דיון אצל נתניהו על האירוויזיון, הפעם עם רגב
נתניהו יכנס היום דיון מיוחד בנושא האירוויזיון שבו יוחלט כיצד דוחים את חוק פיצול התאגיד כדי לא לסכן את שידור התחרות בישראל
ראש הממשלה בנימין נתניהו יכנס היום (יום ב') דיון מיוחד שבו תתקבל החלטה כיצד לנהוג עם חוק פיצול תאגיד השידור הישראלי שעבר בכנסת ואשר מסכן את קיום האירוויזיון בישראל. לדיון הוזמנו שר התקשורת איוב קרא, שרת התרבות והספורט מירי רגב, שר האוצר משה כחלון והיועץ המשפטי אביחי מנדלבליט.
הכנסת אישרה חוק המפצל את תאגיד השידור הציבורי "כאן" לתאגיד חדשות נפרד שנמצא בימים אלה בבחינת בג"ץ. לפי כללי איגוד השידור האירופי - הדבר מנוגד לכללי האירוח של האירוויזיון. היועץ המשפטי של תאגיד השידור פנה במכתב לאיגוד השידור האירופי כדי לבחון אם פיצול התאגיד מסכן את קיום התאגיד בישראל. אתמול השיב האיגוד שאין לכך תקדים ואם אכן התאגיד יפוצל - ישראל תצטרך לפנות לאיגוד השידור ולבקש אישור מחודש לשדר את האירוויזיון מישראל. הדבר עלול ליצור מצב שלאחר שישראל תשקיע עשרות מיליוני שקלים בהכנות לאירוע - איגוד השידור עלול להחליט על ביטול השידור מישראל וכך יירד הכסף לטימיון.
שר התקשורת איוב קרא הצליח לשכנע את נתניהו לאמץ את הקו שישראל צריכה לקיים את כל הכללים של איגוד השידור האירופי ולא לנסות לשנות אותם. "על בסיס זה יש לעזור לתאגיד ככל שנידרש ואם יהיה מצב שחייבים להודיע שהחדשות והתאגיד חייבים להיות תחת קורת גג ביחד בשנה הקרובה, אז נמצא לזה פתרון מבחינת החוק כדי שזאת לא תהיה הסיבה לפגוע באירוויזיון", אמר קרא בשיחות סגורות. קרא הדגיש שלא ייתן לאיש לבצע התערבות פוליטית שתסכן את קיום האירוויזיון.
בדיון צפוייה להתקבל החלטה באיזה נתיב משפטי לבחור. בין האפשרויות: להמתין להכרעת בג"ץ. אם בג"ץ יפסול את החוק, הרי שהבעיה נפתרה ואין פיצול. אם בג"ץ מחליט לא להתערב, הממשלה יכולה להעביר בהליך בזק תוך יום אחד חוק או צו שעה שיקבע שבשנה הקרובה, בגלל תחרות האירוויזיון, התאגיד וחדשות התאגיד יתאחדו תחת קורת גג ארגונית אחת כפי שדורש איגוד השידור האירופי. במקרה שכזה תפנה הממשלה לבג"ץ ותבקש ממנו להקפיא את החוק בשנה.
הדיון אצל ראש הממשלה הוא המשך של שיחת הוועידה הטלפונית שקיים נתניהו לפני כשבוע וחצי שבה לא השתתפה השרה רגב. בדיון לא צפויות לעלות סוגיות נוספות כגון תקציב האירוויזיון, דרישת השרה רגב להתערב בקטעי הקישור של האירוויזיון מול דרישת השר קרא למנוע כל התערבות פוליטית בתכנים ועוד. במקביל לדיון הזה תצא לז'נבה משלחת מטעם התאגיד שבראשה יעמוד מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ לשיחות עם ראשי איגוד השידור האירופי בנוגע לשידור האירוויזיון בישראל. זהו המפגש הרשמי הראשון בין הצדדים. קודם לכן היתה פגישת "טרום הכנה" בישראל. הפגישות נקבעו מראש ויעסקו בכל הנושאים שעל הפרק כגון שאלת העיר שתארח את האירוויזיון, תקציב וכו'.
בפגישת העבודה הראשונה שנערכה בנוגע לאירוויזיון 2019 בין נציגי איגוד השידור האירופי לבכירי תאגיד השידור הישראלי, הבהירו האירופים כי הם אינם מוכנים לסבול התערבות פוליטית מכל סוג שהוא. הדרישה של האירופים הייתה ל"מקום לא מפלג" ובכך נשלח למעשה רמז עבה לכיוון ירושלים. "המטרה שלנו היא שמדינות לא יחרימו את מקום האירוע", אמרו. במקביל, עולות תהיות כיצד יגיבו הסיעות החרדיות על חילול שבת במהלך ההכנות לאירוע הבינלאומי בישראל. גם בהקשר הזה עלתה ההצעה להעביר את קיום האירוע לעיר אחרת, כנראה לתל אביב.
במהלך ישיבת הממשלה נראו השרים קרא ורגב מתחבקים ונראה שניסו להפיג את המתיחות ביניהם סביב שאלת האחריות על שידור התחרות. במסיבת העיתונאים שכינסה השרה רגב לאחר הודעת הביטול של נבחרת ארגנטינה, התייחסה גם לשאלות סביב קיום האירוויזיון בירושלים: "ירושלים היא לא סוגיה פוליטית. ירושלים היא מקור הגאווה של מדינת ישראל והעם היהודי בעולם כולו. מספיק להתייחס לירושלים כעניין פוליטי. ירושלים היא בירתו של העם היהודי ושל מדינת ישראל. אין לנו שום סיבה לא להתנצל על כך ולא להתחיל להסביר הסברים על עניין ירושלים. כשנגיע לעניין האירוויזיון - נתייחס אליו".