שתף קטע נבחר

 

כוח קודס, אמל"ח וריגול: זרועות איראניות במדינה שבה התגורר גונן שגב

המעורבות האיראנית בניגריה, שם התגורר הנאשם בריגול גונן שגב, ארוכת שנים. מצילום ותצפית על שגרירות ישראל דרך מכולות נשק שיועדו לחמאס או חיזבאללה - ועד מעצר בכירים בכוח של משמרות המהפכה שמצאו מקלט באפריקה. כך השתלבה נוכחותו של שגב בניגריה בתוכנית האיראנית

 

ארכיון. קאסם סולימאני עם לוחמי כוח קודס ()
ארכיון. קאסם סולימאני עם לוחמי כוח קודס

ניגריה מעוררת עניין בקרב האיראנים יותר מעשור, הרבה לפני פרשיית גונן שגב שנחשפה אתמול ובמסגרתה התברר כי הוגש נגדו כתב אישום בגין ריגול נגד ישראל ולמען הרפובליקה האיסלאמית. עיקר הפעילות האיראנית בניגריה התמקד בקידום האינטרסים שלה ביבשת אפריקה ובמדינות מחוצה לה. כלומר, המודיעין האיראני בניגריה פועל לא רק מול ישראל. יש לו מוקדי עניין נוספים וייתכן ששגב סייע גם שם.

 

לפי ניתוח שערך בלוג המודיעין "אינטלי טיימס", ב-2004 נעצר דיפלומט איראני בשגרירות בניגריה לאחר שצילם וביצע תצפיות על שגרירות ישראל. מכך ניתן ללמוד על העניין של האיראנים באיסוף מודיעין על ישראל והשגרירות שלה במדינה.

 

ב-2010 נחשפו 13 מכולות של אמצעי לחימה, שכללו בין היתר רקטות 107 מ"מ, שהגיעו מבנדר עבאס, נמל איראני בדרום מזרח המדינה, לנמל לאגוס בניגריה. ככל הנראה, האמל"ח היה מיועד להגיע לחמאס או לחיזבאללה. החקירה הובילה למעצרם של כמה חברים ברשת ולמרדף אחרי כמה נוספים, בהם שני בכירים בכוח קודס האיראני, עזים אגאג'אני ועלי אכבר טבטבאי - מפקד יחידה 6000 האחראית על זירת אפריקה, ויחד עם חיזבאללה מסייעת לקבוצות שונות.

גונן שגב ()
שגב במרפאה שלו בניגריה

 

שותפו לכלא של שגב: "היו כמה תקריות"    (צילום: בראל אפרים)

שותפו לכלא של שגב: "היו כמה תקריות"    (צילום: בראל אפרים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

השניים מצאו מקלט בשגרירות איראן בניגריה. כעבור ארבעה חודשים הוברח מפקד היחידה מהמדינה במטוסו של שר החוץ האיראני, בעקבות המקרה נדרש משרד החוץ האיראני להחליף את השגריר דאז בניגריה, חוסיין עבדולהי. הפעיל השני, עזים אגאג'אני, נשאר ונשפט ב-2013.

 

במאי אותה שנה נעצרה חוליית חיזבאללה בעקבות חשיפת מחסן נפץ בעיר. מטרתה הייתה לתקוף יעדים ישראליים ומערביים בניגריה.

 

במהלך ביקור של נשיא ניגריה בישראל במאי 2013 הוא אמר שישראל מסייעת להם בתחום הביטחוני. חלק מהפעולות הביטחוניות של ניגריה היו נגד חוליות איראניות. לפיכך, ייתכן שהעניין של האיראנים בשגב לא היה רק בפעילות נגד ישראל, אלא גם כדי להבין טוב יותר את מנגנוני הביטחון של ניגריה.

 

איראן ידעה שלשגב היו הרבה תחומי עיסוק ועניין בניגריה. החל מעיסוקו כרופא שטיפל בדיפלומטים מערביים וישראלים, ועד לייעוץ לחברת בנייה ישראלית, JDP (כך הוא הציג את עצמו בחשבון הלינקדאין שלו).

 

בזמן שאיראן עסקה בחשאי בסיוע למיליציות שיעיות על אדמת ניגריה, השגרירות שלה התמקדה באותן שנים בנושאי בריאות ובתי חולים. ייתכן שנעשה שימוש בשגב, בהיותו רופא, כדי לבדוק אתרים ופרויקטים רפואיים כאלה ואחרים.

 

הקשר לשגריר והדרכון הגרמני

לשגב היו כמה חשבונות ברשתות החברתיות, עוד מ-2012, כאשר העיקרי שבהם הוא חשבון פייסבוק עם כ-1,000 חברים. החשבון היה כנראה בין כרטיסי הביקור שלו מול האיראנים, וייתכן שהם עשו בזה שימוש כדי לאסוף מידע שעשוי לשמש אותם לטובת תקיפות סייבר, דרך סימון אנשים ששגב הראה את הקשרים שלו איתם באמצעות הפייסבוק.

עמוד הפייסבוק של גונן שגב ()
עמוד הפייסבוק של גונן שגב
כשגונן שגב גויס בשגרירות האיראנית בעיר הבירה אבוג'ה שבניגריה, הוא היה צפוי לפגוש את השגריר הנכנס, סעיד קוצ'הי, כשלצידו נותר סגן השגריר הוותיק, נספח צבאי ו"נספח תרבותי". מחזיקי התפקידים הללו, במיוחד במדינות אפריקה, הם אנשי המודיעין האיראני ומשמרות המהפכה. קוצ'הי עצמו גורש ב-2016 לאחר שהניגרים האשימו אותו בניהול הסיוע למיליציה שיעית מקומית.

 

במהלך השהות שלו בניגריה הכיר שגב אישה - ככל הנראה אזרחית גרמניה שלימים נישאה לו - מה שהקנה לו את הזכות לדרכון גרמני שבאמצעתו הצליח להיכנס לאיראן יותר מפעם אחת כדי להיפגש עם מפעיליו, שידע שהם אנשי מודיעין איראנים.

 

בינתיים, גם בעולם הערבי עוסקים בפרשה. מיד עם הפרסום יצאו אמצעי התקשורת במדינות ערב בפרסומים שהסתמכו על הדיווחים בתקשורת הישראלית. 

 

כך בחרו ב"אל אחבאר" הלבנוני לסקר את הפרשה: "נתניהו לא הספיק לקטוף את פרי מצג השווא שעשה עם התיקים האיראניים בתחילת חודש מאי - שמדינות העולם אמרו שזה לא מחדש שום דבר - ואז הגיעה הפרשה שזיעזעה את ישראל, עם חשיפת ההצלחה המודיעינית האיראנית חסרת התקדים".

 

בדבריהם הם מסכמים דברי פרשנים ישראלים שעלו בתקשורת הישראלית, שמגדירים את האירוע כהצלחה איראנית בגיוס דמות פוליטית ברמה כל כך גבוהה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
גונן שגב
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים