178 הרוגים בניקרגואה: משפחה נשרפה בחיים
ההתקוממות העממית נגד הנשיא אורטגה הובילה לסבב האלימות הקשה ביותר מאז מלחמת האזרחים שנגמרה ב-1990. אתמול שרפו רעולי פנים, לכאורה אנשי אורטגה, בית בן 3 קומות – 6 נהרגו, בהם ילדים. מחסומים שהקימו המפגינים ב-2/3 מכבישי המדינה משתקים את הכלכלה
הפסקת האש בין אנשיו של נשיא ניקרגואה דניאל אורטגה לבין המפגינים הקוראים להדחתו קרסה אתמול, ושמונה בני אדם נהרגו בשני אירועי אלימות חמורים. בכך הגיע מספר ההרוגים במחאה העממית שפרצה לפני כחודשיים ל-178 בני אדם. האלימות בסוף השבוע מטילה צל כבד על השיחות שנפתחו בין הצדדים במטרה לשים קץ לשבועות ארוכים של לחימה.
המשבר הנוכחי בניקרגואה הוא החמור והקטלני ביותר מאז תום מלחמת האזרחים ב-1990. ההתקוממות החלה באפריל אחרי שאורטגה החליט לפתע לקצץ הטבות לגמלאים במסגרת רפורמה בתחום הביטוח הסוציאלי. החלטתו הציתה הפגנות, ואלה הפכו עד מהרה למהומות קטלניות והובילו לדרישה ממנו להתפטר. כוחות הנאמנים לאורטגה, חמושים ברובים ובאקדחים, התעמתו בשבועות האחרונים עם מפגינים חמושים באבנים, בקְלָעִים ובנשק חם מאולתר.
האלימות התחדשה אתמול בשני אירועים קשים ביותר. האחד היה שריפה בבית בן שלוש קומות בבירה מנגואה, שבה נהרגו שישה בני משפחה – ארבעה מבוגרים ושני ילדים. לפי דיווחים, רעולי פנים ירו על הבית, זרקו לתוכו בקבוק תבערה והעלו אותו באש, אחרי שיושביו התעמתו עם המשטרה וסירבו לאפשר לה להציב צלפים על הגג. שני בני אדם קפצו מהמרפסת וניצלו. הרשויות דיווחה כי אישה אחת שניצלה נפצעה באורח קשה וכי ילד שניצל פונה לבית החולים כשהוא סובל מכוויות.
באירוע השני נורו למוות שני אזרחים במחסום – אחד מ-140 מחסומים שפעילי המחאה הקימו בדרכים. המחסומים מוצבים ביותר משני שלישים מהכבישים במדינה, ופעילי המחאה מסבירים שהם נועדו לחסום את כוחותיו של אורטגה מלהתקדם לעברם. הממשלה יצאה בחריפות נגד הקמת המחסומים וטענה כי הם משתקים את הכלכלה המקומית. לפי דיווחים, שני ההרוגים הם אזרחים שהותקפו כשסייעו לפנות את המחסום.
המשטרה טוענת כי "עבריינים" עומדים מאחורי מעשי ההרג אתמול, אבל ארגונים אזרחיים טוענים כי שוטרים ועובדים של הממשלה הם שביצעו את שתי ההתקפות. התחדשות האלימות אתמול בבוקר אירעה שעות אחרי שהנשיא אורטגה והמפגינים הגיעו להסכם על הפסקת פעולות האיבה, על פינוי דרכים חסומות – ועל חקירת האירועים על-ידי גורמים מחוץ לניקרגואה.
"זה טבח. זו ברבריות", טען חוסה מריה הרננדס בן ה-63, דודו של בעל הבניין שנשרף. "השוטרים הקיפו את הבית ושרפו אותו אחרי שהאחיין שלי סירב לאפשר להם להציב צלפים על הגגות". נשיא איגוד החקלאים מייקל הילי אמר: "הלכנו לישון בשלום ובשלווה, והיה עצוב להתעורר למותה של המשפחה הזו. איך הם נשרפו. הממשלה רוצה לעזוב את שולחן המשא ומתן, אבל לא נאפשר לזה לקרות. זו הדרך היחידה לשים לזה סוף".
על אף התחדשות האלימות, נראה כי השיחות בין שני הצדדים בונות ומועילות. הצדדים סיכמו להקים שלוש קבוצות עבודה, והן ייוועדו שוב מחר וידונו בענייני ביטחון, בבחירות וברפורמה אפשרית בבית המשפט העליון. אחת ההצעות היא להקדים את הבחירות לנשיאות בשנתיים, ל-2019, והצעה אחרת העומדת על הפרק היא להגביל את מספר הכהונות המותרות לכל נשיא. כיום יכול נשיא ניקרגואה להיבחר שוב ושוב לתפקיד – בלא הגבלה על מספר הכהונות שלו. הכהונה הנוכחית של אורטגה היא השלישית שלו.
מתנגדי הממשלה דורשים גם לאפשר לארגוני זכויות אדם בינלאומיים להיכנס לניקרגואה ולחקור את מעשי ההרג.