוסטרליה, טוגו שבמערב אפריקה וארבע מדינות איים קטנות - איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו ואיי שלמה.
בין התומכות בגינוי ישראל גם מדינות אירופיות ובהן צרפת, בלגיה, ספרד, פורטוגל, שבדיה, אירלנד, איסלנד, יוון, פינלנד ואסטוניה. בנוסף, גם המעצמות האסיאתיות סין, הודו ויפן הצביעו בעד גינוי ישראל.
השגריר הישראלי באו"ם, דני דנון, אמר לאחר דחיית גינוי חמאס: "אין גבול לצביעות של העצרת הכללית שפועלת בכל האמצעים כדי למנוע גינוי של ארגון טרור רצחני, הפסילה הזו היא תעודת עניות לאו"ם".
העצרת התכנסה כדי להצביע על אותה החלטה שמגנה את ישראל על "שימוש מופרז בכוח", וקוראת להקים כוח הגנה של האו"ם שיגן על תושבי עזה. ההחלטה, שהוגשה על ידי טורקיה ואלג'יריה, עברה כאמור ברוב גדול, הרוב האוטומטי שיש לערבים. לארה"ב אין וטו בעצרת האו"ם, אך ההחלטות שמתקבלות בעצרת חסרות שיניים. למזכ"ל האו"ם אין גם אפשרות לאכוף החלטות שכאלה, מלבד כתיבת דו"חות על המצב בשטחים וברצועה.
שגריר אלג'יריה לאו"ם אמר בפתח הדיון כי "השטחים הכבושים מהווים איום לשלום העולמי ולביטחון. לא אצטט את המספרים המפחידים של הפצועים וההרוגים בעימותים בין המפגינים השקטים ואש הצבא הישראלי, שלא ריחמו על רופאים, נשים וילדים. ישראל הפרה התחייבויות ואת החוק הבינלאומי בצורה בוטה ומכוונת, כשמנעה מהפלסטינים זכויות בסיסיות".
היילי: "מתי האו"ם יטיל את האחריות על חמאס?"
שגרירת ארה"ב לאו"ם היילי, שעלתה אחר הנציג האלג'יראי לדוכן הנואמים, אמרה: יש הרבה דברים נוראיים שמתרחשים בעולם שמחייבים את תשומת הלב הדחופה שלנו - אבל אנחנו מדברים על עזה. מה שהופך את עזה לשונה זה שלתקוף את ישראל זה הספורט הלאומי המועדף עליהם. ההחלטה שהונחה בפניכם היא חד-צדדית. היא לא מזכירה את חמאס פעם אחת למרות שהוא יוזם את האלימות באופן שגרתי. אישור ההחלטה הזאת לא ישנה דבר. תתעלו את האנרגיה הזו בלשכנע את אבו מאזן לחזור לשולחן המשא ומתן".
עוד הוסיפה היילי: "מתי האו"ם יטיל את האחריות על חמאס? אנשי הארגון ובעלי בריתם ירו יותר מ-100 רקטות לעבר ישראל בחודש האחרון. זה חמאס שהשתמש באזרחים כמגנים אנושיים ליד הגדר והסית לאלימות ולפרוץ את הגדר; חמאס קורא להשמדת ישראל בכל גבול שהוא. ההחלטה נכשלת לא רק בלגנות את חמאס, היא אפילו לא מזכירה אותו.
"יש עדיין סיכוי לתקן את הטעות הזו: ארה"ב מציעה תיקון שמגנה את הירי חסר האבחנה של רקטות לישראל. זהו תיקון צנוע שמשקף את האמת המינימלית של מה שקורה בעזה. זה המעט שכל אומה שמכבדת את עצמה יכולה לעשות. אני מפצירה בכם לתמוך בו".
הנציג הפלסטיני להיילי: "את מתנהגת כמו בצופים"
המשקיף הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, ביקר את ההתנהלות של האמריקנים ויצא נגד היילי כשהכריז כי היא מתנהלת "כמו בצופים".
שגריר ישראל לאו"ם דני דנון נשא גם הוא דברים טרם ההצבעה ומתח ביקורת על טורקיה ואלג'יריה, שהגישו את ההצעה:"אני מעדיף להגיע לכאן כל יום ולעמוד בפני העצרת מאשר להספיד ולו הרוג ישראלי אחד כתוצאה מהטרור של חמאס, אם היינו מפסיקים לעמוד על המשמר כפי שקוראים לנו לעשות כאן היום". הוא תקף במרומז את נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, כשאמר ש"נראה שמנהיג מסוים קרא לכינוס דיון חירום כדי למתג את ישראל כשעיר לעזאזל, כדי לספק את הבסיס הפוליטי שלו לקראת הבחירות הקרבות".
