נגד ארדואן: האסיר שרץ לנשיאות מהכלא
סלחאטין דמירטש הכריזמטי מכונה "אובמה הכורדי" ובמשך שנים נחשב ליחידי שיכול להשיב מלחמה לארדואן. אבל את הבחירות ביום ראשון הוא יראה מהכלא, ובתיעוד נדיר מתאו הוא אומר: "אני כאן כי ארדואן פוחד ממני". לטורקיה הוא מנבא שחורות: "החלק המפחיד של הסרט עדיין לא התחיל"
רק לפני ארבע שנים עוד נחשב סלחאטין דמירטש לפוליטיקאי היחידי בטורקיה שמסוגל לקרוא תיגר על הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. בנאומים חוצבי להבות ובלשון משוחררת ותקיפה מיתג את עצמו דמירטש כנואם בחסד וכאישיות כריזמטית שיש לה סיכוי – אם לא לנצח – לפחות להקשות מעט על ארדואן בבחירות. אבל ביום א' הקרוב, כשאזרחי טורקיה ייצאו לקלפיות כדי לבחור מחדש נשיא וחברי פרלמנט, מי מהם שיבחר במועמד דמירטש יצביע למעשה לאדם היושב מאחורי סורג ובריח.
טורקיה בוחרת, מבחן לארדואן:
המורה שרץ מול ארדואן: "מה עשית נגד ישראל?"
אשת הברזל: מרל אקשנר רוצה להיות נשיאה
הצעירים בטורקיה לא מכירים מדינה בלי ארדואן
דמירטש בן ה-45, פוליטיקאי כורדי בכיר ביותר, היה בעבר יו"ר מפלגת העם הדמוקרטית (HDP), אבל מאז נובמבר 2016 הוא יושב בכלא. שלטונות טורקיה מאשימים אותו בחברות ב"מפלגת פועלי כורדיסטן" (PKK), ארגון שאנקרה ובעלות בריתה במערב מחשיבות לארגון טרור. ארדואן עצמו טוען כי דמירטש הוא טרוריסט ומאשים אותו באחריות הישירה למותם של עשרות בני אדם שנהרגו בהפגנות המחאה שדמירטש קרא לקיים באוקטובר 2014, הפגנות שהפכו לאלימות. אם דמירטש יורשע באישומים נגדו עונשו עשוי להגיע ל-142 שנות מאסר.
במעמד יוצא דופן הופיע השבוע דמירטש בערוץ הטלוויזיה הטורקי הממלכתי TRT בסרטון שצולם בכלא. דמירטש, לבוש חליפה כהה, נאלץ לנאום אל המצביעים מתאו משום שהשלטונות אסרו עליו לצאת מהכלא ולנסוע לאולפני הערוץ בבירה אנקרה. "הסיבה היחידה לכך שאני יושב כאן בכלא היא שמפלגת הצדק והפיתוח (מפלגתו של ארדואן) פוחדת ממני", אמר דמירטש.
בסרטון האשים דמירטש את נשיא טורקיה בנהגת שלטון-יחיד והזהיר את האזרחים מהצפוי להם משלטון ארדואן: "החלק המפחיד של הסרט עדיין לא התחיל". דמירטש הבטיח כי יזוכה מכל האישומים נגדו בהקדם ואמר כי הוא אינו הקורבן היחידי של היעדר שלטון החוק בטורקיה: "אתם קורבנות של משטר הדיכוי הזה בחיי היום-יום שלכם". למצביעים שטרם החליטו למי לתת את קולם קרא: "הצביעו בעד החירות".
שידור הסרטון נעשה אחרי שמבקרי TRT טענו כי הערוץ הממלכתי מסקר בהרחבה יתרה את נאומי ארדואן ומתעלם ממועמדים אחרים, ובפרט מדמירטש. מפלגת HDP הקרינה את נאומו על מסך ענק בעיר דיארבקיר, שבה רוב התושבים כורדים, ומאות התאספו לצפות בו שם. בעבר נהגו טורקים רבים לכנות את דמירטש "אובמה הכורדי" על שום יכולותיו הרטוריות.
"הנאום שלו נגע ללבי", אמר בלקין גולן, אחד מתומכיו, "אנחנו מתגעגעים אליו. אני מקווה שאלוהים יפתח לו את הדלת ושהוא ישתחרר". תומך אחר, צ'נגיז אקוס, אמר: "לאופוזיציה יש מועמד אחד – סלחאטין דמירטש. הוא התקווה שלנו".
לבחירות הקרובות לנשיאות ולפרלמנט בטורקיה, נזכיר, יש חשיבות מיוחדת. במקור הן היו אמורות להיערך רק בשנה הבאה, אבל הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן יזם את הקדמתן בטענה שלטורקיה דרוש נשיא בעל סמכויות נרחבות לטווח ארוך, כזה שיוכל להתמודד עם האתגרים הכלכליים והביטחוניים. הבחירות הקרובות ישלימו את המעבר של טורקיה ממערכת שלטון פרלמנטרית למערכת שלטון נשיאותית, מהלך שנוי במחלוקת שארדואן הצליח לאשר רק בזכות ניצחון דחוק במשאל עם בשנה שעברה.
מי שייבחר לנשיא טורקיה ייהנה מסמכויות ששום מנהיג ממנהיגי טורקיה לא החזיק בהן במאה השנים האחרונות: תפקיד ראש הממשלה יחדל להתקיים, והנשיא ינהיג למעשה את הממשלה, את המשטרה ואת הצבא. לפי הסקרים ארדואן צפוי לקטוף בקלות את המקום הראשון בסיבוב הראשון, אבל אם לא ישיג בו 50% מהקולות הוא ייגרר לסיבוב שני, ובו כבר צפוי לו מרוץ צמוד בהרבה.
סקרים מלמדים שכוחו של ארדואן נשחק לאחרונה בצל משבר הלירה הטורקית, ולפי הסקרים האחרונים הוא זוכה ל-47-44 אחוזים מהקולות. לפי הסקרים מועמד האופוזיציה החילונית מוהרם אינצ'ה זוכה לכ-29-25 אחוז מהקולות, והמועמדת מרל אקשנר צועדת במקום השלישי עם כ-14 אחוז. דמירטש נמצא בסקרים במקום הרביעי עם כ-10 אחוזים. אם ארדואן ייגרר לסיבוב שני, המתמודד שיעפיל לקרב מולו בסיבוב זה צפוי לאחד סביבו את מפלגות האופוזיציה ואת תומכיהן – וינסה להדיח את ארדואן מהשלטון לראשונה אחרי 15 שנה.