נתניהו על האישום נגד רעייתו: "שיא נוסף של אבסורד"
ראש הממשלה התייחס לכתב האישום נגד רעייתו בפרשת המעונות: "בפעם הראשונה בהיסטוריה מגישים כתב אישום נגד רעיית מנהיג על אוכל וחמגשיות. כתב אישום שמבוסס על נוהל בלתי חוקי - לא יחזיק מים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו העלה אמש (ו') פוסט בעמוד הפייסבוק שלו שבו התייחס לכתב האישום נגד רעייתו שרה, שהוגש שלשום: "השבוע נשבר שיא נוסף באבסורד. בפעם הראשונה בהיסטוריה מגישים כתב אישום נגד רעיית מנהיג על אוכל וחמגשיות. עזבו את העובדה שכולם אכלו מהאוכל הזה - עובדי הבית, אורחים רשמיים, אפילו ראשי מדינות.
לקריאת כתב האישום המלא נגד שרה נתניהו - לחצו כאן
"הדבר הכי אבסורד בכתב האישום הזה, זה שהוא מתבסס על נוהל בלתי-חוקי. חמישה ימים לפני שנכנסתי לתפקיד ראש הממשלה ב-2009, שלושה פקידים בלתי מוסמכים קבעו נוהל מיוחד. רק שהם לא קיבלו את האישור הדרוש מבחינת החוק מוועדת הכספים של הכנסת ורק היא קובעת. היא קובעת שהמדינה נושאת בהוצאות הכלכלה של ראש הממשלה ומשפחתו במעון ראש הממשלה, בדיוק כמו בבית הנשיא".
"אז מדובר כאן בכלל בנוהל בלתי-חוקי", הוסיף נתניהו. "כתב אישום שמבוסס על נוהל בלתי חוקי - לא יחזיק מים".
האישום: "שרה נתניהו פעלה להשיג במרמה ארוחות במאות אלפי שקלים"
שלשום, תשעה חודשים לאחר הודעת היועמ"ש מנדלבליט, הואשמה אשת ראש הממשלה שרה נתניהו בפרשת הזמנת הארוחות למעון ראש הממשלה על קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות מרמה והפרת אמונים. לפי כתב האישום שהגישה נגדה פרקליטות מחוז ירושלים, נתניהו הזמינה ארוחות על חשבון המדינה בסכום של יותר מ-350 אלף שקלים, על אף שהועסקה מבשלת במעון ראש הממשלה. ההודעה מתקבלת תשעה חודשים לאחר שהיועמ"ש הודיע על כוונתו להעמידה לדין בכפוף לשימוע. הפרקליטות ביקשה גם לקיים את המשפט בהרכב של שלושה שופטים בשל מה שהוגדר "רגישות ציבורית" ו"מעמדה הציבורי של הנאשמת".
הפרקליטות הגישה לבית משפט השלום בעיר כתב אישום גם נגד עזרא סיידוף, סמנכ"ל מבצעים ונכסים במשרד ראש הממשלה. הוא מואשם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים וכן זיוף מסמכים בגין חלקו בשלוש פרשיות - הזמנת ארוחות, גיוס מלצרים והחשמלאי.
ההחלטה להגיש כתב אישום התקבלה לאחר שהשלמות החקירה בתיק שנדרשו על ידי המשטרה - בעקבות עדותו של עד המדינה ניר חפץ - הסתיימו והוחזרו לפרקליטות מחוז ירושלים.
בהודעת הפרקליטות נכתב כי טענותיה של הגברת נתניהו, כמו גם של סיידוף, נדחו בשימועים שנערכו להם. וכך נכתב בכתב האישום נגד שרה נתניהו: "הגברת נתניהו, בצוותא חדא עם מר סיידוף, פעלה להשיג במרמה את מימון המשרד להזמנת מאות ארוחות ממסעדות, בשווי כולל של יותר מ-350,000 שקלים, תוך עקיפה מכוונת של הנהלים שאסרו להזמין ארוחות מוכנות במקביל להעסקת מבשלת במעון. הם עשו זאת באמצעות הצגת מצג שווא כלפי המשרד כאילו במעון לא מועסקת מבשלת, למרות שבפועל לאורך כל התקופה הועסקו במעון מבשלות".