דנון הוסיף ואמר: "הכינוס הזה הוא ניסיון של הקהילה הבינלאומית לגזול מאיתנו את הזכות הבסיסית להגנה עצמית. ההחלטה שמונחת לפניכם לא רק שלא מגינה על חייהם של פלסטינים או של ישראלים חפים מפשע, היא לא מזכירה או מגנה את החמאס, המוכר כארגון טרור על ידי מדינות רבות ואחראי ישירות לאלימות באזורנו". דנון פנה לתומכים בהחלטה ואמר: "בתמיכתם בהחלטה הזו אתם לא רק משתפים פעולה עם ארגון טרור, אלא מעצימים אותו והופכים לתחמושת בידי חמאס. אני שואל את השגריר הטורקי ושגריר אלג'יר: למה לא הזכרתם את חמאס בהחלטה? האם אתם תומכים בטרור מתאבדים?".
"אם דאעש יתקוף את שטוקהולם או פריז- יאשימו אותו בכך", המשיך דנון. "רק כשחמאס תוקף את ישראל - האו"ם מאשים את ישראל. לאלה מכם שתומכים בהחלטה אני אומר: אתם ראשי הנפץ ברקטות של חמאס".
טורקיה: "להראות לפלסטינים שלעולם אכפת מהסבל שלהם"
שגריר טורקיה לאו"ם, פרידון סניאורלו, אמר כי "זה הזמן לשלוח מסר לפלסטינים שהשאיפות הלגיטימיות שלהם נשמעות ושלעולם אכפת מהסבל שלהם. זה הזמן להחזיר את האמינות של האו"ם. מונעים מהפלסטינים את שאיפתם לעצמאות; מונעים מהם את הזכות למחאה שלווה. יש לנו הזדמנות למנוע עוד שחיקה בדין הבינלאומי".
לקראת הדיון, האמריקנים הציגו שוב תיקון להחלטה שכולל גינוי חמאס על ירי הרקטות נגד ישראל והאלימות לאורך הגדר. המדיניות החדשה של ארה"ב החלה בדיון חירום של מועצת הביטחון על המצב בעזה שהתקיים לפני כעשרה ימים. בדיון מקדים שנערך יומיים לפני יישום המדיניות החדשה, הצביע השגריר הישראלי לאו"ם דני דנון על העובדה שאין שום התייחסות לחמאס בהצעה שהגישה כווית. הצעה שבסופו של דבר נפלה לאחר שהשגרירה האמריקנית ניקי היילי הטילה עליה וטו. בעקבות זאת, ארצות הברית העלתה להצבעה במועצת הביטחון הצעה מקבילה לגנות את חמאס. האמריקנים היו היחידים שתמכו בה - וגם היא נפלה.
בלשכת ראש הממשלה התייחסו לדברי היילי ואמרו: "ישראל מעריכה את תמיכתו האיתנה של ממשל טראמפ בישראל באו"ם ואת הצהרתה הנחרצת של השגרירה היילי, שחשפה את הצביעות שבהטיה נגד ישראל באו"ם. ההתמקדות הבלתי פוסקת של האו"ם בישראל מביישת את הארגון, היא גם מסיטה את תשומת הלב מנושאים בוערים אחרים שמצריכים את התייחסותה של הקהילה הבינלאומית. באשר לעזה, חמאס הוא האחראי למצב הקשה שם, לאובדן חיים ולסבל שנובע מהמהומות האלימות שהוא יוזם בשבועות האחרונים.
"במקום לשפר את חייהם של תושבי עזה, חמאס משתמש באוכלוסייה הפלסטינית כמגן אנושי במלחמת הטרור הבלתי פוסקת נגד ישראל", הוסיפו בלשכת נתניהו. "אבו מאזן רק החריף את המצוקה ההומניטרית בעזה בכך שקיצץ את תשלומי המשכורות בעזה וסרב לשלם עבור החשמל שמסופק לעזה. ישראל תמשיך להגן על עצמה ולשמור על ביטחון אזרחיה. עם זאת, ישראל תמשיך לחפש דרכים לשפר את המצב ההומניטארי בעזה. תושבי עזה אינם אויבינו אלא חמאס. ישראל מקדמת בברכה כל מאמץ שישפר את מצב האוכלוסייה בעזה, ימנע מחמאס להתעצם צבאית במטרה לבצע התקפות נוספות נגד ישראל, ושידרוש את השבתם המהירה של חיילי צה"ל ואזרחי ישראל המוחזקים בידי חמאס".
בהודעה נאמר כי נתניהו מצפה לשוחח בנושא עזה עם נציגי טראמפ שיגיעו לישראל בשבוע הבא - החתן ג'ארד קושנר והשליח ג'ייסון גרינבלט - ביחד עם השגריר בישראל דייוויד פרידמן. "אני מצפה גם לדון עמם בדרכים לקדם שלום בין ישראל לפלסטינים ובין ישראל לעולם הערבי בכלל. עלינו לפעול במטרה לנצל את השינויים החיוביים המתחוללים באזור כדי לקדם שלום אמיתי ובר-קיימא. פלסטינים שמאיימים עלינו ימצאו את מדינת ישראל נחושה מתמיד להגן על עצמה. פלסטינים שמושיטים ידם לשלום, ימצאו את ידנו מושטת חזרה".