מטוסים, משחתות וטילים: זה מה שהרוויח קים ג'ונג און
בתום הפגישה ההיסטורית הבטיח טראמפ לבטל את "משחקי המלחמה", תרגילים של צבאות ארה"ב ודרום קוריאה כאקט סולידריות עבור צפון קוריאה, שראתה בהם תרגול לקראת פלישה. מאז שנות ה-70 מתרגלות בנות הברית מענה מיידי בעת משבר. מה הוא כולל והאם טראמפ יעמוד במילה?
משחקי המלחמה בשנת 2014 (צילום: רויטרס)
רבות דובר בשבוע האחרון על ההישגים שרשם כל אחד מהמנהיגים, דונלד טראמפ וקים ג'ונג און, בסיומה של הפסגה ההיסטורית בסינגפור. עם זאת, נראה שההישג המשמעותי ביותר היה של הרודן מפיונגיאנג ששמע את הנשיא האמריקני מצהיר כי הוא יבטל את "משחקי המלחמה" שצבא ארה"ב עורך עם צבא דרום קוריאה.
מדובר בתרגיל שנערך בדרך כלל בחודש אוגוסט כל שנה מאז שנות ה-70. בשנה שעברה מתוך 28 אלף חיילים אמריקנים המוצבים בדרום קוריאה, השתתפו בו 17,500, ועוד 50 אלף חיילים דרום קוריאנים. כעת נותר לראות אם טראמפ יעמוד במילתו ואם התרגילים לא יתקיימו בעוד חודשיים.
לפי סוכנות הידיעות AP, יש תרגיל אביב ותרגיל קיץ. תרגיל האביב התקיים בחודש אפריל האחרון לאחר שנדחה בחודש בשל הרצון לעודד את צפון קוריאה להשתתף באולימפיאדת החורף שהתקיימה אצל השכנה מדרום. תרגיל הקיץ, המכונה "אולצ'י מגן החירות", מתקיים מדי שנה בחודש אוגוסט.
ירי חי של טנקים, תרגילים משותפים באוויר של מטוסי קרב ותובלה וכן תרגילים ימיים בהשתתפות משחתות – כל זה מהווה את הבסיס לתרגילים המשותפים לארה"ב ולדרום קוריאה. והמטרה היא אחת: לחזק את שיתוף הפעולה בין בנות הברית למקרה של משבר פתאומי כמו במקרה של החלטה צפון קוריאנית לפתוח במתקפה גרעינית.
במסיבת העיתונאים שקיים בסינגפור בתום הפגישה עם קים ג'ונג און אמר טראמפ: "אנחנו עוצרים את 'משחקי המלחמה'. זה יחסוך לנו הרבה מאוד כסף. אם המו"מ לא יצלח ולא יתקדם כפי שאנחנו רוצים, נשקול לחדש. כרגע זה יותר צעד מתריס מאשר מסייע".
צפון קוריאה לא מאושרת מקיום התרגילים הללו. במדינה המבודדת מאמינים כי הם מתקיימים כחלק מתרגול לקראת פלישה אפשרית לצפון קוריאה. במהלך הימים המתוחים בין וושינגטון לפיונגיאנג, שכללו תחלופת מהלומות מילוליות בין טראמפ לקים וניסויים גרעיניים מצד הרודן, צבא ארה"ב שיגר מפציץ לבסיס האמריקני בגואם כדי להיות בהיכון.
בשנת 2016 זעמו בפיונגיאנג לאחר שהתקשורת בסיאול דיווחה שהתרגילים יכללו אימון שנועד לתרגל את הפלתו מהשלטון של קים ג'ונג און. וכך הגיבו בצפון קוריאה: "אם תרגיל כזה ייצא לפועל אנחנו מוכנים לפתוח באש".
צפון קוריאה, כאמור, היא המרוויחה העיקרית מהחלטתו של טראמפ להפסיק את התרגילים המשותפים. אבל יש עוד מרוויחה והיא סין. הצבא הסיני ממשיך להרחיב את פעילותו באוקיינוס השקט בזמן שהאמריקנים גם פועלים שם. במקביל לקריאתה להפסקת הניסויים הגרעיניים של צפון קוריאה, הפצירה סין בארה"ב ובדרום קוריאה להפסיק את התרגילים הצבאיים המשותפים.
חיילים במהלך התרגיל
צילום: AP
מומלצים