אחרי ארה"ב: "ישראל צמצמה נוכחות במועצת זכויות האדם"
אחרי שוושינגטון פרשה בטענה להטייה נגד ישראל, מגיע - לפי דיפלומטים בז'נבה - תורה של ישראל עצמה. הגורמים מסרו כי ישראל, שלא חברה במועצה אלא משתתפת בה כמשקיפה, צמצמה נוכחות בדיונים. "זה זמני", הבטיחו
האם ישראל הולכת בעקבות טראמפ? יומיים לאחר שארצות הברית הכריזה על פרישה ממועצת זכויות האדם של האו"ם בטענה להטייה נגד ישראל, מדווחים גורמים דיפלומטיים בז'נבה כי ישראל החליטה לצמצם את נוכחותה בדיוני המועצה. בימים האחרונים נציגי משלחת ישראל למוסדות האו"ם בז'נבה נעדרו מכמה דיונים במועצה. בדיון שנערך היום (ו') במליאת המועצה בנושא אפליית נשים, נשאר המושב הישראלי ריק.
גורמים מדיניים אמרו כי ישראל הייתה חייבת ללכת בעקבות בעלת בריתה - ולא להסתפק בהודעה המברכת את הנשיא דונלד טראמפ על החלטתו לפרוש מהמועצה. ישראל אינה חברה במועצה שבה חברות 47 מדינות, אך משתפת עמה פעולה. השגרירות הישראלית למוסדות האו"ם בז'נבה אחראית בין היתר על הקשרים עם המועצה ובראשה עומדת השגרירה אביבה רז שכטר.
דיפלומטים בז'נבה העריכו שצמצום הנוכחות הישראלית בדיוני במועצה היא רק באופן זמני ולא קבוע. לאחר פרישת ארה"ב הביעו גורמים במשרד החוץ חשש שהפרישה האמריקנית תקשה לסכל יוזמות והחלטות אנטי-ישראליות.
דובר משרד החוץ, עמנואל נחשון, ביקש שלא להתייחס לדיווח.
"מועצת זכויות האדם - כמו ביב שופכין"
הדיווח מגיע, כאמור, יומיים לאחר שארצות הברית הודיעה על פרישתה מהארגון. את ההודעה מסרו מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו ושגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי. היילי אמרה במסיבת עיתונאים בוושינגטון כי "במשך זמן רב מועצת זכויות האדם הגנה על מדינות שמפירות זכויות אדם באופן שיטתי". לדבריה, הארגון הוא "צבוע ושם את נושא זכויות האדם ללעג והוא כמו ביב שופכין".
השגרירה האמריקנית מנתה את ההחלטות נגד ישראל ואמרה כי מספר ההחלטות גבוה מזה שהתקבלו נגד איראן, סוריה וצפון קוריאה ביחד. היא הוסיפה כי ארה"ב פורשת כי למועצה נטייה כרונית לפעול נגד ישראל. "ההתמקדות הבלתי-פרופורציונלית והעוינות הבלתי נגמרת של המועצה כלפי ישראל מהווים הוכחה חותכת לכך שהיא פועלת ממניע פוליטי ולא מתוך הגנה על זכויות אדם", אמרה השגרירה היילי.
היילי אמרה כי ארה"ב פורשת מהארגון מכיוון שלמדינות נוספות "לא היה את האומץ" לעזור לה ולערוך רפורמה בארגון שאותו כינתה "צבוע". שגרירת ארה"ב באו"ם חידדה את דבריה ואמרה כי למרות פרישת ארה"ב מהארגון, היא אינה פורשת ממחויבותה לזכויות האדם. השגרירה האמריקנית אמרה כי היא מתוסכלת מכך שמדינות בעלות תחושות זהות כלפי המועצה לא היו מוכנות לאתגר את הסטטוס-קוו שלה, או להציג את עמדתן אלא רק מאחורי דלתיים סגורות.
בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו בירכו על הפרישה ומסרו כי "ישראל מודה לנשיא טראמפ, למזכיר המדינה פומפאו ולשגרירה היילי על החלטתם נגד הצביעות והשקרים של מועצת 'זכויות האדם' של האו"ם". עוד נמסר כי "במשך שנים, המועצה הוכיחה שהיא גוף מוטה, עוין ואנטי-ישראלי שבוגד במשימתו להגן על זכויות אדם".
"במקום לעסוק במשטרים המפרים באופן סדרתי זכויות אדם, המועצה מתמקדת באובססיביות בישראל, הדמוקרטיה האמיתית היחידה במזרח התיכון. החלטת ארה"ב לפרוש מהגוף המוטה הזה מהווה אמירה חד-משמעית - עד כאן. ישראל מברכת על ההודעה האמריקנית", נמסר בנוסף.