שתף קטע נבחר

 

פסילת הודאות בתיק דומא: הראיות עדיין עשויות להספיק להרשעה

הרכב השופטים הורה לפסול את הדברים שאמרו הנאשמים תחת הפעלת הכוח של החוקרים, אבל הפרקליטות עדיין מחזיקה בהודאות והשחזור של הנאשם המרכזי. מנגד, השתפר מצבו המשפטי של הקטין, שמואשם רק בתכנון המעשה. אביו: "דרושה ועדת חקירה בנושא העינויים"

 

הכרעת ביהמ"ש בסוגיית העינויים, היום    (צילום: משי בן עמי)

הכרעת ביהמ"ש בסוגיית העינויים, היום    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רצח משפחת דוואבשה בכפר דומא ב-2015: שופטי בית משפט המחוזי בלוד – רות לורך, צבי דותן ודבורה עטר - אמנם פסלו את הודאות הנאשמים שהתקבלו ב"חקירות מיוחדות" של שב"כ ("עינויים", להגדרת הסנגורים), אבל ההחלטה הזאת, חשובה ציבורית ככל שתהיה, לא שומטת את הקרקע מהמשך המשפט. זאת משום שהפרקליטות הודיעה מראש שהיא מוותרת על שימוש בעדויות הללו וסבורה שהראיות והעדויות האחרות יספיקו להרשעה. לכן חשובה יותר החלטת השופטים לאשר את שאר העדויות של הנאשמים - אלה שלא הושגו ביום שבו הופעלו "החקירות המיוחדות". במקביל, פרסם השב"כ הודעה שבה נכתב כי שירות הביטחון הכללי עומד מאחורי ממצאי החקירה כפי שהוצגו בפני הפרקליטות ואשר על בסיסם גובש כתב האישום.

 

הנאשם המרכזי עמירם בן אוליאל שתק בחקירה במשך 17 ימים. לכן הוא עבר "חקירת צורך" בשב"כ, באישור היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, ובמהלכה הודה במעשה מכוון של זריקת בקבוק תבערה לבית בדומא, שהובילה למות שלושה בני המשפחה.

 

עדות זו אמנם נפסלה היום, אלא שבמשך ארבעה ימים לאחר מכן נערכו לו חקירות עוקבות שבהן לא רק הודה שוב, אלא גם ערך שחזור ובו סיפר פרטים מוכמנים שאותם יכול היה לדעת רק מבצע הרצח. ההודאות הללו, קבעו השופטים, עדיין תקפות וישמשו ראיות מרכזיות במשפט (מלבד חקירה נוספת אחת שנפסלה). גם עדותו נגד הנאשם השני תקפות ויש סיכוי שיסבכו את חברו.

 

עם זאת, לגבי הנאשם השני, שהיה קטין בן 17 בעת המעשה, התמונה מורכבת: הוא נאשם בתכנון של הרצח בדומא, אבל לא יצא לכפר באותו לילה ולא ביצע את המעשים בפועל. בחקירה מוקדמת הוא התוודה בפני מדובב על כמה מעשי טרור נגד ערבים, כולל הצתת כנסייה ועל חברות בארגון טרור יהודי. עדויות אלו הוכרזו כקבילות היום.

הנאשם הקטין ועמירם בן אוליאל ()
הנאשם הקטין ועמירם בן אוליאל

עו
עו"ד ציון אמיר ועו"ד אשר אוחיון(צילום: יאיר שגיא)

 

בחקירה נוספת הוא סיפר "סיפור תיאורטי" על הרצח בדומא, מבלי לנקוב בשמו ובשם הנאשם השני כמבצעים. הסיפור היה אמנם כללי, אבל דומה לפרטי המעשה שנכתבו לבסוף בכתב האישום. גם חקירה זו אושרה היום.

 

מה שיכול לשפר את מצבו המשפטי הוא פסילת העדויות שמסר – הן בחקירה המיוחדת שבה הופעל עליו לחץ והן בחקירות העוקבות לאחריה. הפרקליטות אולי תצליח לבסס את אשמתו באירועים אחרים של טרור יהודי, אבל באישום המרכזי כמעורב בקשר לרצח בדומא - התיק בעניינו נחלש. עו"ד ציון אמיר שמייצג אותו אמר שהוא מאמין שבקרוב ישוחרר ממעצר מלא אחרי שנתיים.

