צילומי לוויין: רוסיה משדרגת בונקר לנשק גרעיני סמוך לים הבלטי
פדרציית המדענים האמריקנית פרסמה תצלומים מהאוויר שמעידים לדבריה כי הצבא העמיק את חפירותיו במובלעת בקלינינגרד - וחיפה מבנים בבטון. "כל הסממנים מצביעים על מאגר תת-קרקעי רוסי עבור נשק גרעיני", אמר אחד החוקרים. לא ידוע אם מדובר במתקנים שמיועדים לעתיד הקרוב
קבוצת חוקרים אמריקנים הודיעה אמש (ב') כי רוסיה ככל הנראה שדרגה לאחרונה מאגרים תת-קרקעיים של נשק גרעיני במובלעת קלינינגרד שנמצאת בין פולין לליטא. כך דווח ב"גרדיאן" הבריטי.
על פי ההודעה של פדרציית המדענים האמריקנית, צילומי הלוויין שמעידים על המהלך הרוסי, מראים כי מדובר בצעד נוסף במרוץ החימוש של רוסיה נגד נאט"ו. החוקרים טוענים כי הצילומים מראים שבחודשים האחרונים רוסיה העמיקה את המתקן התת-קרקעי במובלעת הבלטית וחיפתה אותו בגג מבטון.
"ניתן לראות בצילומים את כל הסממנים האופייניים למאגר נשק גרעיני מתוצרת רוסית", הסביר האנס כריסטנסן, מנהל הפרויקט הגרעיני בפדרציה. "רואים גדר רב-שכבתית שמקיפה את המתקן, ומסביב לכל בונקר רואים גדר משולשת. אלה מאפיינים ייחודיים שרואים בכל מתקני הנשק הגרעיני שאנחנו מכירים ברוסיה".
לדברי החוקרים העבודה על המאגר התת-קרקעי החלה כבר ב-2016, אך החיפוי מבטון נוסף כבר בחודשים האחרונים. "אנחנו עוקבים אחרי המתקן הזה מזה זמן מה, והבחנו בשינויים תכופים. אך שום דבר לא היה דרמטי כמו הגילוי האחרון", ציין כריסטנסן. "זאת הפעם הראשונה שאנחנו רואים שבאחד המאגרים מתבצעות חפירות - ופתאום הוא משוחזר לחלוטין".
עוד הוסיף כי התמונות אינן מעידות באופן חד-משמעי על הימצאות של נשק גרעיני בקלינינגרד, אך הן "בהחלט מראות כי האתר הזה פעיל", לדבריו. כריסטנסן הדגיש כי לא ניתן לקבוע בוודאות שהצבא הרוסי הציב ראשי קרב גרעיניים במקום, או שהוא נערך לכך לטווח הקצר או הארוך.
אמנם המובלעת המזרח אירופאית נמצאת במרכז תשומת הלב העולמית בשל משחקי גביע העולם בכדורגל שנערכים גם בשטחה, אך מבחינה אסטרטגית מדובר בנכס חשוב במיוחד לנשיא ולדימיר פוטין במסגרת מאמציו להרחיק את כוחות נאט"ו מהאזור המשמש גם כבסיס האם של הצי הבלטי של רוסיה.
כריסטנסן הוסיף כי הוא אינו יודע לאילו ראשי קרב גרעיניים הבונקר נועד, אך הדגיש כי הוא נמצא הרבה יותר קרוב לבסיס חיל הים מאשר בסיס הטילים המוכר שממוקם רחוק יותר מהחוף.
צבא רוסיה ציין בחודש ינואר האחרון כי המתקן המדובר הינו תשתית הכרחית לאחסון טילי איסקנדר שמיועדים לטווח של 500 ק"מ ומסוגלים לשאת ראשי קרב גרעיניים. הטילים היו אמורים להיכנס לכשירות מבצעית בחודשים האחרונים.
בשל מאפייניהם של הטילים, האמריקנים טענו כי הצבתם מפרה את הסכם הפירוק של הנשק הגרעיני לטווח בינוני שחתמו הנשיאים רונלד רייגן ומיכאיל גורבצ'וב בסוף שנות השמונים.
על אף ההסכם, צבא רוסיה עדיין מחזיק בלא מעט כלי נשק בעלי יכולת גרעינית, בהם טילים נגד ספינות, טילי קרקע-קרקע ומערכות נ"מ.