במקביל, לא הושגה עד כה התקדמות מהותית במגעים ממושכים שנוהלו במהלך החודש האחרון בין פרקליטי רעיית ראש הממשלה לבין פרקליטות מחוז ירושלים בנוגע להעברת סכומי כסף ניכרים כהחזר בתיק. ההערכה הייתה כי אם אם נתניהו תחזיר סכום ניכר מ-359 אלף השקלים - הוצאות לא-חוקיות לכאורה על ארוחות במעון - ותקבל אחריות על מעשיה, הדבר יקל על הגעה להסדר בתיק. בסוף השבוע שעבר ביקשו פרקליטיה של נתניהו לחדש את המשא ומתן, אך כבר אז הבהירו גורמים משפטיים כי התיק יוגש לבית המשפט, ואם המגעים יתקדמו - ייתכן ששרה נתניהו תזכה להסדר מקל.
עו"ד יהושע רזניק המייצג את סיידוף מסר: "אנו משוכנעים כי מר סיידוף לא ביצע עבירה כלשהי בפרשת מעונות ראש הממשלה. מר סיידוף פעל ביושר וכדין וכל פעולותיו נעשו בתיאום עם כל הגורמים הרלוונטיים במשרד. הגשת כתב האישום נגד מר סיידוף היא טעות ביסודה ואיננה מתיישבת עם המצב המשפטי והעובדתי כפי שעולה מחומר הראיות בתיק. אנו בטוחים ומקווים שתוצאות המשפט יהיו זיכויו של מר סיידוף מכל ההאשמות אשר הואשם בהן.
השתלשלות הפרשה
תחילת הפרשה בפברואר 2015, עם פרסום דו"ח ביקורת של מבקר המדינה על הוצאות מעונות ראש הממשלה. בסמוך לכך נגבו במשטרה הודעות ממי ששימש בעבר בתפקיד אב הבית של מעון ראש הממשלה, מני נפתלי, לאחר שלבקשתו ועל דעת פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה דאז, ניתנה לו חסינות מפני הפללה עצמית. למעשה, החלה "בדיקה מקדימה" בפרשה.
כעבור חמישה חודשים קיבל היועץ המשפטי לממשלה דאז, עו"ד יהודה וינשטיין, את עמדת פרקליט המדינה והחליט לעבור לחקירה פלילית ביחס לנושאים מסוימים, לגביהם התגלה חשד סביר (ענייני מימון הארוחות הפרטיות והשפים לאורחים פרטיים, עניין הטיפול הסיעודי, ופרשת החשמלאי פחימה) . החקירה הוטלה על יאח"ה, בליווי פרקליטות מחוז ירושלים (פלילי). לגבי חלק מהנושאים נמצא כי התשתית הראייתית שנאספה לא מגלה חשד סביר ועל כן האפיק הפלילי נגנז ביחס לנושאים אלה:
רכישת נרות נשמה - מבדיקת המשטרה עלה שהרכישה האמורה הייתה ידועה לגורמים הרלוונטיים במשרד ראש הממשלה ואושרה על ידם.
נטילת פדיון בקבוקים למחזור - עלו גרסאות שונות בשאלה אם כספי פיקדון בגין מחזור בקבוקים ממעון ראש הממשלה הועברו לשרה נתניהו עצמה ושימשו להוצאות פרטיות או הועברו ל"קופה קטנה" של המעון ושימשו להוצאות שאינן פרטיות. מכל מקום, בחודש יוני 2013 העבירה נתניהו 4,000 שקלים למשרד ראש הממשלה, סכום שלפי חשב משרד ראש הממשלה מתאים לאומדן שערך בעניין.
ריהוט גן ו"פטריות חימום" - מהחומרים שנאספו עלה כי בסופו של יום הוחזר למעון ראש הממשלה בירושלים הציוד החדש שנקנה. כמו כן, הוראות נוהל משרד ראש הממשלה בנוגע להשתתפות בהוצאות ראש ממשלה מכהן קובעות שאוצר המדינה משתתף בהוצאות החלפת או רכישת פריטי ריהוט במעון הפרטי של ראש הממשלה, ככל שפריטים אלה נדרשים לצורך אירוח מבקרים המגיעים לשם מתוקף תפקידו.
כעבור שנה מפרסום דו"ח מבקר המדינה, בפברואר 2016, החליף מנדלבליט את וינשטיין בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. במאי 2016 עבר תיק החקירה מהמשטרה לפרקליטות מחוז ירושלים. הפרקליטות ביקשה השלמות חקירה שונות שארכו כמה חודשים. בין היתר נחקר חשד נוסף שעלה מתוך חומרי החקירה ("פרשת המלצרים"). במאי 2017 הועבר התיק מפרקליטות מחוז ירושלים לפרקליט המדינה וביולי אשתקד העביר פרקליט המדינה את ההכרעות בעניין שרה נתניהו ליועץ המשפטי לממשלה. הוחלט על עריכת השלמות חקירה נקודתיות נוספות. בספטמבר אשתקד זומנו שרה נתניהו ועזרא סיידוף לשימוע.