 

בהכרעתם התייחסו השופטים להפעלת "אמצעי חקירה מיוחדים" על מנת לסכל פיגועים. הם קבעו שאכן החוקרים פעלו באופן סביר כשרצו לסכל פיגועים של טרור יהודי: "המסקנה לפיה שרשרת הפיגועים המפורטים ובהם הפיגוע בדומא והצתת כנסיית הדורמיציון (שבה נאשם הקטין במעורבות) בוצעו ברוח תשתית המרד הינה סבירה ומתבקשת. ההנחה של חוקרי שב"כ שלפיה הנאשמים משתייכים לתשתית המרד סבירה ומעוגנת בראיות. מטרות החקירה היו בעלות אופי סיכולי - לסיכול תוכניות עתידיות נדרשו החוקרים לפעול לפענוח פיגועים שבוצעו על ידי חברי התשתית כולל הפיגוע בדומא".

ההורים בעד וריהאם ובנם הפעוט עלי שנרצחו בדומא (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
ההורים בעד וריהאם ובנם הפעוט עלי שנרצחו בדומא(צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
(צילום: מוחמד שינאווי)
 

אבל לגבי האמצעים המיוחדים קבעו השופטים כי: "האמצעים הללו פגעו פגיעה חמורה בזכות הנאשמים לשמירה על שלמות הגוף והנפש. כמו כן נפגע כבודם של הנאשמים".

 

לכן הורו לפסול אותם אבל ציינו שקביעה זו אינה גורפת לגבי חקירות כאלו באופן כללי. "מדובר בהכרעה הנוגעת לעניינינו בלבד" הדגישו, כך שאין זה סוף פסוק בנושא מעורר המחלוקת של גביית הודעה בהפעלת לחץ מיוחד.

 

את משפחות הנאשמים מלווה ארגון חוננו ועו"ד עדי קידר מטעמו. אביו של הקטין הגיב להחלטת השופטים: "אנו שמחים שהצדק יוצא לאור ובית המשפט פסק שבננו לא קשור כלל לאירוע בדומא. החלטת בית המשפט מאשרת את מה שטענו לכל אורך הדרך: בננו עבר עינויים קשים במהלך החקירות. מלבד קביעת בית המשפט שניטל רצונו החופשי של הבן, העינויים גרמו לו תופעות פוסט טראומתיות שמהן סובל עד היום.

 

"אנו איתנים בדרישתנו להקמת ועדת חקירה בלתי תלויה באופן מידי, שתחקור את העינויים ואת האישור המשפטי שניתן להם. אנו דורשים לשחרר את בננו לאלתר ממעצרו הקשה, ומהבידוד המוחלט שבו הוא נמצא כיום. מדובר בתנאי כליאה הקשים במדינת ישראל".

 

מהפרקליטות נמסר: "בית המשפט קיבל את רובן הגדול של טענות המדינה. הוא קבע שמטרות החקירה היו בעלות אופי סיכולי. לאורך כל הדרך טענה המדינה שהשימוש באמצעים מיוחדים בחקירה זו נבע מהצורך המיידי והחיוני לסכל את המשך פעילות הטרור של הנאשמים. כן קבע ביהמ"ש כי 'מניעת המפגש בין הנאשם לעורך דינו נעשתה כדין ומתוך שיקולים סיכוליים כנים'. באשר לקביעת ביהמ"ש כי הוא לא מקבל את ההודאות שנגבו במהלך החקירות שבהן הופעלו אמצעים מיוחדים (חקירת צורך), נבקש להדגיש כי המאשימה ממילא לא ביקשה להסתמך על הודאות אלה, והודיעה זאת לביהמ"ש כבר בפתיחת המשפט".

 

בשב"כ אמרו: "באשר לנאשם עמירם בן-אוליאל, לו מיוחס ביצוע הרצח עצמו, קבע בית המשפט כי הודאותיו קבילות וניתנו מרצון טוב וחופשי. באשר לנאשם הקטין, המואשם, בין היתר, בקשירת קשר לביצוע הרצח, קבע בית המשפט שחלק מההודאות שנמסרו על ידו יוכלו לשמש נגדו במהלך המשפט. יודגש כי חקירות השב"כ הינן מרכיב חשוב ומרכזי בסיכול טרור באשר הוא, ובפענוח פיגועים קשים. המידע שמתקבל בחקירות שב"כ מציל חיי אדם רבים ומהווה תרומה אדירה לביטחון המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנאשם הקטין (מימין) ועמירם בן אוליאל
מומלצים